Qvortrups advokat vil have erklæret Se og Hør-sag forældet

En af de otte tiltalte i Se og Hør-sagen vil allerede på fredag erkende sig skyldig.

Artiklens øverste billede
Henrik Qvortrup var chefredaktør på Se og Hør fra 2001-2008. Han vil forsøge at undgå tiltale i sagen om betaling for ulovligt indsamlede oplysninger om kendte og kongeliges kreditkort fra PBS/IBM ved at påberåbe sig forældelse af sagen. Arkivfoto: Sofia Busk

Allerede inden første retsmøde i Se og Hør-sagen bebuder advokat Anders Németh, som er forsvarer for bladets tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup, at han vil gå efter at få sagen erklæret for forældet.

Dermed går forsvareren direkte til den juridiske kerne i den såkaldte Se og Hør-sag, der kommer for retten den 9. september.

For det centrale stridspunkt vil blive formuleringen »særligt skærpende omstændigheder« fra straffelovens paragraf 263.

Jeg havde ventet, at jeg ville blive tiltalt. Det betyder ikke, at jeg kan erklære mig skyldig.

Kasper Kopping, tidligere medarbejder ved Se og Hør

Hvis anklagemyndigheden kan overbevise retten om, at tyverier af dataoplysninger om kendte og kongeliges brug af kreditkort fra PBS/IBM og videresalg til Se og Hør er sket under særligt skærpende omstændigheder, vil forældelsesfristen være 10 år, og retten kan gå sin gang, fastslår professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard:

»Hvis anklagemyndigheden ikke kan overbevise retten om, at der foreligger særligt skærpende omstændigheder, vil forældelsesfristen være fem år, og så falder sagen pga. forældelse,« siger Jørn Vestergaard.

Sagen er så usædvanlig, at dommerne ikke vil kunne slå op og lede efter retspraksis for at fastslå, hvordan begrebet særligt skærpende omstændigheder tidligere er tolket. For det er første gang, at medarbejdere og redaktører ved et danske medie er tiltalt for forhold som i Se og Hør-sagen.

Københavns Vestegns Politi meddelte onsdag, at der er rejst tiltale mod otte personer samt mod virksomheden Aller Media, som ejer Se og Hør.

Først om en uge vil politiet offentliggøre selve anklageskriftet. Derfor er ikke alle navnene på de otte tiltalte oplyst. Men det ligger klart, at de to tidligere chefredaktører Henrik Qvortrup og Kim Henningsen samt tidligere udgiverredaktør Per Ingdal er blandt de tiltalte.

Det var ventet

Endvidere er en tidligere medarbejder hos PBS/IBM blevet tiltalt, og det samme gælder en af de medarbejdere på Se og Hør, Kasper Kopping, der arbejdede sammen med tys-tys-kilden.

»Jeg havde ventet, at jeg ville blive tiltalt. Det betyder ikke, at jeg kan erklære mig skyldig. Jeg har hele tiden nægtet mig skyldig i de specifikke paragraffer. Jeg har dog allerede for længst indrømmet de faktuelle forhold i sagen,« siger Kasper Kopping.

Også personen, der startede hele sagen, den tidligere journalist på Se og Hør Ken B. Rasmussen, som fortalte om et ugeblads brug af tys-tys-kilden i sin skønlitterære bog, ”Livet, det forbandede”, er blevet tiltalt, men erklærer sig ikke skyldig.

Tiltalt i retten på fredag

Ifølge Jyllands-Postens oplysninger vil en af de tiltalte, tidligere nyhedsredaktør på Se og Hør Lise Bondesen, på fredag møde op i Retten i Glostrup og erklære sig skyldig samt parat til at modtage sin straf. Det har ikke være muligt at få en kommentar fra Lise Bondesen selv.

Ejeren af Se og Hør, Aller Media, meddelte straks efter tiltalen, at virksomheden vedkender sig det selskabsretlige ansvar i forhold til Se og Hør-sagen og er parat til at betale en bødestraf.

I en skriftlig kommentar siger virksomhedens administrerende direktør, Pål Thore Krosby:

»At vi i dag vedkender os ansvaret for anvendelsen af de ulovlige metoder på Se og Hør sker i forlængelse af, at anklagemyndigheden er kommet frem til den samme konklusion som os omkring de faktiske forhold i sagen.«

På to områder har anklagemyndigheden valgt ikke at rejse tiltale.

Man har opgivet at rejse tiltale i forhold til spørgsmålet om, hvorvidt en medarbejder hos et flyselskab angiveligt uberettiget skulle have udleveret oplysninger om passagerer til Se og Hør. Tilsvarende har anklagemyndigheden valgt ikke at rejse tiltale i forhold til, at Se og Hør angiveligt skulle have modtaget oplysninger ulovligt fra kilder i kongehuset og enkelte andre offentlige institutioner. Politiets efterforskning har ikke afdækket sådanne ulovligheder.

Usædvanlig udtalelse

Den tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup, som ønsker at få gjort sagen forældet, vil ikke selv udtale sig i sagen. Han har i dag et radioprogram på Radio24syv, og ifølge radiostationen vil han i sit eget program på søndag udtale sig om sagen.

Det finder pressejurist Vibeke Borberg fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole påfaldende.

»Det er usædvanligt, at en tiltalt i en større sag, som også omfatter en lang række andre tiltalte, fremlægger sin version og måske endda sit forsvar i medierne, inden straffesagen er gået i gang. Det kan risikere at foregribe sagens gang og måske i princippet kollidere med retssikkerhedsgarantien om, at vidner i straffesager ikke må påhøre forklaringer af andre vidner eller parter, før de selv har afgivet forklaring i retten,« siger pressejuristen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.