Forslag: Fredede gæs ødelægger miljøet - derfor skal de skydes

Der er blevet så mange gæs, at de ødelægger beskyttede søer. Derfor bør man tillade en omfattende jagt på gæssene mener landmænd, og får støtte fra miljøprofessor.

Artiklens øverste billede
Titusindvis af bramgæs giver store miljøproblemer især i Vestjylland. Arkivfoto: Foto: Carsten Ingemann

Mildere vintre og masser af føde på markerne har fået bestanden af gæs til at stige så voldsomt, at de er blevet til et alvorligt miljøproblem i og omkring flere vestjyske søer.

Derfor slår vestjyske landmænd alarm og opfordrer til nedskydning af mange af de gæs, der er i fuld gang med at ødelægge natur og vandkvalitet i en række ellers fredede og beskyttede søer.

Professor Kaj Sand-Jensen fra Københavns Universitet, der er ekspert i søer og vandløb, er enig:

I Ålvand i Nationalpark Thy har man været nødt til at oprense en sø med slamsuger, fordi det så skrækkeligt ud, og fordi det lugtede som kloak. Det er en miljøtrussel, vi må tage alvorligt.

Kaj Sand Jensen, professor, Københavns Universitet

»For min skyld må man meget gerne nedbringe antallet af både grågæs og bramgæs. Der er kommet langt flere gæs til Danmark på grund af mildere vintre. Og når gæssene om natter søger ud på vandet for at være i fred for ræven, så skider de i vandet. Problemet kan være så stort, at de er ved helt at ødelægge ellers næringsfattige søer med deres afføring,« mener Kaj Sand-Jensen.

»I Ålvand i Nationalpark Thy har man været nødt til at oprense en sø med slamsuger, fordi det så skrækkeligt ud, og fordi det lugtede som en kloak. Det er en miljøtrussel, vi må tage alvorligt.«

Søren Christensen, der er formand for Vestjysk Landboforening, opfordrer til, at jagten på de mange gæs bliver givet fri.

»Især bramgæs bliver der flere og flere af, og vi kan se, hvor stor forurening, de medfører. Og når man samtidig ved, at tre gæs skider ligeså meget som et menneske, så ser vi gerne, at der bliver permanent jagttid på bramgæs, selv om det er en fugl på EUs rødliste,« forklarer Søren Christensen.

Han er bekymret for, hvordan det faktum, at bestanden af flere arter af gæs er blevet mere end fordoblet i løbet af få år, har påvirket miljøet.

»Vi landmænd er med den nye vandmiljøplan blevet pålagt at sørge for, at der ikke kommer mere udledning til vandmiljøet og helst kommer mindre. Derfor er vi bekymrede over stigningen i antallet af gæs.«

Søren Christensen har selv et landbrug tæt på Skjern Å, hvor mindst 10.000 kommer og raster.

»Det er ikke de 10.000 gæs, der er problemet, når de kommer og går direkte ud på vores nysåede marker. Det er miljøudfordringen, hvad sker der med miljøet, når de mange gæs kommer og skider i vandmiljøet,« forklarer Søren Christensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.