Indland

Løkke belønner kommuner med 25.000 kr. for en flygtning i job

Statsministeren lover »Løkke-poser« til kommuner, der får flygtninge i job. Han vil samtidig flytte penge fra kommuner med få flygtninge til kommuner med mange.

»Vi vil gerne give en yderligere tilskyndelse til at sætte damp på det her. For hver ekstra flygtning, en hvilken som helst kommune får i arbejde i 2016 og 2017, vil staten give en ekstrapræmie på 25.000 kr., som kommunerne kan bruge på serviceområdet,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen, der vil sammenligne kommunerne med deres resultater i 2015. Foto: Joachim Adrian/Polfoto

En ny gulerod skal få kommunerne til at øge job-indsatsen for flygtninge.

»Vi vil gerne give en yderligere tilskyndelse til at sætte damp på det her. For hver ekstra flygtning, en hvilken som helst kommune får i arbejde i 2016 og 2017, vil staten give en ekstrapræmie på 25.000 kr., som kommunerne kan bruge på serviceområdet,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen, der vil sammenligne kommunerne med deres resultater i 2015.

Modellen svarer direkte til de såkaldte »Løkke-poser«, han selv indførte som sundhedsminister i 2002 til de regioner, der f.eks. udførte ekstra mange hofteoperationer.

»Der er forskel på at operere hofter og få flygtninge i beskæftigelse. Men grundlæggende er det fuldstændig samme tænkning,« siger Løkke, der med ordningen reelt udskriver en blanko-check til kommunerne.

»Det her er fuldstændig uden loft. Vi kommer ikke til at løbe tør for penge. Jo flere penge, vi kommer af med på det her, jo bedre,« siger statsministeren, der vil finde pengene på næste års finanslov.

Løkke forventer, at kommunerne med jobpræmien vil få yderlige interesse i f.eks. at ansætte jobkonsulenter.

I kommunernes forening, KL, siger næstformand Jacob Bundsgaard (S) tak, men han er ikke imponeret.

»Præmien er udmærket, men jeg vurderer ikke, at det har den store effekt. Der er i forvejen et meget stort økonomisk incitament for kommunerne til at få flygtninge i job, fordi man sparer på ydelser og en lang række følgeudgifter. Det overstiger en præmie på 25.000 kr.«, siger Bundsgaard.

En anden del af regeringens nye integrationsudspil vil flytte penge fra de kommuner, der har få flygtninge, til kommuner med flere flygtninge.

»Det kan være udmærket. Men hovedudfordringen adresserer man ikke fra regeringens side. Nemlig at der samlet set mangler finansiering til at løfte opgaven med at få integreret de mange tusinde flygtninge, der kommer,« siger Bundsgaard.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Om temaet

Mens Danmark i år modtager det største antal asylansøgere i mere end 15 år, viser fakta, at integrationen af de flygtninge, indvandrere og efterkommere, der allerede er her, på flere områder står i stampe. Jyllands-Posten undersøger hvorfor.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her