Eksperter: Googles lagring af personlige data er på kant med loven
Forbrugerrådet Tænk har meldt Google til Datatilsynet. Eksperter mener, at det er i strid med forbrugernes ret til privatliv, at it-giganten via smartphones indsamler og gemmer data på ubestemt tid.
Har du en android-smartphone, hører du til blandt de flere end en million danskere, som Google indsamler og gemmer personlige oplysninger om i ubegrænset tid.
Det betyder, at detaljerede data som f.eks. din søgehistorik og oplysninger om, på hvilke adresser du har opholdt dig hvornår og hvor længe, gemmes i årevis. Ifølge Forbrugerrådet Tænk og flere eksperter er denne indsamling af data urimelig og uden saglig begrundelse. Rådet har derfor meldt Google til Datatilsynet.
»Hvilke ord man søger på, og hvor man opholder sig, er meget personfølsomme oplysninger. Indsamlingen af disse data foregår i det skjulte. De færreste ved, at de har givet tilladelse til det, og at oplysningerne gemmes i årevis. Det er helt uden proportioner,« siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.
Hun påpeger, at der – fordi Google ikke sletter de personlige data – bliver etableret meget følsomme profiler af forbrugerne. Det øger risikoen for, at man bliver krænket, hvis oplysningerne bruges til andre kommercielle formål eller falder i hænderne på it-kriminelle, der har tiltvunget sig adgang til ens Google-konto.
Vidtgående praksis
Bekymringen deles af Rikke Frank Jørgensen, seniorforsker og ekspert i beskyttelse af borgernes digitale privatliv ved Institut for Menneskerettigheder:
»Der er ingen tvivl om, at tidsubegrænset opbevaring af persondata strider mod EU’s persondatalovgivning og den danske persondatalov,« siger hun.
Også jura-professor Søren Sandfeld Jakobsen fra Aalborg Universitet finder Googles praksis meget vidtgående og mener, at den kan være ulovlig.
»Det virker meget vidtgående, at Google opbevarer data i så lang tid,« siger han.
I en undersøgelse, som Ingeniørforeningen IDA og Forbrugerrådet Tænk offentliggør i dag, svarer hver anden, at de opfatter lokationsdata som meget private.
Formanden for Ingeniørforeningen, Thomas Damkjær Petersen, finder det »uanstændigt«, at Google gemmer folks data på ubestemt tid.
»Det hører ingen steder hjemme. Hvorfor skal der ligge oplysninger om mig og mange andre danskere i al fremtid. Jeg håber virkelig, at Datatilsynet kan skabe klarhed over, hvad Google og andre må og ikke må,« siger han.
Kommunikationschef Mark Jansen, Google i Norden, siger, at Google med glæde vil besvare spørgsmål fra Datatilsynet.
»Grunden til, at vi gemmer data, er, at vores tjenester fungerer bedre og giver brugeren adgang til nyttige funktioner som f.eks. lokale anbefalinger baseret på steder, som brugeren før har besøgt, eller trafikmeldinger om brugerens daglige pendlerrute.«
Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).