Annonce
Indland

DF: Gå i kirke – så er du på rette vej

Deltagelse i de kristne højtider er en betingelse for at kunne blive dansker, mener Dansk Folkeparti, som opfordrer til kirkegang i julen og påsken.

Selv om der er trosfrihed i Danmark, spiller kristendommen en så central rolle, at det er nødvendigt med kendskab til den, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen. Arkivfoto: Jens Dresling/Polfoto

Indvandrere skal deltage i de kristne højtider og lære om kristendommen for at kunne kalde sig danske.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti efter en uge, hvor politikere på Christiansborg i skarpe vendinger har debatteret, hvad der skal til for at blive dansker.

For selv om der er trosfrihed i Danmark, spiller kristendommen en så central rolle, at det er nødvendigt med kendskab til den, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

»Vi mener, at de, der kommer her til landet, langt henad vejen skal blive som danskere er flest, og for at blive det skal man kende kristendommen og dens betydning for det danske folk. Og man skal deltage i den del af vores kulturpakke for at opleve de ting, som samler flertallet af befolkningen i nogle fælles ritualer og traditioner,« siger han, der kræver af indvandrere, at de markerer de kristne højtider, men hvordan det sker helt konkret, må være op til hver enkelt.

Et godt råd fra Henriksen er at gå i kirke i julen, for »så er man da i det mindste på rette vej«.

»Man kunne også forestille sig, at man slår et smut forbi en kirke i påsken, om ikke andet så bare for at se, hvordan det foregår,« siger Martin Henriksen.

”Til et folk de alle høre”

Trods den aktuelle flirt mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti tager S i denne sag skarpt afstand fra DF-meldingen:

»Det er meget farligt at gøre danskhed til et spørgsmål om religion. Faktisk mener jeg, at noget af det mest danske, som vi har, er, at vi ikke blander os i, hvad hinanden går og tænker og tror på,« siger udlændingeordfører Dan Jørgensen (S).

Også i blå blok er der undren over DF-meldingen, som Liberal Alliances udlændingeordfører, Laura Lindahl, kalder for »udansk«.

Hos Venstre henviser politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen, til Grundtvig når han skal give sit bud på, hvornår man er dansk.

»”Til et folk de alle høre, som sig regne selv dertil, har for modersmålet øre, har for fædrelandet ild.” Det opsummerer det egentlig ganske fint for mig. Man skal først og fremmest se sig selv som dansk. Men man skal også kunne sproget og ikke blot vedkende sig, men også forsvare de danske værdier,« lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Bertel Haarder i kronik: Danskernes værdikanon er klar

Bertel Haarder, medlem af Folketinget (V)

I sensommeren spurgte vi danskerne, hvilke værdier der er vigtigst at have med ind i fremtiden. Nu er den endelige Danmarkskanon så afgjort ved afstemning. Man kan sige, den er resultatet af et halvt års ”elektronisk folkemøde”.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
»Folk er ofte lidt skeptiske i starten, når jeg fortæller, at brownien er lavet på sorte bønner«
Hun er kun 24 år og har allerede udgivet fire kogebøger. Aarhusianske Emma Martiny har fart på som madskribent og blogger, og så elsker hun at samle mennesker omkring madlavning. Gerne med en bønnebrownie til dessert. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her