*

Indland

De Konservative slækker på grønt miljøkrav til regeringen

Landbrugspakke: Først skulle miljøregnskabet gå i grønt plus i det første år. Nu kan De Konservative godt leve med mere vandforurening. Et søndagsmøde mellem de borgerlige partier hos miljøministeren endte uden resultat.

I starten krævede De Konservative store indrømmelser fra regeringen, der skulle mindske vandforureningen og få miljøregnskabet bag landbrugspakken til at gå i plus. Men nu er det nok med tiltag, der får regnskabet til at gå i mindre minus, lyder det fra partiet.

»Vi kan godt leve med, at der kan være en mindre merudledning af kvælstof i et par år, hvis vi så om tre-fire år har en stor reduktion i kvælstof. Det skal i hvert fald være sådan over pakkens levetid, at vandmiljøet får det bedre,« siger Rasmus Jarlov, landbrugsordfører for De Konservative.

Søndag deltog han og ordførere fra de borgerlige partier i et møde hos miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, hvor der blev drøftet en tillægsaftale til landbrugspakken. Målet for De Konservative er at nedbringe udslippet af kvælstof, men nu kan de altså godt leve med, at der bliver udledt mere i de førstkommende år.

I sidste uge var meldingen ellers mere klar fra den konservative partiformand, Søren Pape Poulsen.

»Vi skal hurtigst muligt bringe det i plus og se, hvilke tiltag der kan bringe det i plus. Vores udgangspunkt er, at det skal bringes i plus fra starten,« sagde Søren Pape Poulsen til Politiken og tilføjede, at det gjaldt allerede »i det første år«, hvor landbrugspakken er trådt i kraft, altså i 2016.

Strid om central beregning

Baggrunden for balladen om landbrugspakken er, at regeringen og De Konservative er grundlæggende uenige om, hvordan effekterne af landbrugspakken skal regnes ud.

Striden står om den såkaldte baseline-effekt. Den dækker over konsekvenserne af tidligere miljøtiltag og udviklingen i øvrigt – såsom at mere landbrugsjord tages ud af drift for at gøre plads til veje og jernbaner. Det betyder mindre forurening, men det sker altså ikke som følge af selve landbrugspakken.

Regeringen har på baggrund af beregninger fra Aarhus Universitet opgjort baseline-effekten til, at der fra 2012 til 2021 vil blive udledt 5.551 færre ton kvælstof. Det svarer til ca. 617 ton årligt.

Vi kan godt leve med, at der kan være en mindre merudledning af kvælstof i et par år.
Rasmus Jarlov (K), landsbrugsordfører

Miljøregnskabet bag landbrugspakken starter i 2016, hvor pakken i sig selv udleder 1.941 ton ekstra kvælstof. Men tages der højde for baseline-effekten, som ministeriet har opgjort til 2.467 færre ton i 2016, så går det samlede regnskab altså i grønt plus.

Problemet er ifølge en række eksperter og De Konservative, at ministeriet har opgjort baseline-effekten for 2016 på en misvisende måde, fordi ministeriet har puljet effekterne for år 2013, 2014, 2015 og 2016 i et enkelt år. Den går ikke, mener De Konservative.

Landbrugsordfører Rasmus Jarlov har derfor lavet sit eget regnestykke, hvor baseline-effekten for 2016 ikke er fire år puljet sammen, men alene opgjort til 617 færre ton kvælstof. På den måde går det samlede miljøregnskab i minus.

Helt præcist vil der blive udledt 1.324 ton ekstra kvælstof i 2016, når man regner på De Konservatives måde.

Fleksible formuleringer

Rasmus Jarlov mener ikke, at partiet slækker på sit krav.

»Vi går efter, at det hurtigst muligt kommer i plus, men vi kan som sagt godt leve med en lille forøgelse af kvælstofudledningerne i et år, hvis der vel at mærke om en tre-fire år er en væsentligt mindre udledning end i dag,« siger Rasmus Jarlov.

Det var bare ikke det, Pape sagde?

»Jeg synes, at han har formuleret det tilstrækkeligt fleksibelt, når han siger, at det er udgangspunktet.«

Så det er din formand, der er gået lidt for langt?

»Jeg mener, vi siger det samme. At vi gerne vil have, at det hurtigst muligt går i plus. Det arbejder vi stadig for.«

Problemet er ifølge Jarlov, at han ikke kan forestille sig en tillægsaftale, der giver et miljømæssigt plus på kvælstofkontoen allerede i 2016.

»Det er der fysisk ikke rigtig mulighed for. Vi har ikke handlemuligheder, der kan give os det plus.«

Vedtagelse torsdag

Søndagsmødet mellem de blå partier endte uden konklusion, men sikkert er det, at der i blå blok er stor irritation over, at De Konservative er kommet med nye miljøkrav, efter landbrugspakken blev indgået i december. Fra en kilde tæt på forhandlingerne lyder det dog, at man er klar til at komme partiet i møde:

»De skal have en rebstige til at kravle ned fra det træ, de er kommet op i.«

Liberal Alliance er åbne for at finde nye miljøtiltag. Men kun på visse betingelser.

»Kan vi rykke rundt på det, så vi holder fast i den økonomiske ramme og det paradigmeskift, vi lægger op til, så er vi ikke rigide over for at diskutere det,« siger landbrugsordfører Mette Bock (LA).

Eva Kjer Hansen ønsker ikke at udtale sig.

Landbrugspakken ventes at blive endeligt vedtaget i Folketinget torsdag.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her