Det sidste barn på bjerget

Foto: Fra hovedbygningen var der engang udsigt til Himmelbjerget og Julsø. Det er der ikke mere. For i takt med at årene er gået, og træerne er vokset i mere end 120 år, er den tid slut. Nu kan man fra hovedbygningen se ud over fodboldbanen og de andre bygninger, der tilsammen udgør en af Danmarks ældste døgninstitutioner for anbragte børn og unge – Himmelbjerggården.

Artiklens øverste billede
Cecilie var en af de sidste beboere på Himmelbjerggården. Institutionen er netop lukket. Nu venter et nyt liv et andet sted for den otteårige pige og de øvrige anbragte børn og unge.

Himmelbjerggården ved Ry i Østjylland har gennem de seneste mange år være hjem for ca. 30 børn og unge. De tilhører gruppen af de 500 mest udfordrede af de ca. 11.000 børn, der i Danmark p.t. er anbragt uden for hjemmet. Himmelbjerggårdens børn og unge har diagnoserne tilknytnings- og adfærdsforstyrrelser, ADHD, OCD, Tourettes syndrom og gennemgribende eller specifikke udviklingsforstyrrelser.

Cecilie står på sit værelse og sætter sit hår.

Efter politisk ønske om at hjemkalde børnene til egne kommuner er grundlaget for at videreføre det pædagogiske arbejde, hvor målet er at udvikle børn og unge med særlige behov til fremtidens samfund, på Himmelbjerggården væk. Region Midtjylland har derfor besluttet at lukke institutionen og sælge bygningerne.

Maja er ved at pakke sine ting, inden hun skal flytte fra Himmelbjerggården.

På fodboldbanen løber Emil på 11 år rundt for sig selv og sparker til en bold.

»Jeg ringer til landsholdet og spørger, hvornår jeg skal starte,« råber han højt, mens han springer op i luften og lander i en rå Ronaldo-stilling. Med let spredte ben og hænderne strakt ned langs siden er han klar til at skyde.

For et år siden var det let at samle to hold til kamp. Nu er der snart ikke flere børn tilbage på bjerget, og han er nu den eneste, der elsker fodbold.

Emil er ude at bade.
Victor og Patrick er taget på tur til Silkeborg for at bade i en af byens søer.
Emil, Victor og Patrick har været ude at bade og klæder om bagefter.

Der er kun 14 dage til sommerferie. 14 dage til den sidste beboer flytter, nøglen bliver drejet rundt, og det er slut for altid. Bygningerne på Himmelbjerggården er ikke nær så interessante som de drenge og piger, der lever og har levet deres liv her. Men bygningerne vidner om det liv, der er levet. Man kan mærke og lugte historien. Historien om, hvordan flere hundrede børn og unge har levet dele af deres liv her. Børn og unge, der ikke har haft den letteste barndom, og som ofte er tidligt skadet i deres liv – på krop og sjæl.

Victor, Emil og Patrick er på tur sammen.
Mathias har fundet to gamle cigaretskodder og vælger at ryge dem begge med det samme.
Emil er til musik undervisning hvor han synger efter videoer fra Youtube.

Det er et barskt liv. Tonen kan virke meget rå og kontant børnene imellem. Et råt ydre kan være det bedste forsvar mod det bløde indre. Her skal der kæmpes og kæmpes hårdt for at få det bedste ud af et liv, der er startet svært.

Patrick og Cecilie er kærester og hygger sig uden for Gammelgård, som er huset hvor de ældste børn og unge bor.
Benjamin har det sjovt under »en kamp« med personalet.
Efter mange år på Himmelbjerggården er tiden kommet til, at Victor skal flytte i egen lejlighed, og afskeden med personalet bliver mere følelsesladet, end han forventede.

Victor er 17 år, og han er ved at pakke sine ting. Han har levet på Himmelbjerggården i de seneste fem år. Han er helt sikker på, at han aldrig vil komme til at savne stedet eller de venskaber, han har skabt gennem årene. Men som afskedsdagen går, bliver det mere og mere svært for Victor at skjule usikkerheden, der ligger i at skulle åbne døren til sin egen lejlighed om nogle få timer. I aften skal han for første gang lave mad, der skal snart vaskes tøj, og der skal handles ind. Den hårde hud, som Victor har opbygget gennem livets modgang, bliver med ét skrøbelig. Da en pædagog sætter nøglen i bilen for at køre Victor ud i en uvis fremtid, begynder tårerne at trille ned ad kinderne på ham. Victor havde aldrig set det komme. Nu er det nu, det er slut og et nyt liv begynder.

Benjamin viser, hvad han kan på trampolinen.
Mathias har valgt at sove længe, han har ikke lyst til at stå op.
Cecilie er ude i haven for at plukke blomster.

På græsplænen ved en af de tomme bygninger med udsigt til turisternes Himmelbjerget løber Cecilie på otte år rundt og plukker blomster. Hun er på vej til musik, hvor hun skal synge sange til musikvideoer fra Youtube. Cecilie elsker Rasmus Seebach, og især sangen ”Øde Ø” er hun vild med. Om hun har tænkt over, hvordan sangen starter, er ikke til at vide, men symbolikken er stor, da den lille pige tager mikrofonen og begynder:

»Hvis det føles lidt som om at livet er en test – og hvis du kun møder modstand på din vej – ved du jeg stiller op med hele mit band og holder fest – fordi jeg ved, at du ville gøre det samme for mig,« synger hun med et stort smil om munden.

Benjamin slapper af i opholdsstuen.
Mathias er ved at pakke sine ting. Han har i et skab fundet et gammelt fotoalbum med billeder fra sin barndom og de får ham til at stoppe op og være eftertænksom i sine tanker.
Mathias og Maj.
Cecilie har sin sidste nat på Himmelbjerggården. I morgen skal hun sove i sit nye hjem og en ny pædagog skal putte hende godnat.

Cecilie har en enkelt nat tilbage, inden hun skal videre. Værelset er ved at være pakket ned. I aften er det tid til den sidste godnathistorie og en sidste “kløtur" på ryggen, inden hun bliver lagt til ro.

I morgen skal 16-årige Cecilie på besøg på sit nye opholdssted. Hun er meget spændt.
Patrick og Victor skal snart slutte deres venskab og flytte i hver deres retning.
Emil har en slåskamp for sjov med nogle af de voksne.
Maj og Mathias har fundet ro på toilettet.

Cecilie på 16 år går rundt om sig selv. Hun virker nervøs og spændt. I morgen skal hun besøge det nye sted, hvor hun skal bo. Cecilies mor har set stedet og har i telefonen fortalt om det. Det er vist et dejligt sted. I morgen skal hun møde alt det nye og dem, hun nu skal dele livet med.

Dagen efter er hun ikke til at kende. Sminken er lagt, håret og tøjet er sat perfekt. Hun tager sig en cigaret på trappen til den gamle bygning inden hun skal af sted. Spændt på det nye.

Cecilie har taget makeup på og får sig en cigaret, inden hun skal ud at se, hvor hun skal bo, når Himmelbjerggården lukker.

Endnu et farvel skal siges til en ven og bofælle. Det er ikke første gang, at Cecilie skal kramme farvel, siden lukningen af Himmelbjerggården blev annonceret. Hun har sagt farvel til flere, end der nu er tilbage. Skolen lukker om en uge, og kun fem børn mangler at blive flyttet til et nyt sted.

Maj har valgt at følge Naja til toget, hvor de to skal sige farvel til hinanden.
Benjamin er ude for at spille fodbold.
Nogle har fundet en spand maling og tabt den...
Cecilie krammer Maj farvel. Efter at de har delt bolig på Himmelbjerggården, er det tid til, at de tager afsked med hinanden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.