Indland

Lars Hedegaard sigtes igen for at navngive formodet attentatmand

Først blev han forsøgt dræbt, men nu skal han selv for retten i samme sag.

Lars Hedegaard er for anden gang blevet sigtet for overtrædelse af forbuddet mod at nævne navnet på BH. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Rollerne er byttet om i sagen om drabsforsøget på den islamkritiske forfatter Lars Hedegaard i februar 2013.

Den mand, som politiet er overbevist om, er den skyldige, BH, blev under mystiske omstændigheder løsladt i Tyrkiet i 2014 og er derfor aldrig blevet stillet for en dommer. Det bliver til gengæld Lars Hedegaard, der er tiltalt for i oktober 2014 at have krænket BH ved at trodse et navneforbud og offentliggøre BH’s fulde navn.

Den sag skal for retten i februar. Nu er han blevet sigtet for endnu en overtrædelse af navneforbuddet i sin netop udgivne bog, ”Attentatet”, oplyser Radio 24syv.

BH formodes i dag at befinde sig i Syrien, hvor han skulle have tilsluttet sig terrorbevægelsen IS. Lars Hedegaard finder på den baggrund navneforbuddet absurd. Han peger på, at andre – herunder tyrkiske medier – før ham har offentliggjort den mistænktes navn og billede, og han henviser til, at der er tale om nødværge.

»Jeg ved jo ikke, hvor han er henne, og han kan så let som ingenting tage tilbage til Europa og genoptage jagten på mig. Da jeg første gang skrev hans navn, havde jeg ikke personbeskyttelse og skulle altså gå rundt i gaderne og kigge mig over skuldrene. Det var og er i min interesse at gøre manden så kendt som muligt. Det var sådan, jeg ræsonnerede,« siger Lars Hedegaard med henvisning til, at »venligsindede muslimer« og andre så måske vil alarmere politiet, hvis de ser BH i Danmark.

Tak til Lars Hedegaard

Hedegaard kan i øvrigt ikke forstå, hvorfor navneforbuddet ikke er ophævet, når politiet er overbevist om, at det har fat i den rette mand. Men det er der gode grunde til, siger BH’s forsvarsadvokat, Thorkild Høyer. Det gælder bl.a. hensynet til BH’s familie. Og hvis BH kommer for retten, må eventuelle vidner ikke være farvet af, at de har set billeder og navne af ham, pointerer advokaten, der i givet fald vil bruge det til sin klients fordel i sagen.

»Tak til Lars Hedegaard for, at han spiller mig gode kort i hånden. Men sagen er jo den, at når retten har nedlagt et navneforbud, så skal det respekteres af alle, inklusive Lars Hedegaard. Han siger jo, at han er ligeglad med det navneforbud, fordi han er forurettet i sagen, men sådan spiller klaveret ikke i et retssamfund. Ingen kan sætte sig over retten,« siger han.

Det er Dorit Borgaard, advokaturchef ved Københavns Politi, enig i. Hun har ansvaret for beslutningen om at rejse sigtelse og tiltale mod Lars Hedegaard, og peger på, at domstolene flere gange har taget stilling til navneforbuddet. Først da BH i april 2014 blev varetægtsfængslet in absentia og siden i november samme år.

Advokaturchefen henviser til, at Lars Hedegaard skriver i sin bog, at han helt bevidst overtræder forbuddet.

Synes du, at det er rimeligt, at det er den forurettede i en sag, der ender med at blive anklaget?

»Det er Lars Hedegaard selv skyld i. Han kunne lade være med at overtræde et navneforbud, som han vidste eksisterer, og så gør han det helt bevidst. Det er i den grad mangel på respekt for de danske domstole, og det kan man da ikke sidde overhørig,« siger Dorit Borgaard.

Forlaget People’s Press, der udgiver Hedegaards bog, er også sigtet i sagen. Kreativ direktør Jacob Kvist afviser, at han overtræder landets love efter forgodtbefindende:

»Det er en internationalt eftersøgt terrorist, der er pænt placeret hos IS. I den situation er det meningsløst at fastholde et navneforbud. Det skulle i hvert fald ikke være fra os, at Lars Hedegaard skulle møde et nej.«

Hvis Lars Hedegaard bliver kendt skyldig, risikerer han at få en bødestraf.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Vinterens lys

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her