Indland

Bævere, elge – hvad bliver det næste?

Er Danmark ikke for lille til flere større dyr? Nej, siger eksperter. Tværtimod.

En af de i alt fem unge elge, der torsdag blev sluppet ud på et 2.100 hektarer stort naturområde i Lille Vildmose i Nordjylland. Foto: Jan Skriver

De fem elge, der torsdag blev lukket ud i et stort naturområde i Lille Vildmose i Nordjylland, bliver næppe de sidste vilde dyr, der bliver genudsat i Danmark.

Elefanterne har manglet i Danmark i 10.000 år, men der er ingen tvivl om, at elefanter er en del af vores natur.
Jens-Christian Svenning, professor ved Aarhus Universitet

Der er allerede udsat bisonokser på Bornholm, vilde heste på Langeland og bævere i Nordvestjylland og Nordsjælland – og nu taler flere eksperter varmt for, at elefanter står næst på listen i det, der bliver kaldt ”rewilding” af Danmark.

Mens elgene er hentet i Sverige og bisonokserne i Polen, skal man til Afrika eller Asien for at finde vilde elefanter. Men sådan har det ikke altid været.

»Elefanterne har manglet i Danmark i 10.000 år, men der er ingen tvivl om, at elefanter er en del af vores natur,« fastslår professor Jens-Christian Svenning fra Aarhus Universitet.

»De forskellige arter har været med til at udvikle det landskab, vi har i dag. Og historisk har store dyr som elefanter været meget vigtige. Uden de store dyr mangler der noget i vores natur. Elefanter og andre store dyr skaber forstyrrelser i naturen, der genererer levemuligheder for mange forskellige arter. Hvis man fjerner forstyrrelserne, vil nogle få arter overtage, og så vil vi få et meget ensartet landskab,« understreger Jens-Christian Svenning, der mener, at man seriøst bør begynde at undersøge, hvordan elefanter kunne virke i den danske natur.

Vilde dyr

Elge

  • Hannen kan blive ca. to meter høj og veje 500 kg.
  • En elg spiser ca. 10-15 kg planter om dagen.
  • 1933-1986 var mindst 10 elge på besøg i Danmark, alle i Nordsjælland – og alle var svømmet over fra Sverige. En enkelt elg levede i 18 år i Danmark.
  • Elgen uddøde i Danmark for ca. 5.000 år siden.
  • Udover elgen er der i de senere år bl.a. indført bævere, bisonokser og vildheste til Danmark – alle med det formål, at de skal være med til at pleje naturen på mere naturlig vis.

Der levede vilde elefanter i både Europa og Nordamerika i den seneste mellemistid for ca. 125.000 år siden – og det kan de sagtens komme til igen, mener seniorforsker Rasmus Ejrnæs fra Aarhus Universitet.

Elefanter til Thy

»Jeg var for nylig i Sydafrika og besøgte et såkaldt ”game resort”, hvor der både var løver, elefanter, zebraer og antiloper i en park, der var på 16.000 hektar. I Danmark er Thy Nationalpark på 24.000 hektar og altså 50 pct. større. Der findes steder i Danmark, hvor vi kunne lave noget ret vildt og ret spændende med vilde elefanter. Men det vil nok kræve et hegn,« lyder det fra Rasmus Ejrnæs, der er klar over, at det ikke er noget, man kan gøre lynhurtigt.

»Det vil kræve en folkelig accept, og det vil kræve, at vi finder nogle elefanter, der kan klare det danske klima og den danske vinter.«

Lektor Hans Henrik Bruun fra Københavns Universitet er enig i, at den danske natur har brug for flere store dyr for at kunne skabe en natur i balance. Men han nøjes med at bakke op om at udsætte flere vildheste, vilde okser og elge. Til gengæld tror han sagtens, at man kunne have flere hundrede elge gående rundt i Nordsjælland:

»Gribskov i Nordsjælland er stor nok til, at man kunne have nogle hundrede fritlevende elge.«

I første omgang mener Hans Henrik Bruun, at forsøget med de fem elge i Nordjylland er en rigtig god idé.

»Elgen kan være lidt besværlig at have gående frit rundt, men så kan man jo sætte hegn op, som man har gjort i Lille Vildmose. Og hvis en enkelt elg skulle slippe ud, så vil folk stå i kø for at få lov at skyde den. På samme måde kunne man indføre jagt på elgene, hvis der blev for mange af dem, ligesom vi har jagt på kronhjorte.«

»Den flora og fauna, vi har, er meget lig med den, vi havde før den seneste istid. De fleste arter er her endnu, til gengæld har vi udvidet vores landbrug. Den helt store forskel er, at vi har udryddet de store pattedyr som vildheste, urokser, dådyr og elge – og sat vores tamme dyr ind i stalden. Derfor er der kun kronhjorten tilbage af de store dyr til at pleje naturen,« påpeger Hans Henrik Bruun.

Hele idéen med de store dyr er, at de er rigtig gode til at pleje naturen, spise af planterne og skabe en vegetation, der ikke er lavet af gravemaskiner eller mennesker.

Trafiksikkerhed og vilde dyr

»Hvis vi skal have en selvopretholdende natur – hvor vi ikke skal bruge store gravemaskiner og buskryddere til at vedligeholde naturen for at undgå, at det hele springer i birkeskov – så kræver det store dyr. Elgen opfører sig anderledes end køer og heste, og hvis vi vil have store sammenhængende naturområder, har vi brug for arter, der er gået tabt – f.eks. elgen.«

I Norge og Sverige sker der mange ulykker med elge, der bliver kørt ned af biler eller tog. I Sverige var der sidste år 4.904 trafikulykker med elge, hvor ni trafikanter mistede livet. Men dels er der op mod 300.000 elge i Sverige mod fem i Danmark, dels har man i bl.a. Norge lavet forsøg med særlige reflekser, der sender lys ind i skoven om natten og advarer elgene.

Desuden har man eksperimenteret med alt fra høje hegn til særlige trafiklys, der giver bilisterne rødt lys, når en elg er på vej over vejen.

Aarhus-forskere vil genskabe bestanden af vilde heste

Hans Henrik Bruun erkender, at der er problemer med nogle af de bævere, der er sat ud i Vestjylland.

»De lever ikke bag hegn, og de påvirker naturen ved at bygge dæmninger i vandløb og skabe oversvømmelser, og jeg kan godt forstå, at nogle af de lokale føler sig generet. Men hvis der bliver for mange, så indfør jagt på bæverne,« lyder rådet.

For første gang i 1.000 år er bævere set nord for Limfjorden

Mens Naturstyrelsen forsøger at udrydde de mårhunde, der ”illegalt” er kommet ind i Danmark, mener Hans Henrik Bruun, at tamme mink, der slipper ud i naturen, er et langt større problem:

»Man vil gerne holde mårhunden væk af hensyn til padder og vandfugle, men minken gør langt større skade på naturen. Der kommer ca. 10 gange så mange mink ud i naturen, fordi de slipper ud fra opdrætterne, som der kommer mårhunde.«

Vild med naturreportager? Find et stort udvalg her.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her