*

Indland

VK-regeringen lagde røgslør ud over samarbejde med sikkerhedsfirma i Irak

Frigivne dokumenter viser ifølge eksperter, at forsvaret forsøgte at skjule en aftale med amerikanske lejesoldater under Irak-krigen. Daværende forsvarsminister Søren Gade: Vi ruttede ikke med sandheden.

I september 2007 blev 17 civile dræbt på Nisour Square i Bagdad, hvor en bil med civile irakere bl.a. blev angrebet. Det var vagter fra Blackwater, der åbnede ild, fordi de troede, at de var under angreb. Sidste efterår blev en af vagterne fra Blackwater, Nicholas Slatten, dømt i USA for overlagt mord, mens tre af hans kolleger blev kendt skyldige i henholdsvis manddrab, uagtsomt manddrab og forsøg på manddrab. Samtidig fik de alle en dom for ulovlig våbenbesiddelse. Foto: ABC

En teknisk omskrivning af ordet samarbejde skulle forhindre offentligheden og Folketinget i at få oplysninger om forsvarets aftaler med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irak-krigen.

Det viser en række dokumenter, som er blevet frigivet til Jyllands-Posten bl.a. fra den nu nedlagte Irak-kommission.

Aftalen betød, at danske soldater i Bagdad under såkaldt konvojkørsel i nødsituationer var sikret hjælp fra Blackwater. Men over for offentligheden skulle det ifølge et notat stadig hedde, at forsvaret »ikke« samarbejdede med private sikkerhedsfirmaer i Irak. Denne formulering kunne anvendes, fordi man kun havde »en samtale med« folkene fra Blackwater og dermed ikke direkte samarbejdede med dem.

Den samme formulering blev anvendt over for Folketinget flere gange op til, at aftalen med Blackwater blev indgået. Lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen kalder det manipulation.

»Embedsmændene laver julelege for at undgå, at sandheden kommer frem. Og det er altså noget forbandet noget, at det sker gang på gang,« siger han og henviser til den såkaldte nødløgn i Christiania-sagen, der væltede daværende justitsminister Morten Bødskov (S). Lektoren bakkes op af en militærjurist.

Enhedslisten: Blackwater-afsløring er en skandale

Spørgsmålet er centralt, fordi Blackwater, få uger før aftalen blev indgået, havde dræbt 14 uskyldige irakere i Bagdad under en af de største massakrer i Irak-krigen.

I et efterfølgende notat henviser Forsvarskommandoen da også til »sagens sensitive politiske karakter«.

Daværende forsvarsminister Søren Gade (V) understreger, at han ikke husker sagen i detaljer, men siger, at Folketinget havde fået det korrekte svar, hvis det havde spurgt efterfølgende:

»Du kan sige, hvorfor gør man så ikke det up-front fra ministeriets side. Og der kan du godt sige, at vi ikke ligefrem ruttede med sandheden,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her