*

Indland

Ekstra milliarder til psykiatrien kan ikke spores

Regeringen strammer kontrollen med pengestrømmen.

Overlæge Peter Møller Andersens psykiatriske afdeling på Risskov i Aarhus har nedlagt senge, og han må derfor sende patienter til andre regioner – bl.a. til Esbjerg. Foto: Benjamin Nørskov

Psykisk syge patienter, som udskrives, før de er klar, og ansatte på psykiatriske afdelinger, som løber om kap med opgaverne.

Sådan lyder beskrivelsen af hverdagen på landets psykiatriske afdelinger, selv om området burde være i klar bedring, efter hvad der af forligskredsen blev kaldt et »historisk løft« på 2,2 mia. kr. fra 2015 og fire år frem.

»Psykiatrien er presset hele vejen rundt, og de 2,2 mia. kr. kan stort set ikke mærkes i hverdagen. Selvfølgelig kan man altid sige, at det ville opleves endnu værre uden ekstra penge, men forklaringen er nok, at psykiatrien – sideløbende med ekstra tilskud – er blevet udsat for generelle besparelser,« siger Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden.

Hendes vurdering deles af de øvrige aktører på det psykiatriske område, hvor alle peger på øget pres og ikke mener, at alle de bevilgede penge er nået frem til rette adresse – nemlig psykiatrien. Et eksempel er øremærkede penge til flere sengepladser, men hvor facit er, at der de senere år fortsat er nedlagt senge i psykiatrien.

På Christiansborg er både S og DF stærkt frustrerede over, at det ikke er muligt at få en samlet opgørelse over, hvad de 2,2 mia. kr. er brugt til, og det får nu regeringen til at indføre en strammere kontrol med pengestrømmen til regionerne.

I Danske Regioner er formand Bent Hansen (S) ikke uenig i, at psykiatrien er under pres, og han medgiver også, at nogle af psykiatripengene er gået til andre områder.

»Det er de samme politikere på Christiansborg, som har lavet budgetloven, og den kræver, at vi ikke overskrider med en eneste krone. Når andre områder stiger, må pengene hentes et andet sted,« siger han.

Alle parter – politikere, organisationer og regioner – er enige om, at der er behov for en ny national psykiatriplan for at rette op på forholdene, og at der skal følge penge med. Ifølge Landsforeningen Sind i størrelsesordenen 1 mia. kr. ekstra om året.

Fungerende sundheds- og ældreminister Karen Ellemann (V) er i første omgang mest optaget af at få de penge, som allerede er afsat, ud, »hvor de gør mest gavn for patienter og personalet«, ligesom hun hæfter sig ved, at der netop er afsat 78 mio. kr. til de mest psykisk syge patienter. Hun tilføjer i en mail:

»Det er muligt, at der bliver behov for at igangsætte yderligere initiativer på psykiatriområdet.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her