Dansk Folkeparti foreslår en ekstra og afgrænset afstemning om Europol
Selv om Norge melder om problemer, fastholder EU-skeptikere en norsk model for dansk deltagelse i Europol.
Hvis EU-skeptikerne vinder den kommende folkeafstemning om at ændre det danske retsforbehold, skal danskerne måske hurtigt i stemmeboksen igen for at sikre, at Danmark ikke ryger ud af det europæiske politisamarbejde, Europol.
Dansk Folkeparti, der kæmper for et nej ved afstemningen den 3. december, stiller nu et kontroversielt forslag om, at der i tilfælde af en sejr til nejsiden kan afholdes en ekstra og afgrænset folkeafstemning, hvor vælgerne kun skal tage stilling til det danske medlemskab af Europol. Forslaget er en alternativ mulighed til den parallelaftale, som nejsiden hidtil har udpeget som deres løsning til at fastholde dansk deltagelse i politisamarbejdet.
DF: En ny tilvalgsordning
»Hvis danskerne siger nej, så kunne man tage en afgrænset afstemning, der handler om Europol og måske lidt mere, hvis der er et akut behov. Danmark kan også gå efter at få en parallelaftale. Vi kan sagtens vedblive med at være i Europol efter et nej den 3. december,« siger gruppeformand og retsordfører Peter Skaarup (DF).
Han tilføjer, at DF godt kan støtte en anden tilvalgs-ordning end den omfattende model, som regeringen og ja-partierne lægger ud til vælgerne i december.
Regeringen og ja-partierne ønsker at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgs-ordning, så Danmark selv kan beslutte, hvilke dele af EU’s retslige samarbejde man vil deltage i eller stå udenfor. Afstemningen er blevet fremtvunget, fordi Danmark står til at ryge ud af Europol næste år. Ja-partierne er på forhånd enige om, at Danmark skal deltage i Europol og 21 andre retsområder. Men det er også en del af pakken, at alle fremtidige beslutninger om retspolitikken i EU overdrages til Folketinget i stedet for til vælgerne, hvilket har fået DF til at kæmpe for et nej.
»Vi er helt opmærksomme på, at der er stor opbakning til dansk medlemskab af Europol. Vi mener bare, at det er helt unødvendigt, at regeringen endegyldigt vil afgive hele suveræniteten i forhold til det retlige område. Man kunne sagtens lave en aftale om tilslutning til Europol uden at afgive suverænitet på alle de andre 21 retsområder, som regeringen har taget med ved den kommende folkeafstemning,« siger Peter Skaarup.
Den nye melding fra DF kommer som en reaktion på, at Norges justitsministerium over for Jyllands-Posten har meldt ud, at det koster indflydelse og forringer politiets arbejdsvilkår, når man som Norge ikke er fuldgyldigt medlem af Europol.
Trods meldingen fra Oslo fastholder nejsigerne i både DF, Enhedslisten og Liberal Alliance, at en parallelaftale er en god mulighed for Danmark, og de anklager regeringen for at tage Europol som gidsel i folkeafstemningen. EU-ordfører Christina Egelund (LA) afviser, at meldingerne fra Norge underminerer modstandernes forslag om en parallelaftale.
»Den store forskel på Danmark og Norge er, at Danmark er medlem af EU og allerede er fuldgyldigt medlem af Europol. Danmark er landfast med Tyskland, og jeg kan ikke forestille mig, at nogen i EU mener, at det vil være en god idé, at Danmark bliver et helle for kriminelle,« siger hun.
Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, mener, at det ligefrem vil være en fordel for Danmark at få en løsere norsk aftale, fordi der også er retssikkerhedsmæssige konsekvenser ved at være med i Europol:
»Norge kan trække stikket og gå ud af Europol, hvis udviklingen går for langt. Det kan Danmark ikke, hvis vi afskaffer retsforbeholdet.«
Jasigere roser Norge
Venstres EU-ordfører, Morten Løkkegaard, kalder det »befriende«, at Norge melder så klart ud om konsekvenserne ved at være tredjeland i Europol.
»Jeg hilser med glæde, at nordmændene tager bladet fra munden og siger tingene, som de er. Det trænger debatten i den grad til. Det parallelaftale-cirkus, som modstanderne lægger op til, er fuldstændig vanvittigt. Det er at gamble med danskernes sikkerhed at tro, at man kan få en parallelaftale som et alternativ til en tilvalgsordning,« siger han.
Samme melding kommer fra tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der mener, at erfaringerne fra Norge viser, at Danmark med en parallelaftale vil miste indflydelse og få et B-medlemskab af Europol.