*

Indland

Overlæge: Nyt system på hospitalerne skaber flere fejl

Når jeg skal kigge ind i skærmen 80 procent af tiden, så går det galt, siger karkirurg Ulf Helgstrand.

Overlæge på Rigshospitalet Ulf Helgstrand har sagt sin stilling op, fordi det nye IT-system tager al patienttiden. Foto: Arkiv.

Region Hovedstadens nye IT-system, Sundhedsplatformen, har så store udfordringer, at den erfarne overlæge og karkirurg Ulf Helgstrand har valgt at sige op.

»Den sundhedsplatform gør, at man kommer til at bruge meget tid foran skærmen i stedet for patienten. Man kan ikke give det, som patienterne har krav på,« siger han.

Ulf Helgstrand elsker sit job og har 30 års erfaring som overlæge bag sig. Men med det nye system, vil han ikke længere være med.

Debatindlæg: Der skal lys i lægehuset igen

Det kan både koste liv og lemmer. Tid kan være helt afgørende
Ulf Helgstrand, Overlæge og karkirurg på Rigshospitalet

IT-systemet Sundhedsplatformen er tidligere blevet udskældt af både læger og sygeplejersker for ikke at fungere. I juni 2016 blev systemet indført på både Herlev og Gentofte hospital som de første, og allerede dengang fik systemet massiv kritik.

Svaret lød dengang, at det fungerer, men at det er svært at lære, og at systemet på daværende tidspunkt ikke var helt færdigt endnu.

Problemerne handlede især om, at der blev væsentlig mindre tid til patienterne, og vigtige oplysninger forsvandt i systemet. Og det er netop disse udfordringer, som Ulf Helgstrand nu klager over.

En af de store forskelle fra før er, at lægerne nu selv skal indtaste journalerne, og det er især her, systemet stjæler lægernes tid med patienterne, hvilket Ulf Helgstrand mener, er det største tab med det nye system.

»Når jeg skal kigge ind i skærmen 80 procent af tiden, så går det galt,« siger han.

Lægerne kan heller ikke længere skrive, hvad de vil i journalerne, fordi de i det nye system bliver udfyldt som afkrydsningsskemaer. Det betyder, at lægerne sommetider misser nogle oplysninger om patienterne. Han pointerer også, at der er problemer med sikkerheden, da flere informationer går tabt, og »kommer til at sejle ude i cyberspace«.

»Vi skal ikke skrive lange journaler, men vi skal kunne skrive det, som er relevant,« siger han.

Det samme problem er gældende for medicinordineringen. Ifølge Ulf Helgstrand har systemet et betydningsfuldt kommunikationsproblem, da det kræver en omstændelig proces for at kunne se, hvad patienten sidst fik af medicin.

Læger vil have flere enerum på sygehusenes kræftafdelinger

Selvom der er stor utilfredshed blandt lægerne, mener Region Hovedstaden, at der er gode grunde til, at de har valgt en løsning, hvor lægerne selv skal indtaste journalerne.

»Vi får tidstro og helt præcise data i patientjournalerne, fordi data ikke først skal dikteres og renskrives af en sekretær med risiko for misforståelser. Det vil vi undgå for at forbedre patientsikkerheden,« skriver de i en mail til DR.

Men ifølge Ulf Helgstrand sker der flere fejl nu, end der gjorde før, og det er ikke fordi, at lægerne ikke kan finde ud af at bruge systemet.

»De mennesker, som ikke bruger systemet, siger, at vi bare skal lære at bruge det. Men vi kan det, og det fungerer ikke,« siger han.

Læger i kronik: Patienters rettigheder tilsidesættes systematisk

Ulf Helgstrand mener, at det er blevet en »prestige-sag« for Region Hovedstaden, som har investeret i systemet, og nu ikke vil indrømme, at det ikke fungerer.

»Jeg er noget harm over, at man køber sådan et system, som mange andre forlader - den research kunne man godt have lavet inden,« siger han.

Ulf Helgstrand fortæller, at han er stået frem med sin opsigelse for at sprede budskabet til kollegaer og andre, som ikke må tro, at det er dem, der er noget galt med.

Han er 66 år, og havde ikke planlagt at gå på pension nu. Og selvom han godt kan se sig selv vende tilbage til lægeverdenen, er der én ting der er sikkert. Det skal ikke være et sted, hvor der er sundhedsplatform.

»For jeg vil ikke være med til det, hvis jeg ikke er tilfreds med det, jeg laver.« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her