Indland

Ny undersøgelse: Næsten hver tredje dansker vil gøre rygning ulovligt

En undersøgelse peger på, at et flertal vil hæve afgifterne på tobak, mens tre af ti fuldstændig vil forbyde rygning inden for 10 år.

I 2007 skærpede Folketinget rygeloven, så det fremover blev forbudt at ryge på indendørs arbejdspladser, på restauranter og barer og på institutioner, hvor der fortrinsvist færdes personer under 16 år. Foto: Anders Find

Om 10 år skal det være kriminelt at tænde en cigaret i Danmark.

Det er i hvert fald holdningen blandt tre af ti danskere i en undersøgelse af Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, hvor svar fra næsten 42.000 borgere er samlet og analyseret.

I alt mener 30,6 pct., at det er god idé at sætte en slutdato for rygning i Danmark inden for de kommende 10 år.

Det skriver Region Hovedstaden onsdag i en pressemeddelelse.

Flere lande har allerede sat en slutdato for rygning. I Finland vil man være røgfri i 2040, New Zealand i 2025 og i København arbejdes der mod "Røgfri København 2025", hvor mindre end fire pct. skal være rygere.

I Singapore har man desuden foreslået at forbyde salg af tobak til alle født efter år 2000, hvilket 70 pct. af befolkningen bakker op om.

Hver tredje går ind for totalt rygeforbud i arbejdstiden

Resultaterne af undersøgelsen giver brede smil hos Kræftens Bekæmpelse, der tolker det som om, at danskerne støtter de præventive indsatser mod rygning, som både kommuner, regioner og Folketinget har indført de seneste 10 år.

»Rygning er en trussel mod folkesundheden, og blot fordi færre ryger i dag sammenlignet med tidligere, er det stadig en stor opgave at hjælpe folk med at kvitte tobakken. Vi skal ikke nødvendigvis ulovliggøre rygning, men rygeforbud i arbejdstiden og rygeforbud i offentlige rum nedbringer beviseligt antallet af rygere,« siger Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Han henviser bl.a. til det voksende antal kommuner, der har indført "røgfri arbejdstid". Det betyder, at en kommunalt ansat hverken må ryge i pauserne, eller hvis den ansatte befinder sig uden for arbejdspladsens område.

I 2013 var Aarhus Kommune landets første kommune, der vedtog et totalt rygeforbud, og en evaluering har nu vist, at hver fjerde ryger i medarbejderstaben har lagt smøgerne på hylden siden forbuddet.

Rygeforbud får hver fjerde ryger til at stoppe

Niels Them Kjær støtter sig dog op af World Health Organizations (WHO) undersøgelse af, at højere tobaksafgifter er det bedste middel mod cigaretterne.

»Det kan være vanskeligt at håndhæve rygeforbud rent juridisk, når vi snakker om et totalt rygeforbud. Alle arbejdspladser bør selvfølgelig have en klar rygepolitik, men hvis vi skal rygningen til livs, må vi se på afgifterne. Hvis der sker markante afgiftsstigninger, vil flere stoppe. Men det skal være mærkbart, og ikke kun de stigninger på en-to kroner, som vi løbende ser,« mener han.

Hele 59 pct. i spørgeundersøgelsen fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed erklærer sig enig med Niels Them Kjær i, at afgifterne på tobak skal hæves.

I alt 12 kommuner har på nuværende tidspunkt indført røgfri arbejdstid.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her