Næsten hver anden læge udsættes for vold og trusler

Ny undersøgelse viser, at vold og trusler er udbredt på hospitalsgangene, og omfanget er ifølge Yngre Læger stigende.

Artiklens øverste billede
Flere læger oplever at blive udsat for vold eller trusler, mens de er på arbejde, viser en undersøgelse. Christina Groth, som er læge i Vejle, har oplevet, da hun var på skadestuen i Hjørring, at blive slået i ansigtet af en patient. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Slaget faldt helt uden varsel og efterlod læge Christina Groth totalt overrumlet og med hævelser og rødme på kinden. Under en vagt på Akutmodtagelsen på Hjørring Sygehus for halvandet år siden sprang en mandlig patient pludselig ind foran hende, da hun i sin lægekittel kom gående i venteområdet. Han slog hende på kinden med en knytnæve, uden at hun nåede at reagere.

Han havde øjensynlig set sig vred på hospitalsansatte, og jeg var en tilfældig hvid kittel, det skulle gå ud over.

Christina Groth, , læge, som blev overfaldet på en vagt

Den 29-årige Christina Groth er blot én af mange læger, som, mens de er på arbejdet, oplever vold og trusler fra patienter og pårørende. Ifølge en undersøgelse, som organisationen Yngre Læger har fået udført, svarer næsten 45 pct. af de knap 3.000 læger, der har deltaget i undersøgelsen, at de inden for de seneste fem år har været udsat for vold og/eller trusler. Voldsepisoder har 10 pct. af de adspurgte oplevet.

Ifølge en lignende undersøgelse fra 2011, som dog ikke direkte kan sammenlignes med den nye undersøgelse, var »kun« hver tredje læge dengang udsat for vold og/eller trusler.

At hver 10. yngre læge i dag har oplevet vold, og at næsten halvdelen har været udsat for trusler på arbejdet, finder Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, stærkt bekymrende. Organisationen mener, at omfanget er stigende.

Øget travlhed

»Det er ikke rimeligt, at nogen skal gå på arbejde og blive truet eller overfaldet, og jeg ser det som udtryk for, at hverdagen i sundhedssystemet er blevet langt mere presset. Produktiviteten er skruet gevaldigt op, og den øgede travlhed og krav om effektivitet reagerer patienterne på,« siger hun og peger på, at mødet mellem patient og læge ofte kan være præget af stress og stærke følelser.

»Vi har at gøre med mennesker, som måske lige har været udsat for en voldsom ulykke eller har modtaget en vanskelig besked. Det kan være psykisk syge eller misbrugere, som reagerer kraftigt, og det bliver naturligvis ikke lettere at håndtere i en meget travlt hverdag,« siger formanden og efterspørger mere fokus på problemet fra både regionernes og hospitalsledelsernes side.

Hun peger på, at vold og trusler i dag foregår næsten lige så meget i afdelingerne som i akutmodtagelserne.

»At undgå trusler og vold handler om den fysiske indretning, men det handler i endnu højere grad om at skabe mere tid i hverdagen, så lægen og patienten har den fornødne tid sammen,« siger Camilla Rathcke.

Lægernes evne til at kommunikere i et letforståeligt sprog og i øjenhøjde med patienterne har ofte været kritiseret, og selv om formanden for Yngre Læger siger, »at ting altid kan blive bedre,« så afviser hun dårlig kommunikation fra lægens side som forklaring på flere trusler og mere vold.

Ifølge Bobby Zachariae, som er dr.med. og professor i sundhedspsykologi, Aarhus Universitet, bør efteruddannelse i konflikthåndtering opprioriteres, ligesom undervisning i kommunikation de senere år er blevet styrket på lægeuddannelsen.

»Man kan lære at håndtere vrede patienter og at nedtrappe konflikter,« siger han.

Men stigningen i trusler og voldsepisoder skyldes også mange andre ting, påpeger Bobby Zachariae, bl.a. berusede patienter, at patienter reagerer på de knappe ressourcer, og at lægers naturlige autoritet i samfundet er faldet.

»Samtidig er der sket en ændring i patientkulturen. Som patienter er vi i dag i langt højere grad blevet rettighedsopmærksomme forbrugere af hospitalsydelser og er fokuserede på vores rettigheder,« siger han.

Var påvirket af stoffer

For Christina Groth var knytnæveslaget ikke møntet personligt på hende. Hun havde aldrig mødt den pågældende patient, som var stærkt påvirket af stoffer.

»Han havde øjensynlig set sig vred på hospitalsansatte, og jeg var en tilfældig hvid kittel, det skulle gå ud over,« forklarer Christina Groth, som var både overrumlet og chokeret efterfølgende.

Overfaldet blev meldt til politiet, og manden blev siden idømt 40 dages betinget fængsel, men langtfra alle trusler og voldelige episoder på hospitalsgangene bliver anmeldt, påpeger Christina Groth.

»Vi læger accepterer nok en hel del mere, end vi burde, for vi ved jo også, at mange patienter reagerer voldsomt, når de er pressede, chokerede, har smerter eller er påvirkede,« siger hun.

I Danske Regioners sundhedsudvalg modtager formand Ulla Astmann (S) det stigende omfang af trusler og vold »med meget stor bekymring«.

»Det er helt uacceptabelt og understreger, at der skal mere personale til at håndtere f.eks. psykisk syge, misbrugere og demente patienter, som kan reagere kraftigt og truende,« siger hun og medgiver, at den nye økonomiaftale mellem regeringen og regionerne for 2017 ikke rummer løsningen i form af flere midler.

»Det her bør være et wakeupcall for Christiansborg, for vi kan naturligvis overhovedet ikke acceptere, at personalet udsættes for trusler og vold, når de går på arbejde,« siger hun og peger på, at ukvemsord og ligefrem fysiske overgreb er et stigende problem for alle offentligt ansatte – ikke kun læger og andre medarbejdere i sundhedssektoren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.