Ingen hjælp til de homoseksuelle i ny færøsk regering

Tre partier præsenterede i går deres nye regering på Færøerne. Der er overraskende intet i regeringsgrundlaget om hjælp til homoseksuelle, der ikke kan få lov at leve lovformeligt sammen på Færøerne.

Artiklens øverste billede
Ny lagmand på Færøerne Aksel V. Johannesen fra socialdemokraterne blev den helt store vinder på valgaftenen den 1. september med 2.405 personlige stemmer. Arkivfoto: Matias Svold

Færøernes nye lagmand, socialdemokraten Aksel V. Johannesen, præsenterede i går sin nye trepartisregering.

Til stor overraskelse var der intet i regeringsgrundlaget om hjælp til de homoseksuelle, der på Færøerne ikke kan indgå registreret partnerskab eller blive gift i en kirke som i Danmark, ligesom en lesbisk kvinde, der får barn med sin partner, risikerer at stå helt uden rettigheder over for barnet.

Debatten om homoseksuelle har ellers været et af valgkampens helt store temaer, og alle havde ventet, at den nye, venstreorienterede regering ville gøre klar til at ændre den omstridte ægteskabslovning som et af de første punkter.

Forklaringen er, at intern uenighed hos socialdemokraterne, hvor mange fortsat nægter at give de homoseksuelle samme rettigheder som alle andre, har tvunget den nye lagmand til at opgive at hjælpe de homoseksuelle, selv om nummer to på hans egen liste, den erklærede lesbiske Sonja Jógvansdóttir, blev en af valgets helt store stemmeslugere og nummer tre på den samlede topscorerliste.

Forslag om rettigheder

Uenigheden er så stor, at stemmeslugeren hverken har fået en ministerpost eller dukkede op ved præsentationen af den nye regering.

Religionen spiller stadig en stor rolle på Færøerne, og især mange religiøse ledere afviser enhver idé om at lade homoseksuelle blive gift.

I stedet har man i regeringsgrundlaget indføjet en sætning om, at det i etiske sager står hvert enkelt medlem frit at stemme efter sin egen overbevisning. På et pressemøde i går blev det slået fast, at den sætning er sat ind på grund af uenigheden om de homoseksuelle.

Ikke desto mindre forventer politiske iagttagere, at der i løbet af få dage vil blive fremlagt et forslag om de homoseksuelles rettigheder – og at det vil blive vedtaget af et flertal af Lagtingets 33 medlemmer.

I kampen om magten har republikanerne i partiet Tjóðveldi sikret sig både den vigtige fiskeriministerpost og posten som finansminister, hvor republikanernes formand, Høgni Hoydal, selv bliver fiskeriminister. Samtidig skal lederen af Framsókn, Poul Michelsen, være ny erhvervs- og udenrigsminister.

Den post kan blive vigtig, da den nye regering ønsker endnu mere uafhængighed af Danmark.

»Derfor skal Poul Michelsen bl.a. forhandle med Danmark om overtagelse af udlændingesager,« forklarer chefredaktør Sveinur Tróndarson fra avisen Dimmalætting i Tórshavn.

Ansvar for udlændinge

Der er tre områder, som færingerne ønsker at overtage: udlændingeområdet, ansvaret for luftrummet over Færøerne samt familie- og arveretten.

Selv om udlændingeområdet også omfatter eventuel fremtidig modtagelse af flygtninge, vil det næppe åbne for en strøm af asylsøgere til Færøerne, vurderer Sveinur Tróndarson.

»Poul Michelsen sagde på et pressemøde mandag, at det er umuligt for Færøerne at gå ind i flygtningesagen lige nu. Der skal nedsættes en kommission til at undersøge hele området. Til gengæld vil man gerne bidrage økonomisk,« fortæller Sveinur Tróndarson.

Retten til at fiske skal fremover sælges via licenser, mens fiskeindustrien skal betale en slagteafgift som leje af de færøske fjorde. Samtidig vil regeringen sikre, at retten til at bestemme over fjordene bevares på færøske hænder.

På det sociale område vil regeringen give skattelettelser til lav- og mellemindkomstgrupperne, mens børnefamilier, der lever under fattigdomsgrænsen, skal have en særlig skattelettelse. Der kommer også bedre børnebidrag og højere SU. Og så lover den nye regering et bedre boligmarked, så boligejere og -lejere får lettere ved at få enderne til at mødes.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.