Færre internationale studerende vælger Danmark

Den voksende strøm af internationale studerende mod Danmark er standset. Uddannelser har selv lagt loft over antallet af engelsksprogede studiepladser.

Artiklens øverste billede
Uddannelsesminister Ulla Tørnæs siger i en skriftlig kommentar, at det er afgørende, at de internationale studerende, der bliver uddannet i Danmark, matcher de behov, som arbejdsmarkedet har – og at de derfor bliver her og arbejder, når de er færdiguddannede. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn/Polfoto

Det er kun få uger siden, at uddannelsesminister Ulla Tørnæs råbte alarm over stigningen i antallet af udenlandske studerende på SU i Danmark, der var steget til godt 5.000.

I 2013 betød en dom ved EU-Domstolen, at EU-borgere, der blot arbejder 10 til 12 timer om ugen ved siden af studierne, får status som såkaldt »vandrende arbejdstagere«, og de får dermed samme ret til SU som danske studerende.

Vi er meget opmærksomme på de seneste års voldsomme stigning af studerende fra særligt Østeuropa. Vi er ikke interesserede i, at den tendens fortsætter,derfor har vi også været mindre opsøgende for at få østeuropæiske studerende ind i år.

Niels Egelund, formand for Rektorkollegiet hos Danske Erhvervsakademier.

Nu viser en opgørelse fra Uddannelsesministeriet, at strømmen af udenlandske studerende, som var vokset kraftigt siden 2013, i år er aftagende. Samlet set er der i år kommet ansøgninger fra 14.042 udenlandske statsborgere til en videregående uddannelse. Det er 2 pct. færre ansøgere end sidste år, og på erhvervsakademierne, som har været kritiseret for at tage imod for mange internationale studerende, har man i år fået 10 pct. færre ansøgere.

På erhvervsakademierne er man ikke så overrasket, og herfra lyder forklaringen, at man allerede længe inden ministerens advarsel i slutningen af maj var gået i gang med at forsøge at dæmpe interessen for at læse i Danmark. På Erhvervsakademiet Sydvest i Esbjerg forklarer vicerektor Søren Haahr, at man det seneste år har undladt at deltage i nogle messer i udlandet.

Kræver mange kræfter

Både her og på Erhvervsakademiet Lillebælt har man desuden begrænset optaget på de engelsksprogede uddannelser.

»Hvis vi har skullet dimensionere, har vi i flere tilfælde valgt at lukke det engelsksprogede hold og ladet et dansksproget hold fortsætte, da beskæftigelsen for det engelsksprogede hold typisk er lavere,« siger rektor Jens Mejer Pedersen, som ikke har noget imod det mindre internationale ansøgerfelt.

»Vi bruger mange kræfter på at ringe ansøgerne op og sikre os, at de faktisk også har de rette faglige og sproglige forudsætninger, og at de er klar over, hvad det f.eks. koster at leve i Danmark. Vi afviser mange flere, end vi optager, så vi er ikke kede af de færre ansøgere,« siger han.

Niels Egelund, rektor på Erhvervsakademi Kolding og formand for rektorerne på erhvervsakademierne, understreger, at man er glad for de internationale studerende, da de er med til at skabe et internationalt studiemiljø.

»Men den store udfordring disse år er, at de også skal have fodfæste på det danske arbejdsmarked bagefter, og det har vi hidtil ikke gjort nok for at sikre,« siger rektorformanden, som forklarer, at man i Kolding bl.a. har lagt et loft over optaget på nogle engelsksprogede uddannelser:

»Vi er meget opmærksomme på, at det er vigtigt, at de internationale studerende repræsenterer en bred vifte af lande. Der har været en stor stigning af studerende fra Øst- og Centraleuropa. Det er ikke en tendens, der er holdbar på længere sigt. Det er ikke et udtryk for ægte internationalisering, selv om de studerende er både dygtige og målrettede. Derfor er vi også mindre opsøgende i forhold til disse lande end tidligere.«

Danmark har fået nyt ry

Også på Erhvervsakademiet Dania i Randers har man i år fået færre ansøgninger fra udlandet. Ifølge akademiets internationale chef, Lise Bøgild-Jakobsen, skyldes det bl.a., at man har deltaget på færre messer i udlandet, men også »det politiske klima«.

»I flere år har Danmark haft ry som et trygt og godt sted at studere, menvi hører også fra vores internationale samarbejdspartnere, at det politiske klima, om at man ikke er velkommen i Danmark, får en del til at vælge et andet land i år,« siger hun.

Også på professionshøjskolen UC Nordjylland har man i år skåret ned på optaget til engelsksprogede uddannelser og fået »markant færre ansøgninger fra udenlandske studerende«.

»Vi har ikke interesse i, at antallet af andre EU-borgere på de engelsksprogede uddannelser bliver ved at stige, fordi mange søger tilbage til deres hjemland efterfølgende, når de har svært ved at få job i Danmark. Der skal være en sammenhæng mellem optaget og jobmulighederne bagefter, når Danmark betaler for uddannelse og SU,« siger rektor Lene Augusta Jørgensen.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs siger i en skriftlig kommentar til udviklingen, at det er afgørende, at de internationale studerende, vi uddanner i Danmark, matcher de behov, som arbejdsmarkedet har – og at de derfor bliver her og arbejder, når de er færdiguddannede:

»De skal ikke komme hertil alene for at få en uddannelse og så rejse hjem igen. Derfor er vi også i gang med at se på, hvordan vi kan gøre mere for, at flere bliver i Danmark og arbejder efter endt studie.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.