Region Syddanmark klar til at køre ambulancer selv

Et flertal i regionsrådet er klar til at tage de blå blink fra Bios

Artiklens øverste billede
Logoerne på ambulancerne i Region Syddanmark skal udskiftes. Foto: Joachim Ladefoged

I de kommende dage skal logoet på udrykningsbilerne i det meste af Region Syddanmark skiftes ud. Skiftes fra det private selskab Bios til Region Syddanmark.

Det er konsekvensen af den beslutning, et flertal i regionsrådet traf tirsdag aften efter et mange timers langt møde. Beslutningen kommer som konsekvens af et år med mange konflikter og vanskeligheder i samarbejdet mellem Bios og regionen, og problemerne kulminerede mandag, da Region Syddanmark bad om at få erklæret det hollandske Bios for konkurs.

»Det er vores ansvar, at ambulancerne kommer, når borgerne har brug for det. Det er derfor, vi i dag har truffet beslutning om at arbejde for at hjemtage driften, hvis konkursen bliver en realitet. Det er ingen hemmelighed, at det har været et turbulent år for Bios’ medarbejdere, og der er brug for, at der bliver skabt ro og tryghed, så vi i samarbejde med de gode kræfter, der er i Bios, kan opbygge en stabil ambulancetjeneste. Det er vi alle sammen bedst tjent med,« sagde regionsformand Stephanie Lose (V), da beslutningen var taget.

Hun havde opbakning fra oppositionspartiet Socialdemokraterne, hvor regionens næstformand Poul-Erik Svendsen støttede:

»Vi er blevet mange erfaringer rigere ovenpå hele forløbet med Bios, og jeg er glad for, at regionsrådet bakker op om, at ambulancekørslen bør høre til regionen, hvis Bios erklæres konkurs. Hvis vi overtager driften, vil der opstå nogle udgifter i forbindelse med overgangen, men derefter forventer vi at kunne drive en regionale ambulancetjeneste på et fornuftigt niveau. Regionsrådet forventer ikke, at en hjemtagelse vil betyde, at skatteyderne skal til lommerne.«

Den konkrete anledning til konkursbegæringen har Region Syddanmark ironisk nok selv været med til at skabe, da den ved årsskiftet ved en fejl kom til at sende den månedlige udbetaling på 31,5 mio. kr. to gange til Bios.

Da regionen efterfølgende forsøgte at få pengene hjem igen, kunne Bios ikke betale, og et forslag om en afdragsordning strandede på, at det ikke er lovlig efter EU-reglerne, som ser den slags ordninger mellem et privat firma og en offentlig myndighed som et ulovligt lån.

Da regionen derefter erfarede, at Bios tilsyneladende havde så ondt i økonomien, at der ikke er penge til den forestående lønudbetaling til medarbejderne senere i denne uge, skred regionen til at indgive konkursbegæring.

Samarbejdet mellem Region Syddanmark og Bios har kun varet under et år, da det hollandske firma efter en udbudsrunde vandt tre af fire beredskabsområder i regionen og overtog opgaven helt konkret 1. september sidste år.

At Bios nu tilsyneladende bukker under efter et år, hvor det har været mere end vanskeligt at leve op til kontrakten og levere det antal reddere, som Bios havde lovet regionen, beklager Danske Regioner.

»Der er synd for den frie konkurrence, som ville være sund på dette område. Vi har brug for at konkurrenceudsætte på dette område for at få mest for pengene, men det er vanskeligt, når Falck efterhånden har et monopol,« siger næstformand Jens Stenbæk (V) i Danske Regioner.

At Region Syddanmark faktisk fik et billigere beredskab blev der ikke lagt skjul på, da den 10-årige konktrakt med Bios blev underskrevet. De første fem år var der lagt op til en årlig besparelse på 52 mio. kr., og de sidste fem år kunne regionen se frem til at spare 79 mio. kr. om året.

På lidt længere sigt regner Region Syddanmark - som Poul-Erik Svendsen også sagde - med at kunne køre de blå blink mindst lige så billigt som Bios. På årsbasis har Bios skullet have 490 mio. kr. for at rykke ud til syge og nødstedte, og ifølge regionsrådsmedlem Theis Mathiasen (DF) kan regionen på den lange bane gøre det endnu billigere:

»Det er klart, at der er i etableringsfasen, hvor vi skal overtage, vil løbe ekstra udgifter på, men når det kører, lyder vurderingerne på, at vi kan gøre det for 401 mio. kr. om året,« siger han.

Bios har i de senere dage ikke ønsket at kommentere situationen, men i følge en mail, som virksomhedens advokat Torkil Høg har sendt til regionsrådsmedlemmerne, er selskabet ikke indstillet på at samarbejde om en overdragelse til regionen.

Det vil de ansatte til gengæld gerne, siger fællestillidsmanden for redderne i Bios.

»Redderne er sådan set ligeglade med, hvem de skal arbejde for, så længe de får deres løn. om det så er Bios eller Region Syddanmark er underordnet,« siger han til Ritzau.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.