Annonce
Indland

Bar mave er ikke en optakt til voldtægt

Københavns Kommune i kampagne for at undgå voldtægter – og for at få anmeldt dem, der alligevel finder sted.

Sæsonen for sol og masser af bar hud er åbnet, og det falder sammen med Københavns Kommunes anti-voldtægtskampagne.

Som blikfang i bybilledet på busser og plakater er netop en nedringet pige, der ledsages af teksten: »At klæde sig sexet er ikke kriminelt – voldtægt er!«

»Det er desværre en nødvendig kampagne, for der er stadig behov for at fastslå, at man har ret til at sige nej til sex uanset hvad. Selv om man optræder i en nedringet bluse eller kommer til at drikke sig lidt for fuld, er det ikke ensbetydende med, at man på forhånd har sagt ja til sex,« siger sundhedsborgmester Ninna Thomsen (SF) om baggrunden for kampagnen.

Kampagnen, som også kommer ud via postkost og sociale medier, er formuleret i samarbejde mellem kommunen, Københavns Politi og Rigshospitalets Center for Seksuelle Overgreb.

»Formålet er også at få flere til at anmelde et overgreb, når det desværre har fundet sted, og her er en af vejene også at gøre op med, at det er selvforskyldt, for det er det aldrig,« siger sundhedsborgmesteren og understreger samtidig, at kampagnen lægger op til debat.

»Vi kan se på nogle af kommentarerne til vores kampagnemateriale – bl.a. pigen med den nedringede bluse – at synspunktet om, at hun nok selv har lagt op til det, stadig trives derude. Det er vigtigt hver gang at imødegå den holdning, og her kan kampagnen være en slags fødselshjælper,« siger Ninna Thomsen.

Unge til fest

Kampagnen retter sig særligt mod unge mellem 15 og 25 år, som fester og går i byen. På Center for Seksuelle Overgreb kan man henvende sig akut, hvis man netop har været udsat for voldtægt eller forsøg på det.

Men der er også ofre, som ikke får henvendt sig straks. Mange føler skyld og skam ved at tale om overgrebet, og det kan være svært at opsøge hjælp, skriver centret i informationsmaterialet.

Samtidig understreger centret, at dørene er åbne for hjælp og rådgivning også i tiden efter et overgreb. Og også selv om overgrebet er foretaget af én, man kender godt, og man måske selv er gået i byen med.

»Det er vigtigt at handle, når overgrebet er sket, så den unge får den rette hjælp for at mindske de langvarige skader,« siger Ninna Thomsen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her