Flertal for lavere ydelser til flygtninge

Starthjælp: 6 af 10 danskere ønsker som blå blok, at flygtninge skal starte på en lavere ydelse end kontanthjælp, viser en meningsmåling.

Artiklens øverste billede
Den nuværende regering afskaffede som noget af det første den såkaldte starthjælp, der beløbsmæssigt lå ca. 25-40 pct. under kontanthjælpen, men blå blok med Venstre i spidsen har bebudet, at man efter det kommende folketingsvalg igen vil have flygtninge til at begynde på en lavere ydelse. Det støtter knap 6 af 10 danskere – 58,8 pct. – i målingen.

Flygtninge skal ikke længere fra dag ét have ret til kontanthjælp.

Det mener et flertal af danskerne ifølge en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Den nuværende regering afskaffede som noget af det første den såkaldte starthjælp, der beløbsmæssigt lå ca. 25-40 pct. under kontanthjælpen, men blå blok med Venstre i spidsen har bebudet, at man efter det kommende folketingsvalg igen vil have flygtninge til at begynde på en lavere ydelse.

Det støtter knap 6 af 10 danskere – 58,8 pct. – i målingen.

En evaluering fra Rockwoolfonden har tidligere påvist, at den lavere starthjælp fik flere flygtninge i arbejde. Men prisen ved at genindføre den er høj, påpeger Finn Kenneth Hansen, socialkonsulent ved Center for Alternativ Samfundsanalyse, Casa.

Store afsavn

»Konsekvensen ville være flere, der lever i fattigdom,« siger socialkonsulenten, der tilføjer, at flere undersøgelser dokumenterer, at starthjælpen medførte store afsavn for flygtningefamilierne. De havde bl.a. ikke råd til at betale for medicin og skoleudflugter for børnene.

Valgforsker Rune Stubager, Aarhus Universitet, konstaterer, at debatten om startydelsen splitter vælgerne i rød blok og kan koste stemmer ved det kommende folketingsvalg.

Et giftigt spørgsmål

»Denne måling viser igen, at det der med udlændinge er et giftigt spørgsmål for rød blok, fordi der er splittelse i store dele af partiernes egne vælgerkorps på dette punkt, hvorimod blå blok har en ret entydig opbakning til sin politik fra egne vælgere,« siger professoren.

Trods flertallet i befolkningen for en lavere startydelse er regeringen ikke fristet af at gå den vej, fastslår integrationsordfører Ole Hækkerup (S).

Han peger på, at regeringen netop har fremlagt sit integrationsudspil i folketingssalen med forslag om, at alle skal ud at arbejde for pengene. Men ydelsen på kontanthjælpsniveau ligger fast.

»Jeg vil hellere stille en række krav til gengæld for, at de får ydelsen,« siger Ole Hækkerup.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.