Hvorfor skriver Lars Hansen, at han vil bombe alle moskeer i Danmark?

Debat: Nettet er fyldt med hadske udsagn fra ikkemuslimer mod muslimer og den anden vej rundt. Især efter angrebet på Charlie Hebdo er retorikken skærpet, men hvornår bliver ord til handlinger? Og er man farlig, hvis man skriver, at man vil udrydde moskéer?

Lars Hansen fra Viborg er bange. Han er bange for et terrorangreb i Danmark, og han mener, at alle muslimer er onde. Også selv om han ikke kender en eneste.

Han skriver ofte om sit had til muslimer på Facebook, bl.a. at han gerne vil en give en hånd med for at bombe alle moskéer i Danmark.

Hver eneste dag skriver hundredvis af danskere antimuslimske ytringer som disse, og det puster til en i forvejen farlig ild, siger eksperter.

»Jeg følger med i mange af disse grupper på nettet. Det er ikke sikkert, at en person er villig eller i stand til at bombe en moské, men det foruroligende er, at det skaber en gensidig påvirkning. Det kan bekræfte muslimer i, at det danske samfund er antimuslimsk, og dermed er det en konstant eskalering,« siger Chris Holmsted Larsen, ekstremismeforsker på Roskilde Universitet.

Når Lars Hansen og andre skriver hadsk på Facebook, bliver det delt i muslimske kredse, bl.a. på Adnan Avdics profil.

Forskel på danskere og muslimer

Adnan Avdic er kendt for at færdes i de ekstreme muslimske miljøer og har flere bekendte, der er rejst til Syrien som såkaldt hellige krigere.

Jeg har ikke tænkt over det, men jeg kan da godt se, at man nok bare bliver mere uvenner ved at skrive, at man gerne vil bombe dem,

Lars Hansen

»Hvis en muslim skriver på Facebook, at et terrorangreb var godt, bliver han sigtet med det samme af politiet. For danskerne, der skriver om at brænde moskéer ned, og at muslimer skal dø, sker der ikke noget. Hvordan tror du, at unge muslimer opfatter det? Forskelsbehandling får dem til at gå endnu mere op i deres tro og måske tage til Syrien. Danskere er med til at radikalisere, de ved det bare ikke,« siger Adnan Avdic.

Ifølge terrorforsker Magnus Ranstorp er det netop farligt, når muslimer og ikkemuslimer bruger hinandens ytringer til at skabe splid.

»Der er virkelig meget had derude. Det er selvforstærkende, fordi grupperne opildner hinanden. Det kan være meget farligt, især hvis der er psykisk ustabile personer, som opfatter det som personlige angreb. De kan ende med at handle på det,« siger Magnus Ranstorp, terrorforsker ved den svenske forsvarshøjskole.

Selv siger Lars Hansen, der er 50 år og førtidspensionist, at Facebook-debatter hurtigt bliver meget grove.

»Jeg har ikke tænkt over det, men jeg kan da godt se, at man nok bare bliver mere uvenner ved at skrive, at man gerne vil bombe dem. Jeg kommer bare nemt op i det røde felt på nettet,« siger Lars Hansen.

Og det røde felt er let at nå i en gruppe på nettet, hvor folk gejler hinanden op. Det siger professor i filosofi Vincent Fella Hendricks.

»I køen i Netto eller til en familiemiddag skal du stå til regnskab for det, du siger. På nettet er der ikke det samme kodeks for samtaler og nærmest ingen sociale sanktioner ved at sige noget radikalt,« siger Vincent Fella Hendricks.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.