Sverige: Flygtninge truer vores samfund

Krise: Sverige skriver til EU-fæller, at flygtningestrømmen udgør en trussel mod »det svenske samfunds evne til at fungere«. I Danmark efterlyser Mette Frederiksen (S) en plan fra Lars Løkke Rasmussen.

Artiklens øverste billede
Sveriges genindførelse af grænsekontrol fik torsdag Christiansborg til at sitre. Søren Espersen kalder det »bydende nødvendigt«, at Danmark indfører grænsekontrol. Udlændingeminister Inger Støjberg (V) sagde torsdag, »at som tingene ligger nu, er der ikke lagt op til, at vi indfører grænsekontrol«. Foto: Lars Dareberg

Den seneste tids massive tilstrømning af flygtninge til Sverige truer selve det svenske samfunds evne til at fungere.

Så kontant lyder den svenske regerings egen begrundelse for at indføre grænsekontrol, som torsdag blev rundsendt til EU’s 27 øvrige medlemsstater, og som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

»På grund af den seriøse trussel mod den offentlige orden og den indre sikkerhed, som stammer fra konsekvenserne af det hidtil uset store migrationspres og de efterfølgende væsentlige udfordringer for det svenske samfunds evne til at fungere, har den svenske regering i dag besluttet midlertidigt at genindføre grænsekontrol ved de svenske grænser. Andre tiltag har vist sig at være utilstrækkelige,« skriver justitsminister Anders Ygeman.

Brevet fortsætter i samme tone med direkte advarsler om, at de svenske myndigheder er under »ekstremt pres« og indtil nu ikke har haft kontrol med de personer, der er indrejst i Sverige.

»Strømmene er blandede og kan inkludere asylsøgere, økonomiske migranter, potentielle kriminelle som for eksempel smuglere, menneskesmuglere eller ofre for forbrydelser,« står der videre.

Brevet beskriver alvorlige problemer med at sikre boliger, sundhed og undervisning til flygtninge. Sverige forventer op mod 200.000 asylsøgere i år og modtog alene i sidste uge 11.000.

Sveriges genindførelse af grænsekontrol fik torsdag Christiansborg til at sitre. Dansk Folkeparti kritiserer regeringen for passivitet.

Skærende kontrast

»Brevet fra Sverige er jo et nødskrig om, at deres samfund bryder sammen, hvis ikke de gør noget. Den situation vil vi også hurtigt komme til at stå i,« siger gruppeformand i Dansk Folkeparti Søren Espersen og fortsætter:

»Det står jo i hvert fald i skærende kontrast til det billede den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), har forsøgt at tegne. I går nedtonede han det kaos, som vi ser. Men jeg synes, at det understreger den bydende nødvendighed af, at vi indfører grænsekontrol.«

Liberal Alliance accepterer, at regeringen ikke ønsker at indføre grænsekontrol i Danmark her og nu, men kræver grænsekontrol, hvis Sverige lukker grænserne yderligere:

»Vi skal ikke gentage den fejl, som svenskerne har begået ved ikke at tage ordentlig vare på det land, som de er sat i spidsen for at lede,« siger politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Regeringen fastholder på den anden side, at det vil være en fejl at Danmark følger Sveriges eksempel.

»Det afgørende er, at vi har styr på situationen. I første omgang handler det om at følge nøje med i, at den svenske stikprøvevise grænsekontrol kommer til at betyde – hvad vi ikke kan afvise – at de vil få flere asylsøgere. Det kan også komme til at betyde, at rejseruterne bliver lagt om i det tilfælde, man har med mennesker at gøre, der gerne vil til Finland. Det kan betyde rigtig mange ting,« siger udlændingeminister Inger Støjberg (V).

Så I er ikke interesseret i at skrue op for grænsekontrollen?

»Som tingene ligger nu, er der ikke lagt op til, at vi indfører grænsekontrol. Men vi følger det time for time.«

S kræver en plan

Fredag har Lars Løkke Rasmussen (V) inviteret alle otte partiledere til præsentation af de konkrete stramninger, som regeringen mener er nødvendige. Den oppiskede stemning skyldes, at asylsøgertallet de seneste uger er nået op mellem 150 og 200 dagligt. Udviklingen fik torsdag Socialdemokraterne til at indkalde til pressemøde med formand Mette Frederiksen, der præsenterede det, partiet kalder »5 konkrete tiltag, der imødegår den aktuelle flygtningekrise«.

»Både i Europa og i Danmark oplever vi nu flygtningekrisen meget direkte. I en mere end 70-årig periode har vi ikke stået i en lignende situation«, sagde Frederiksen.

Forslagene er blandt andet, at EU skal øge sit økonomiske bidrag til nærområderne, uden at S dog anfører, hvor pengene skal komme fra udover »EU’s budgetter«.

Brevet fra Sverige er jo et nødskrig om, at deres samfund bryder sammen, hvis ikke de gør noget. Den situation vil vi også hurtigt komme til at stå i.

Søren Espersen (DF), , gruppeformand

På den hjemlige bane foreslår partiet, at staten skal oprette flygtningelandsbyer, og at reglerne skal strammes for udlændinges adgang til familiesammenføring og flygtninges mulighed for at få permanent ophold.

Desuden talte Mette Frederiksen på pressemødet varmt for kontrol ved grænserne.

»Udlændingekontrol og politiets indsats i forhold til at registrere og vide hvem, der er her, er da fuldstændigt afgørende for, om vi kan have et samfund, der kan fungere. Derfor bliver vi nødt til at have styr på situationen, og der er udlændingekontrol rigtig rigtig vigtigt,« sagde hun og tilføjede:

»Jeg melder utroligt klart ud på grænsekontrol. Jeg er tilhænger af grænsekontrol,« sagde hun.

Det fremgår dog af partiets udspil, at grænsekontrol kun bakkes op, »såfremt regeringen på baggrund af myndighedernes anbefalinger vurderer det nødvendigt.«

Efter pressemødet nedtonede Frederiksen kravet om registrering og kontrol overfor TV 2 og sagde, at S-forslaget reelt handler om »øget beredskab, således at hvis der kommer flere flygtninge, at myndighederne er i stand til at varetage den opgave«.

»Der skal ligge en klar plan, hvis der kommer mange flere asylsøgere,« sagde Frederiksen, der ikke ønskede at uddybe yderligere.

Det gjorde udlændingeordfører Dan Jørgensen (S), der mener, at partiet ikke er »tilhængere af at genindføre en gammeldags grænsekontrol i strid med Schengen-reglerne, som det ville kræve, hvis man skulle registrere hvert eneste menneske.«

»Vi siger, at der skal foreligge en beredskabsplan, som kan træde i kraft i det øjeblik, der opstår situationer som den, vi så i starten af september,« siger Dan Jørgensen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.