Højtuddannede unge har den største ledighed

Arbejdsløshed: Uddannelserne skal skrues sammen, så de passer bedre til erhvervslivets behov, fastslår uddannelsesministeren.

Artiklens øverste billede
Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R).

Hver femte af de unge, der blev færdiguddannet i 2014, havde stadig ikke fået et job tre måneder efter deres afsluttende eksamen.

Værst ser det ud for unge med lange videregående uddannelser, hvor næsten 28 pct. af de nyuddannede ikke havde fået job efter de tre måneder, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

I en tid, hvor flere brancher advarer om, at der kan komme til at mangle arbejdskraft på visse områder, bl.a. i byggefagene, opfordrer AE-Rådet regeringen til at sikre, at der bliver skabt en bedre sammenhæng mellem indholdet på studierne på den ene side og erhvervslivets behov for arbejdskraft på den anden.

»Der har været en holdning om, at det kun var universitetsuddannelser, der duede. Den holdning vil jeg gerne advare imod. Det er vigtigt, at de unge også interesserer sig for uddannelser, som er kortere og måske i højere grad rettet mod den private sektor,« siger direktør i AE-Rådet, Lars Andersen.

25 pct. vælger fire studier

En opgørelse af studievalget fra 2013 viser, at 25 pct. af unge med et karaktergennemsnit på 9 og derover fra gymnasiale uddannelser søgte ind på fire bestemte uddannelser: medicin, jura, psykologi og statskundskab. I fjor var dimittendledigheden for kandidater fra jura og statskundskab på 25-30 pct.

Kan studiet føre til et job?

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) opfordrer de unge, der står overfor at skulle vælge en uddannelse, til at være langt mere åbne end tidligere årgange i deres studievalg.

»Vi hører igen og igen, at erhvervslivet efterspørger kvalificeret arbejdskraft og mangler unge med særlige kompetencer, og samtidig har vi næsten 28 pct. ledige nyuddannede akademikere. Vi har for skævt et match. Det er også derfor, at vi har skåret ned på pladser med studier, hvor der har været markant, systematisk langvarig overledighed,« siger ministeren og kommer med følgende opfordring til de unge:

»Man skal vælge efter, hvad der motiverer en, og lade være med blot at følge populære strømninger. Man skal stille alle relevante spørgsmål, og et af dem er, om studiet nu også kan føre til et job. Der kan være uddannelser, som er kortere, og som ligger på andre typer uddannelsessteder, som kunne være interessante, fordi de er mere erhvervsrettede,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier skal fra 2015 til 2018 lukke 3.500 pladser på bacheloruddannelser og fra 2018 til 2020 lukke 2.400 pladser på kandidatstudier, hvor ledigheden for uddannede er høj. Samtidig kan uddannelsesstederne udvide antallet af pladser på studier med gode jobmuligheder.

Paradoks på it-området

Et eksempel på et aktuelt mismatch mellem nyuddannedes kompetencer og efterspørgslen i erhvervslivet ser ud til at ligge på it-området.

Her siger Dansk Industris brancheorganisation, DI ITEK, at virksomhederne netop nu mangler 500 kvalificerede it-folk. Samtidig viser ledighedstallene fra AE-Rådet, at der går 500 ledige it-uddannede rundt tre måneder efter eksamen i fjor.

Det får AE-Rådets direktør, Lars Andersen, til at kritisere DI ITEK:

»Nogle brancheorganisationer er vel hurtigt ude. De reagerer måske på, at ansøgningsbunkerne til deres opslåede job bliver mindre – eller også er de meget kræsne, med hensyn til hvem de vil have. Men arbejdsgiverne må vænne sig til, at vi er på vej ind i opgangstider. Hvis de ikke lige kan få en it-ingeniør med den helt præcise faglige viden, kan de få en, der ligger tæt på, og lære ham op,« siger Lars Andersen.

Branchedirektør i Dansk Industri, Adam Lebech, vurder mismatchet med de ledige stillinger og de ledige it-uddannede sådan:

»Vores medlemmer inden for it-, tele- og kommunikationsvirksomheder har generelt et problem med at finde især de højtuddannede kandidater. Hvis en virksomhed efterspørger en kandidat, der er stærk i algoritmer, er det ikke nok med en humanist, der har taget en overbygning på IT-Universitetet,« siger Adam Lebech.

Han beskriver paradoksproblemet med et eksempel fra en mindre virksomhed, som forleden havde brug for fem it-uddannede, og som fik 12 ansøgninger, hvoraf ingen opfyldte arbejdsgiverens behov for kvalificeret arbejdskraft.

Match-arrangementer

På baggrund af paradokset har DI ITEK indledt et samarbejde med flere fagforeninger om at lave såkaldte matcharrangementer. Her møder virksomhederne og de ledige it-folk hinanden for at se, om de ledige skulle besidde kompetencer, som virksomhederne ikke havde tænkt over, eller for at få de ledige til at tage efteruddannelse for at imødekomme virksomhedernes behov.

Ifølge en prognose, som DI ITEK har udført for sine medlemsvirksomheder, vil der – med den nuværende uddannelseskapacitet – mangle omkring 3.000 uddannede it-folk i 2020.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.