*

Indland

Helle Thorning-Schmidt stopper i dansk politik

Jobskifte: Den socialdemokratiske eks-statsminister skal være direktør for den humanitære børneorganisation Save The Children International.

I juni sidste år overlod Helle Thorning-Schmidt posten som partileder til Mette Frederiksen. Nu vinker Thorning farvel til dansk politik til fordel for en stilling som direktør i Internationalt Red Barnet. Arkivfoto: Nicolai Lorenzen

Helle Thorning-Schmidt (S) stopper i dansk politik for at blive direktør i den humanitære organisation, Save the Children International – også kaldet Internationalt Red Barnet

»Jeg er dybt beæret over at få muligheden for at lede Internationalt Red Barnet. Børns rettigheder, beskyttelse og udvikling har altid stået mit hjerte nært, og jeg ser frem til at gøre alt, hvad jeg kan, for at opfylde vores ambitiøse mål,« udtalte hun onsdag aften i en pressemeddelelse:

»Jeg kan ikke forestille mig en bedre sag, og jeg ser frem til at arbejde sammen med vores engagerede medarbejdere i hele verden.«

Blå bog

Helle Thorning-Schmidt

 • Født den 14. december 1966 i Rødovre i København.
 • Uddannelse:
 • 1987-1994: Cand.scient.pol., Københavns Universitet.
 • 1992-1993: MA i europæiske studier fra Europakollegiet i Brugge, Belgien.
 • Politisk karriere:
 • 1999-2004: Medlem af Europaparlamentet.
 • 2005-2016: Medlem af Folketinget valgt på Østerbro.
 • 2005-2015: Formand for Socialdemokraterne.
 • 2011-2015: Statsminister.
 • Privat:
 • Gift med den britiske politiker Stephen Kinnock. Sammen har de to døtre.
 • Kilde: Folketinget, hellethorning.dk og Ritzau

Dermed bliver tredje gang lykkens gang for den socialdemokratiske eks-statsminister.

I sommeren 2014 var hun med i slutspillet om at blive formand for Det Europæiske Råd, såkaldt EU-præsident, ligesom hun efter valget officielt kastede sig ind i kampen for at blive FN’s flygtningehøjkommissær. Begge gange gik jobbet til en anden kandidat.

Da det glippede med FN-topjobbet i november, blev hun direkte spurgt af Politiken om posten som chef for Save the Children. Dengang svarede hun: »Jeg ved simpelthen ikke, hvad du snakker om«.

Save the Children International er en global organisation, som har fokus på børns vilkår, og som den danske afdeling af Red Barnet hører under.

Kritik af Thornings lov

Siden valget har 49-årige Helle Thorning-Schmidt passet posten som medlem af Folketingets Præsidium og ellers holdt lav profil i den offentlige debat. Internt vakte det dog opsigt, da hun på et gruppemøde advarede mod, at Socialdemokraterne anlagde en mere EU-skeptisk linje som reaktion på danskernes nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet.

Så sent som onsdag eftermiddag sad hun i formandsstolen i folketingssalen, da regeringens omstridte asylstramninger blev førstebehandlet. Lovforslaget – L87 – indebærer bl.a., at adgangen til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus udskydes fra ét til tre år. Netop den stramning har Red Barnet kritiseret skarpt.

Også Thorning-regeringens egen asylstramning vedtaget i 2014 blev dengang kaldt »højdepunktet af kynisme« af Red Barnet.

Nederlag, sejr og slutspurt

Med Thornings exit bliver der sat punktum for en karriere i dansk politik, der begyndte i 2005, da den dengang ukendte europaparlamentariker meldte sig som formandskandidat.

Valgt blev hun. Både som formand og folketingsmedlem. Begge poster nåede hun at bestride i mere end 10 år.

Det blev en tumultarisk tid, som ved førstkommende folketingsvalg i 2007 bød på et nederlag til Anders Fogh Rasmussen (V). Men i 2011 fik hun flertallet bag sig og dannede regering med De Radikale og SF.

Knap havde hun indtaget Statsministeriet, før hun blev mødt med en massiv kritik for løftebrud. Det kom til at plage det meste af hendes tid som regeringsleder, og en overgang gik flere socialdemokrater på Christiansborg og drømte om, at hun ville sige farvel til dansk politik og tage et topjob i udlandet.

Men i en slutspurt op til valget i 2015 lykkedes det at vende Socialdemokraternes nedgang i meningsmålingerne, og partiet endte på valgnatten med at gå frem for første gang i Thornings tid som partiformand.

Med magten tabt trak hun sig som partileder, og Mette Frederiksen overtog som S-formand.

Farvel til en duo

Med jobskiftet følger Helle Thorning-Schmidt sin tro væbner, tidligere finansminister Bjarne Corydon, ud af dansk politik. Han er i dag global direktør i konsulentvirksomheden McKinsey.

Med duoens exit slutter dermed en epoke i den socialdemokratiske historiebog.

Helle Thorning-Schmidt står til at blive erstattet i Folketinget af Lars Aslan Rasmussen (S), der i dag er medlem af Københavns Borgerrepræsentation. Henrik Dam Kristensen (S) er favorit til at overtage posten i Folketingets Præsidium.

Helle Thorning-Schmidt tiltræder sin nye stilling i London i april.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her