Politikere skærer dybt i kunstbudgettet på nyt sygehus i Nordsjælland

Region Hovedstaden har skåret to tredjedele af kunstbudgettet på det nye sygehus i Nordsjælland væk.

Artiklens øverste billede
Region Hovedstaden har skåret puljen til kunst på det nye sygehus i Hillerød ned fra 38 mio. kr. til 13 mio. kr. Illustration: Herzog & de Meuron.

De får ikke nær så meget kunst på det nye sygehus i Nordsjælland som planlagt. Politikerne i Region Hovedstaden havde afsat 1 pct. af det samlede budget på 3,8 mia. kr. til kunst på det nye sygehus i Hillerød, men nu er puljen til kunst skåret ned fra 38 mio. kr. til 13 mio. kr. svarende til 0,33 pct. af den samlede byggesum.

Beskæringen af kunstbudgettet er sket i forbindelse med, at regionsrådspolitikerne har skullet finde besparelser for at få den samlede økonomi i Nyt Hospital Nordsjælland til at hænge sammen.

År før det første spadestik er taget, har stigende byggepriser og et budget, som ikke må sprænges, gjort det nødvendigt at skære antallet af kvadratmeter ned fra 124.000 til 112.500. Det betyder, at antallet af ambulatorier reduceres fra 130 til 105, og at antallet af sengepladser skæres ned fra  662 til 570.

Beslutningen om at spare på kunsten er truffet som følge af et forslag fra regionsrådsmedlem Per Roswall (V), der kun ville bruge 3 mio. kr. til kunst.

»Når vi skulle spare 92 sengepladser og 25 ambulatorier væk,er det fuldstændig vanvittigt at bruge 38 mio. kr. til kunst,« siger Per Roswall (V).

Han stod ret alene med sit forslag om kun at bruge 3 mio. kr. til kunst, men under indtryk af den pressede økonomi besluttede regionsrådet på sit seneste møde, at 25 af de 38 mio. kr. i kunstpuljen skal bruges til andet end kunst. De indgår i stedet i en pulje, en slags buffer, der kan tages i brug, hvis eller når der bliver brug for at finde besparelser. Staten har afsat 41 mia. kr. til nye supersygehuse, og overalt, hvor der bygges og planlægges at bygge sygehuse, har regionerne måttet finde besparelser for at få økonomien til at hænge sammen.

Når vi skulle spare 92 sengepladser og 25 ambulatorierum væk,er det fuldstændig vanvittigt at bruge 38 mio. kr. til kunst.

Per Roswall, medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for Venstre

»Vi havde helst set, at man havde nøjedes med 3 mio. kr. til kunst, men det lykkedes da at få de andre i regionsrådet til at tænke lidt over tingene, og 13 mio. kr. er trods alt bedre end 38 mio. kr.,« siger Per Roswall.

Donation fra fonde

Konsekvensen af beslutningen er ifølge regionen, at den integrerede kunst på hospitalet får en »markant mindre effekt«. I stedet vil man forsøge at få fonde til at donere kunst.

Forslaget om at spare på kunstbudgettet fremsatte Per Roswall, efter at Jyllands-Posten i marts kunne fortælle, at landets fem regioner opererer med et trecifret millionbeløb til kunst på nye hospitalsbyggerier, hvor man samtidig på grund af en presset økonomi fjerner køkkener, sengepladser og kvadratmeter.

Med 1 pct. af den samlede byggesum til kunst lå Region Hovedstaden højest, viste Jyllands-Postens undersøgelser. I Region Syddanmark har politikerne afsat en halv pct. af det samlede budget til kunst, mens beløbet er lavere i Region Midtjylland.

På det nye universitetshospital i Køge er der afsat 5 mio. kr. til kunst. Som projektdirektør på universitetshospitalet Helle Gaub sagde:

»Vil vi hellere lade være med at købe en strålekanon for at købe mere kunst? Nej, det vil vi ikke, for vi er jo et sygehus. Kunst kan man altid købe og hænge op senere.«

På det nye universitetshospital i Odense til 6,3 mia. kr. er der afsat 26 mio. kr. til kunst, men projektet står over for store besparelser. Det er få måneder siden, at sundhedsminister Sophie Løhde tog det første spadestik, og før der er bygget noget, kom det forleden frem, at budgettet er skredet med 1,3 mia. kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.