Annonce
Indland

80 pct. af alle ægtepar på kontanthjælp er indvandrere

De borgerlige partier bebuder bl.a. en genindførelse af et loft over kontanthjælpen for at bremse udviklingen. Socialdemokraterne frygter, at et loft udelukkende vil skabe mere fattigdom. Løsningen er mere uddannelse.

Antallet af ægtepar på kontanthjælp er i de seneste år steget markant, og nye tal viser, at gruppen af indvandrere og efterkommere i stigende grad er stærkt overrepræsenteret.

Således var 8 af 10 ægtepar, hvor begge modtager kontanthjælp, i juni ægtepar, hvor begge var indvandrere eller efterkommere af indvandrere.

I alt var der i juni 6.084 ægtepar på kontanthjælp, der er tænkt som det underste sikkerhedsnet, viser to svar fra nu tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

»De her tal er en katastrofe. Det var en gigantisk fejl af regeringen at rive kontanthjælpsloftet ned. Det er fuldstændig utopisk, at én i et indvandrerægtepar kan få et job til 35.000 kr. om måneden, så de får en gevinst ud af at arbejde,« siger politisk ordfører Inger Støjberg (V).

Overrepræsentationen får flere borgerlige partier til at bebude en genindførelse af kontanthjælpsloftet og den såkaldte 225-timersregel. Det vil lægge en øvre grænse for den udbetalte kontanthjælp, og der stilles krav om et vist antal timer i beskæftigelse hvert år.

Formanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg og Socialdemokraternes socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, afviser derimod, at regeringens afskaffelse af den såkaldte starthjælp, der var lavere end kontanthjælpen, 225-timersreglen og kontanthjælpsloftet i december 2011 bærer ansvaret for udviklingen.

»Vi skal tænke på familiernes børn. Det er bekymrende, at de borgerlige partier vil straffe forældrene på pengepungen vel vidende, at det ikke skaffer arbejde til dem,« siger hun. For S er løsningen mere uddannelse.

Ifølge chefanalytiker i analysehuset Damvad med speciale i arbejdsmarkedet Andreas Højbjerre er gruppen meget vanskelig at flytte fra offentlig forsørgelse til arbejde.

»Effekten af at øge den økonomiske tilskyndelse til at arbejde for denne gruppe er lille, og det løser ikke problemet her og nu,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Bonus for at finde job: Ledige har fået 463 mio. kr.
Finans forklarer: Regeringens jobpræmie tyder på, at der bliver givet større præmier end først ventet. Halvvejs gennem præmieperioden er langt over halvdelen af pengene brugt, og fortsætter tendensen fra i år, kan ledige se frem til 115 mio. kr. mere i præmie.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland

Danmarksbilleder: Alt forladt...

Jyllands-Postens fotografer er vidner til både hverdagen og livets store begivenheder. Følg med her og se et nyt danmarksbillede alle hverdage.
Annonce
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Tip: Slip af med sommerkiloene uden straf
Hvad skal der til, for at det søde liv fra sommerferien ikke sætter sig som permanente ekstra kilo på sidebenene? Det giver to ernærings- og træningseksperter deres råd til her. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her