Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Danskerne frygter privatisering af vandværker – og med god grund

En undersøgelse viser, at 87 pct. af dem, der har taget stilling, er direkte imod et salg, mens kun 10 pct. er for et salg – og det endda kun, hvis salget sker til danske investorer som eksempelvis pensionskasser.

Regeringen pusler i det skjulte med planer om at sælge landets vandforsyninger til private investorer. Men den idé vinder ikke gehør hos de danske vælgere. Tværtimod.

En helt ny undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Danske Vandværker, viser, at 87 pct. af dem, der har taget stilling, er direkte imod et salg, mens kun 10 pct. er for et salg – og det endda kun, hvis salget sker til danske investorer som eksempelvis pensionskasser.

Går man skridtet videre og spørger om danskernes holdning til et salg af vandforsyningerne til udenlandske investorer, er der kun opbakning fra 3 ud af hver 1.000. Altså en meget massiv modstand blandt vælgerne i både rød og blå blok.

Danskerne ejer på den ene eller anden måde selv deres vandforsyning.

Danskerne har da også god grund til at være skeptiske. Der er mange dårlige erfaringer fra udlandet, når det gælder salg af vandforsyning, og der er stor risiko for, at det heller ikke vil blive en god oplevelse for danske forbrugere, hvis vandforsyningerne her i landet bliver solgt.

Drikkevand – ikke en malkeko

I dag forsynes danskerne med drikkevand fra landets ca. 2.000 vandværker. Omkring halvdelen får vand fra et vandværk, der er ejet direkte af forbrugerne selv, mens de øvrige får vand fra en kommunalt ejet vandforsyning. Danskerne ejer altså på den ene eller anden måde selv deres vandforsyning, og som loven er nu, må der ikke tjenes penge på at drive vandforsyning i Danmark.

Det princip overvejer regeringen efter anbefaling fra konsulentfirmaet McKinsey nu at ændre på, så vores helt vitale drikkevandsforsyning bliver gjort til malkeko og spekulationsobjekt for investorer.

Forsyningssikkerhed i spil

Det giver selvfølgelig først og fremmest en risiko for, at fortsatte effektiviseringer ikke kommer forbrugerne til gavn i form af lavere priser. Der er også en risiko for, at der tænkes i dårlig vedligeholdelse, som sætter vores meget høje og stabile forsyningssikkerhed over styr til ugunst for både borgere og erhvervsliv. Der er altså rigtig mange gode grunde til at anbefale regering og folketing ikke at hoppe på konsulenternes idé om at sælge danskernes vandforsyninger for at få en kortsigtet gevinst. Det er ikke samfundsgavnligt, og det er også stik imod vælgernes ønsker.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.