Fysioterapeuter roser politikere for at gå imod Sundhedsstyrelsen

Danske Fysioterapeuter har i årevis været i strid med sundhedsmyndighederne om retten til at led-manipulere rygsøjler.

Artiklens øverste billede
Fysioterapeuter har i årevis udført manipulation af leddene i rygsøjlen, lyder det fra Danske Fysioterapeuter. Arkivfoto: Gregers Tycho

Danske Fysioterapeuter roser politikerne på Christiansborg for at gå imod anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed i sagen om, hvilke faggrupper der har lov til at ”knække” leddene i patienternes rygsøjler – altså udføre såkaldt manipulationsbehandling af rygsøjlen.

Et stort politisk flertal har netop – som beskrevet i Jyllands-Posten mandag – besluttet at tilsidesætte de to styrelsers anbefaling om, at det kun er kiropraktorer og læger, som må udføre behandlingen. I stedet vil politikerne ved lov sikre, at også fysioterapeuter og visse alternative behandlere må knække danskernes led.

Det har fået Lægeforeningen til skarpt at kritisere politikerne for at tilsidesætte lægefaglige vurderinger. Omvendt høster politikere stor anerkendelse fra fysioterapeuterne:

»Vi er meget, meget glade for, at vi har ansvarlige politikere, der har udvist fornuft i denne sag og truffet den rigtige beslutning, nu da Sundhedsstyrelsen har undladt at gøre det. Det har været nødvendigt, at politikerne har grebet ind i den her sag,« siger Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter.

Restriktive regler

Hun peger på, at de danske regler er langt mere restriktive end i bl.a. Sverige, Finland, Frankrig, Holland, England og Tyskland, og at fysioterapeuter i årevis har manipuleret med patienternes led.

»Det har Sundhedsstyrelsen været bekendt med gennem alle årene, selv om man nu siger, at manipulationsbehandling kun har været forbeholdt læger og kiropraktorer. Fysioterapeuter har i stort omfang manipuleret, det er foregået fuldt lovligt og i henhold til autorisationsloven. Og det kan vi heldigvis nu fortsætte med, selv om Sundhedsstyrelsen er af en anden opfattelse,« siger Tina Lambrecht.

Striden om retten til at knækbehandle danskernes rygsøjler har kørt et par år, og i april i år offentliggjorde Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed en rapport, hvori man konkluderer, at kun kiropraktorer og læger har ret til at manipulere – og sådan bør det fortsat være, lyder anbefalingen. Der står bl.a.:

»Styrelsen for Patientsikkerhed og den daværende Sundhedsstyrelse skal dog medgive, at den nuværende ordlyd af autorisationslovens § 52, stk. 6 kan give anledning til uklare og misvisende fortolkninger, men uanset selve ordlyden af § 52, stk. 6, så er det imidlertid forbeholdt læger og kiropraktorer at udføre manipulationsbehandling.«

Den konklusion er Danske Fysioterapeuter helt uenig i.

»I autorisationsloven står der ganske vist, at manipulation er et forbeholdt virksomhedsområde for kiropraktorer. Men der står også, at det ikke berører læger og fysioterapeuters virke. Det betyder de facto, at vi ikke indskrænkes på vores virksomhedsområde og dermed også kan manipulere,« siger Tina Lambrecht.

Hun peger på, at en gennemgang fra Patienterstatningen viser, at der over de seneste 15 år er udbetalt erstatning i 17 sager om manipulationsbehandling, hvor behandleren ikke har handlet efter gældende standard.

Lægerne tegner sig for fem, fysioterapeuter for tre og kiropraktorer for ni.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.