Et flertal af danskerne ønsker at fravælge en del af Danmarks Radio

Tv-markedet er i stigende grad præget af abonnementsbetalte tilbud, hvor forbrugerne betaler for det, de vil have. Et flertal ville vælge en del af DR’s kanaler fra, hvis de kunne spare licens.

Artiklens øverste billede

Befolkningens vilje til at betale licens er ved at ændre sig.

Sådan ser det i hvert fald ud i en måling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten. 62,8 pct. af de adspurgte svarer, at hvis det var muligt, ville de vælge en del af DR’s programpakke fra mod at spare i medielicens. Det er en naturlig udvikling i en tid, hvor tv-mediet ændrer sig hastigt, mener Claus Bülow Christensen, der er digital analytiker og udviklingsdirektør hos Zibra Digital Media Group.

»Vi er i en periode – også med Netflix på markedet – hvor man reelt som tv-forbruger for første gang har fået nogle alternativer til den gamle måde at se tv på. Det er blevet meget mere diversificeret, og der er utroligt mange gode tilbud. Når der er det, går man selvfølgelig lidt væk fra ”det gode gamle”,« siger han.

Ifølge målingen bruger 40 pct. af danskerne streamingtjenester. Licensen kom endnu en gang til debat op til folketingsvalget, hvor Liberal Alliance foreslog, at den skulle omlægges til en abonnementsordning, hvor tv-seerne kun betaler for det, de bruger.

Dansk Folkeparti bakker fortsat op om forslaget, mens Venstres medieordfører, Morten Løkkegaard, vil tage diskussionen op efter ferien.

»Jeg er ikke sikker på, at en til- og fravalgsmodel nødvendigvis er den bedste, men jeg vil gerne have lejlighed til at diskutere det med partifællerne først,« siger han.

De Radikale, Socialdemokraterne og SF vil bevare den nuværende licensmodel.

Henrik Søndergaard, der er medieforsker ved Københavns Universitet og medlem af public service-udvalget, forudser, at debatten om licensmodellen vil fortsætte:

»Spørgsmålet rækker ud over, om vi har en blå eller rød regering.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Bertel Haarder (V).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen