Annonce
Indland

Hemmelig rapport: Vand og varme kan blive billigere ved privatisering

Pas på – der er dårlige erfaringer med at sælge ud, lyder det fra brancheforening.

Brancheforeningerne for fjernvarmeværker og vandværker kritiserer regeringen for at ville gøre både drikkevandsforsyningen og fjernvarmeværker til mulige spekulationsobjekter for investorer. Arkivfoto: Polfoto

Vand og varme kan blive billigere for forbrugerne, hvis de eksisterende forsyningsvirksomheder udsættes for konkurrence og i flere tilfælde privatiseres.

Sådan lyder konklusionen i en hemmeligholdt rapport, som regeringen har bestilt hos konsulenthuset McKinsey, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt er åben for at gå den vej, som McKinsey anviser.

Jeg er som minister forbrugernes talsmand. Og når analyser peger på, at der er et stort effektiviseringspotentiale, er det min opgave at se på, hvordan det kan realiseres.
Lars Chr. Lilleholt, energi- og forsyningsminister

»Jeg er som minister forbrugernes talsmand. Og når analyser peger på, at der er et stort effektiviseringspotentiale, er det min opgave at se på, hvordan det kan realiseres,« siger Lars Chr. Lilleholt, efter at Jyllands-Posten i en måned har forsøgt at få en kommentar fra ministeren eller Venstre.

Direktøren i Danske Vandværker: Danskerne frygter privatisering af vandværker – og med god grund

Regeringen vil fremlægge en ny forsyningsstrategi i løbet af de kommende måneder.

Brancheforeningerne for fjernvarmeværker og vandværker kritiserer regeringen for at ville gøre både drikkevandsforsyningen og fjernvarmeværker til mulige spekulationsobjekter for investorer og bruge dagsordenen om effektiviseringer til et ideologisk opgør med forsyningssektorens ”hvile i sig selv”-princip, hvor der i dag ikke skal genereres et økonomisk overskud til ejerne.

»Det utrygge ved hele manøvren er, at det ikke er et åbent spil, men foregår under radaren, hvor vi ikke engang kan få lov til at se McKinseys rapport i sin helhed. Vi foretrækker en åben debat om, hvorvidt det er forbrugerne og samfundet, der skal drive disse selskaber, eller om man vil give det hele frit og lade markedet råde,« siger Kim Mortensen, der er adm. direktør i Dansk Fjernvarme.

Danske Vandværkers adm. direktør, Allan Weirup, mener, at regeringens plan om en ny forsyningsstrategi samtidig er et forsøg på at skaffe flere penge til den økonomiske plan frem mod 2025, der skal vedtages til efteråret.

S prioriterer godt miljø over privatisering af vand og varme

»Et salg af nogle af de kommunalt ejede selskaber vil give penge til kommunerne, men som reglerne er nu også til statskassen. Det lyder jo meget godt, at man vil effektivisere, men der er altså dårlige erfaringer fra udlandet mht. til at privatisere forsyningssektoren,« siger Allan Weirup.

Følg
Jyllands-Posten
Direktøren i Danske Vandværker: Danskerne frygter privatisering af vandværker – og med god grund

Allan Weirup, direktør i Danske Vandværker

En undersøgelse viser, at 87 pct. af dem, der har taget stilling, er direkte imod et salg, mens kun 10 pct. er for et salg – og det endda kun, hvis salget sker til danske investorer som eksempelvis pensionskasser.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her