Danmark samler en gruppe af lande for at få migranter hjem

Uenighed i EU får Danmark til at danne en udbrydergruppe, som skal styrke hjemsendelse af migranter. En farlig kurs, lyder kritikken.

Artiklens øverste billede
Det er udenrigsminister, Kristian Jensen, der på grund af manglende løsninger og enighed i EU har taget initiativet. Han har inviteret en række »ligesindede lande«, der mødes allerede torsdag i København for at drøfte det forstærkede samarbejde.

Danmark sætter sig nu i spidsen for en udbrydergruppe af europæiske lande, der uden om EU skal samarbejde om at få hjemsendt langt flere illegale migranter end i dag.

Det er udenrigsminister, Kristian Jensen, der på grund af manglende løsninger og enighed i EU har taget initiativet. Han har inviteret en række »ligesindede lande«, der mødes allerede torsdag i København for at drøfte det forstærkede samarbejde.

Blandt de foreløbig otte deltagernationer er Norge og Finland samt flere både store og små EU-lande, der mødes på dansk jord samtidig med et EU-topmøde, hvor flygtningestrømmen også dominerer dagsordenen.

»En kreds af lande skal se på, hvordan vi kan lægge yderligere og fælles pres på de lande, hvorfra vi i dag modtager mange migranter, som ikke er flygtninge. De skal tage deres egne borgere tilbage,« siger Kristian Jensen, der peger på, at det i dag kun er 3 af 10 afviste asylsøgere, der reelt sendes hjem.

»Vi synes ikke, at EU kom langt nok på topmødet i november med de afrikanske lande, og der er ikke enighed i EU. Vi vil gerne gå længere,« siger Kristian Jensen, der bl.a. vil lokke migranternes hjemlande med øget bistand eller studiepladser, hvis de hjemtager egne borgere.

Med initiativet undgår Danmark at kollidere med retsforbeholdet, som forhindrer dansk deltagelse i EU’s fælles aftaler om hjemtagelse. Den danske enegang får hård kritik af tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der siger, at »Europa ikke har brug for egoistiske særinitiativer, men for samlende initiativer«.

Socialdemokraterne er også kritisk, mens initiativet roses af DF og De Konservative.

EU-ekspert Marlene Wind advarer om, at tiltag som det danske kan svække den europæiske gennemslagskraft i Mellemøsten og Nordafrika.

»Det er ikke godt for Europa, hvis lande går uden om EU,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.