Næstformand i islamisk begravelsesfond er klar til at begrave fransk terrorist i Danmark

En fransk imam får ros for at nægte at begrave terrorist fra sidste uges kirkeangreb. Dansk Islamisk Begravelsesfonds næstformand finder dog beslutningen »forkastelig« og »forkert« – selv terrorister har ret til en muslimsk begravelse, mener han.

Artiklens øverste billede
Franskmænd lægger blomster ved mindesmærket for den 86-årige præst Jacques Hamel, der tirsdag i sidste uge blev dræbt af unge terrorister i sin kirke i byen Saint-Etienne-du-Rouvray. Siden da har talmænd fra Frankrigs muslimske samfund udtrykt sympati og medfølelse med det kristne samfund. Foto: Francois Mori/AP

En klar streg i sandet.

Både i Frankrig og her i Danmark har det vakt opsigt, at en lokal muslimsk leder og imam nægter at begrave en af terroristerne fra sidste uges bestialske angreb i en kirke.

Religiøse forkyndere i Saint-Étienne-du-Rouvray nægter nu at begrave den ene af terroristerne, en 19-årig tidligere fængslet ved navn Adel Kermiche. Ligeledes nægter de, at foretage den rituelle muslimske afvaskning af liget.

Imamen Mohammed Karabila, leder af den lokale muslimske kultursammenslutning i Saint-Etienne-du-Rouvray, begrunder beslutningen med, at islam ikke skal »besudles« af den 19-årige terrorist.

»Vi gør det for at tage afstand fra det, denne kvalmende person har gjort. Ingen officielle personer vil deltage i en eventuel begravelse. Ingen af dem. Hverken moskeen eller jeg. Der kommer ingen officielle personer for ikke at blive tilsmudset af denne horrible handling,« siger Mohammed Karabila i et interview med Jyllands-Posten, som kan læses her.

Beslutningen – som herhjemme får ros fra flere debattører med muslimsk baggrund – står i kontrast til eksempelvis Omar El-Husseins begravelse efter terrorangrebet i København i februar 2015.

Her blev den 22-årige Omar El-Hussein lagt i jorden på den muslimske gravplads i Brøndby foran 600-700 fremmødte. Forinden var der blevet afholdt en kort mindehøjtidelighed i forbindelse med fredagsbønnen hos Islamisk Trossamfund på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter.

Det var næstformand for Dansk Islamisk Begravelsesfond, Kasem Said Ahmad fra Islamisk Trossamfund, der stod for begravelsen, og han ville gøre det samme i dag, siger han til Jyllands-Posten.

Det er Dansk Islamisk Begravelsesfond, der driver den muslimske gravplads i Brøndby.

Kasem Said Ahmad finder det franske imam-initiativ »forkert« og »forkasteligt« og ikke mindst uforeneligt med islam.

»Det er skammeligt og uislamisk af de franske imamer at nægte at begrave en muslim. Man skal ikke se på de dødes fortid. Det er en menneskeret at blive begravet, uanset hvad man har gjort,« siger Kasem Said Ahmad.

Han tilbyder endda, at begrave den franske terrorist på gravpladsen i Brøndby, hvis de pårørende måtte ønske det:

»Hvis vi fik en henvendelse fra familien om at begrave ham, så ville vi gøre det, så siger vi ikke nej.«

»Hvis de vil flytte hans lig hertil, så kan han blive begravet i Danmark på den muslimske gravplads,« fortsætter Kasem Said Ahmad og understreger, at han naturligvis fordømmer terrorhandlingen.

»Det er en uislamisk handling, som vi naturligvis tager afstand fra,« siger han.

Terrorismen har bare – i hans øjne – ikke noget med sagen at gøre. Den døde 19-årige er muslim, og derfor er det en imams pligt at begrave ham, lyder argumentet.

Et fotografi af den dræbte præst Jacques Hamel var stillet op i katedralen i Rouen, hvor omkring 2.000 mennesker tirsdag var samlet til begravelsen. Foto: Charly Triballeau/AP

En af dem er Khaterah Parwani, debattør, juridisk rådgiver og næstformand i Exitcirklen, der hjælper kvinder, som er udsat for social kontrol. Hun bakker fuldstændig op om initiativet fra den franske imam.

»Det er et ekstremt stærkt signal fra det muslimske trossamfund i Frankrig. Den afvisning burde alle muslimske trossamfund tilslutte sig,« siger hun til Jyllands-Posten.

»De tager et markant teologisk skridt, hvor de tager patent på deres egen religion og siger: Her går grænsen,« tilføjer hun.

Også den dansk-syriske læge og forfatter Haifaa Awad hylder imam Mohammed Karabilas beslutning om at sige nej:

»Det er et utroligt stærkt og modigt signal som imamen sender omverdenen: Sådanne barbariske handlinger og troskab til en dødskult velsignes ikke af det muslimske samfund,« skriver hun på Facebook.

Præst og debattør Kathrine Lilleør betegner beslutningen som den »hidtil klareste imam-afstand fra IS-terror, verden har set,« og på sin Berlingske-blog opfordrer hun under overskriften »Modige imamer«, danske imamer til at følge eksemplet.

Som folkekirkepræst i Danmark ville hun dog ikke nægte at begrave en muslimsk terrorist, hvis situationen skulle opstå, men kristne terrorister derimod:

»Jeg begraver gerne døde islamistiske terrorister. Men hvis jeg tilhørte det kristne mindretal i Saudi Arabien, og vi forestiller os, at vi kristne havde fået borgerskab på lige fod med saudierne, og så en lille-bitte hård kerne af kristne terrorister hærgede blandt sauderne, gik ind i moskeer og halshuggede imamer. Ville jeg så nægte at begrave sådan en terrorist? Vel ville jeg så,« skriver Lilleør.

»Ville jeg være anfægtet? Selvfølgelig. Men ville jeg vurdere, at det var livsnødvendigt at signalere til de venlige muslimske saudere, at kristne ikke under nogen form vil gøre fælles front med sådanne terrorister? Ville jeg faktisk mene, at for at forhindre folkelig selvtægt mod uskyldige kristne var det afgørende, at jeg som præst sagde fra? Så absolut.«

Kathrine Lilleør ønsker ikke at uddybe sit blogindlæg over for Jyllands-Posten.

Tilbage i Saint-Etienne-du-Rouvray er det endnu ikke afklaret, hvad der skal ske med liget af den 19-årige terrorist. Hvis borgmesteren og familien ønsker det, kan han stadig ende med at blive begravet i byen, da moskeen reelt ikke kan forhindre det. Men i givet fald bliver der tale om en diskret begravelse, oplyser Mohammed Karabila.

Efter terrorangrebet tirsdag i sidste uge har De Islamiske Råd i Frankrig (CFCM), der er landets største muslimske organisation, opfordret franske muslimer til at vise solidaritet og medfølelse og stå sammen med den katolske og kristne kirke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.