Indland

Ny formand for Etisk Råd: Døden må ikke skrives ud af dagsordenen

Danskerne skal blive bedre til at tale om det uafvendelige – døden. Det mener den nye formand for Etisk Råd, Gorm Greisen.

Prioritering i sundhedsvæsenet er et af de emner, der optager den nye formand for Etisk Råd, Gorm Greisen. Arkivfoto

Småbitte mennesker, som kan ligge i en voksen hånd og vejer et betænkeligt stykke under de 1.000 gram, har været hverdag for overlæge Gorm Greisen, der i en menneskealder har arbejdet med for tidligt fødte børn på Rigshospitalet.

Ikke alle de små overlever de første uger i en kuvøse, og måske er det derfor, at netop døden og det moderne menneskes forhold til det uafvendelige optager Greisen som nyvalgt formand for Etisk Råd.

»Jeg har haft døden inde på livet, og min erfaring er, at hvis man taler om døden som et faktum, bliver det ubærlige – at miste et barn f.eks. – en smule lettere at håndtere. Døden må ikke skrives ud af dagsordenen,« siger han og sætter ikke alene fingeren på tragiske dødsfald blandt helt små.

Blå Bog

Gorm Greisen

  • Født 1951.
  • 1976: cand.med. fra Københavns Universitet.
  • 1991: Overlæge på Neonatalklinikken på Rigshospitalet.
  • 1998: Professor i pædiatri på Københavns Universitet.
  • 2001: Klinikchef på Neonatalafdelingen på Rigshospitalet.
  • 2013: Ordførerende professor i pædiatri på Københavns Universitet.
  • 2013: Medlem af Etisk Råd.
  • 2016: Formand for Etisk råd.
  • Gift, tre voksne børn og syv børnebørn.

»Generelt har det moderne menneske – sådan med den grove pensel – fået et noget akavet forhold til døden. Der har været en tendens til – også hos min egen stand, lægerne – at hvis vi bare skærer lidt dybere, syr lidt finere og behandler lidt længere, kan vi sno os uden om døden. Men samtidig ved jo alle, at døden er grundvilkår, og det skal vi blive bedre til at italesætte,« siger han, der samtidig ser tegn på, at danskerne faktisk gerne vil have den kvalificerede og nuancerede debat om vanskelige emner.

»Et eksempel er debatten om at lindre døende med bedøvelse, det man kalder dyb sedering, hvor der er mange nuancer, men det er en meget vigtig og nyttig debat,« siger han om temaet, som Jyllands-Posten beskrev for nogle dage siden.

Bevægelse i prioritering

En anden af Gorm Greisens etiske favoritter er debatten om prioritering i sundhedsvæsenet, hvor han hilser det seneste udspil fra Danske Regioner om et medicinråd, der skal afveje virkning over for pris på ny medicin, velkommen.

»I øjeblikket er der heldigvis bevægelse i debatten. Hvor det tidligere nærmest var en politisk dødssejler at diskutere prioritering – altså ikke bare opprioritering – er der en større åbenhed lige nu. For prioritering foregår jo hver eneste dag, og derfor er det vigtigt også at diskutere, hvad vi skal prioritere ned eller helt væk,« siger Gorm Greisen, der også er professor i børnesygdomme på Københavns Universitet.

Drøm om Afrika

At det netop er børn, som blev Greisens ekspertise som læge, er lidt af en tilfældighed. Egentlig var det drømmen at arbejde internationalt som udsendt læge i ulande, og det blev da også til en udstationering i Zambia.

Vel hjemme igen var det ikke nemt at få et lægejob, men Greisen valgte neonatalafdelingen på Rigshospitalet, hvor professoren på afdelingen også havde en interesse i Afrika.

»Men jeg blev helt optaget af de for tidligt fødte, og jeg glæder mig over – apropos talen om døden – at vi i dag er et fornuftigt sted, hvor vi ikke redder børn for enhver pris og til et liv i elendighed, men går meget op i, at de børn, vi behandler, skal kunne se frem til et godt liv. Og det lykkes heldigvis bedre og bedre,« siger han, der lige nu står på ski i Norge i selskab med store og små familiemedlemmer.

»Langrend, jeg kan lide at gå i fjeldet. I dag er jeg ikke så stærk, som jeg har været, men har heldigvis heller så meget trang til det. Og så er der børnebørnene at gå med – og at se deres udfordringer med skiene og sneen og lysten til bevægelse,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Kære regering, stil nu krav om uddannelse i akupunktur
Tommy Sommer, formand for Dansk Medicinsk Akupunktur Selskab | Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter | Bjarne Rittig-Rasmussen, Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi
Regeringen vil med et lovforslag indføre forbud mod at behandle med akupunktur på brystkassen, medmindre der er en læge til stede.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her