Indland

Skejby Sygehus har givet forkerte oplysninger i kampen om hjertebørn

I et notat på 102 sider argumenterer Aarhus Universitetshospital i Skejby for, hvorfor børnehjertekirurgien bør centraliseres i Aarhus frem for på Rigshospitalet. Notatet indeholder en række misvisende oplysninger.

I et notat på 102 sider får Sundhedsstyrelsen bl.a. en beskrivelse af »Børnekardiologerne på Børneafdelingen«, selv om der på afdelingen på Skejby Sygehus kun er én uddannet børnekardiolog. Arkivfoto: Martin Kurt Haglund

Ledelsen på Aarhus Universitetshospital i Skejby har sendt en række misvisende oplysninger til Sundhedsstyrelsen i kampen om at blive det eneste sted i landet, der udfører børnehjertekirurgi.

I et notat på 102 sider får Sundhedsstyrelsen bl.a. en beskrivelse af »Børnekardiologerne på Børneafdelingen«, selv om der på afdelingen kun er én uddannet børnekardiolog.

Et andet sted beskrives det, at der på Center for Medfødte Hjertesygdomme er fem speciallæger med årelang erfaring, som »varetager dette område i fuldtidsfunktioner uden forpligtigelser andre steder«.

En har sagt op

Faktum er, at den ene af de fem har andre forpligtigelser, og at en anden af de fem – en af de mest erfarne – har sagt sin stilling op.

I notatet beskriver Aarhus Universitetshospital også, at der i øjeblikket er finansieret et professorat med særlig henblik på udvikling af MR til børnehjerte-undersøgelser, men det er forkert, fortæller Won-Yong Kim, som besidder professoratet.

»Det er rigtigt, at det er inden for MR-scanning, men det er forkert at sige, at det er specifikt for børn,« siger han.

Notatet indeholder også fejlagtige tal for, hvor meget den gennemgående kirurg har superviseret en kollega.

Lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, Claus Thomsen, siger om notatet:

»Der er nogle steder, hvor vi har formuleret os upræcist. Det erkender jeg fuldstændig.«

Børnehjertelæge Keld Sørensen stoppede ved udgangen af 2015 – efter 20 års ansættelse – på Aarhus Universitetshospital. Han har gennemgået notatet og siger:

»Der er sminket mange steder, hvor der var åbenlyse centraliseringssvagheder på Skejby.«

Sundhedsminister Sophie Løhde vil ikke kommentere sagen, men henviser til Sundhedsstyrelsen, som det ikke er lykkedes at få en kommentar fra.

Følg
Jyllands-Posten
Regionsrådsformand Sundhedsstyrelsen skal afgøre, hvor specialerne skal ligge
Sophie Hæstorp Andersen, regionsrådsformand, Region Hovedstaden (S)
Regionsrådet i Region Hovedstaden har ikke ansøgt Sundhedsstyrelsen om at varetage alle nyretransplantationer, og at de alligevel er nævnt i forbindelse med Rigshospitalets langsigtede overvejelser om et nationalt transplantationscenter, er en klokkeklar fejl.
Debat: Sygehusdirektør i Odense: Monopoler tjener ikke patientens tarv
Niels Nørgaard Pedersen, adm. sygehusdirektør, Odense Universitetshospital – Svendborg Sygehus (OUH)
Selvfølgelig skal behandlinger samles på få steder, hvis patientgrundlaget er så lavt, at specialisterne mister deres faglige ekspertise. Vi må dog ikke komme i en situation, hvor vi handler med sundhed frem for at have patientens tarv for øje.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Campingtendenser 2018: Vi skal lære at sige glamping
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Den klassiske Volvo stationcar er tilbage
Har du savnet den ikoniske store svenske stationcar med plads til det hele, så er der håb forude. Til august er Volvo klar med en ny V60, der er større end den gamle V70. 
Se flere
Hold computeren sund: Undgå at hente disse programmer
Er din computer langsom, så hold dig fra at hente diverse optimeringsprogrammer, lyder rådet fra computerekspert. De har alligevel ingen virkning, siger han. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her