*

Indland

DSB trues af svenske bøder for manglende id-kontrol

Det kan koste op til 50.000 svenske kroner for hver passager uden korrekt id.

DSB skal kontrollere id på alle personer, inden de får lov at stige om bord på Øresundstoget til Sverige. Foto: Bjorn Lindgren/TT

De svenske trafikmyndigheder har bedt DSB forklare sig i 15 sager, hvor svenskerne mistænker, at personer er kommet med toget til Sverige uden et id, der giver lovlig adgang til Sverige. Det oplyser DSB til Jyllands-Posten.

For hver passager, der transporteres til Sverige uden korrekt id, kan der falde en bøde på 50.000 svenske kroner, cirka 40.000 danske kroner.

I januar indførte Sverige nemlig et såkaldt transportøransvar, der betyder, at DSB har ansvaret for at alle de togpassagerer, som selskabet transporterer til  Sverige, har ret til at indrejse i Sverige. Det vil f.eks. sige, at passagerene har et pas fra et EU-land eller et kørekort fra et nordisk land. Overtræder DSB transportøransvaret, kan der vanke en klækkelig bøde.

DSB skal kontrollere id på alle personer, inden de får lov at stige ombord på Øresundstoget til Sverige. Kontrollen foretages af private vagter og finder sted i Kastrup Lufthavn, som har den sidste togstation før Sverige.

Ved den første station i Sverige, Hyllie, tjekker svensk politi så id. Og hvis togpassagererne ikke har korrekt id, så kan DSB få en bøde. Og det er altså det, som det statslige togselskab nu risikerer i en række sager.

»Vi har fået fire henvendelser fra de svenske myndigheder, og det drejer sig om i alt 15 hændelser, hvor vi nu er i dialog med svenskerne,« siger Aske Wieth-Knudsen, chef for forretningsudvikling i DSB.

Det er uvist, om der kun er en eller flere personer i hver ”hændelse”.

Hidtil har DSB undgået bøder for at bryde den svenske lov om transportøransvar. 

»Siden transportøransvaret blev indført, har vi fået nul bøder, og det skal ses i lyset af, at vi har haft over 700.000 igennem id-kontrollen,« bemærker Wieth-Knudsen.

De personer, som svensk politi har taget uden korrekt id, har enten snydt sig forbi kontrollen i Kastrup Lufthavn, eller er kommet igennem med et id, som de efterfølgende ikke har vist for svenskerne. Det kan f.eks. være, hvis de har pas fra et fredelig land, hvis borgere ikke kan få asyl i Sverige.

DSB fotograferer alle id, som bliver kontrolleret i Kastrup, så man kan bevise overfor svenskerne, hvem man har kontrolleret. På den måde kan DSB måske tilbagevise nogen af – eller alle – de 15 sager og undgå bøderne.

Avisen Svenska Dagbladet skriver torsdag, at svensk politi siden id-kontrollen blev indført den 4. januar har opdaget 33 personer, som ikke havde korrekt id på sig.  20 sager er blevet sendt videre til den svenske trafikstyrelse, som undersøger, om der skal udskrives bøder. Og hovedparten involverer altså DSB.

DSB driver øresundstogene i samarbejde med svenske Skånetrafiken, men da id-kontrollen foregår på dansk grund i Kastrup Lufthavn er det DSB, der har kontakten med de svenske myndigheder.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her