Prins Joachim beholder to gårde for sig selv

Schackenborg-fond vil drive "skarpere" landbrug på slottet. Svært at drive landbrug, når man har pligter i ind- og udland, siger hofmarskal.

Artiklens øverste billede
Marie Cavallier og Prins Joachim på Schackenborg i 2008.

Prins Joachim og prinsesse Marie afleverer ikke alle besiddelser under Schackenborg Slot til den nye fond, som overtager driften af det hæderkronede sønderjyske slot.

Prinsen har frastykket to af slottets fem hovedgårde, Solvig øst for slottet og Sødamgård vest for slottet, som tilsammen udgør omkring 600 hektar af slottets jorder.

"Prins Joachim beholder dem indtil videre med henblik på at sælge dem på længere sigt. Det har ikke givet voldsom god mening at lægge gårdene ind under driften af Schackenborg," siger hofmarskal Ove Ullerup til Jyllands-Posten.

Fond overtager 375 hektar

Herregården Solvig stammer fra 1500-tallet og har 352 hektar jord tilknyttet. 285 hektar er landbrugsjord, mens 67 hektar er plantage og skov, hvoraf noget ligger i marsk. Solvig har været i Schack-familiens eje fra 1884 og frem til 1995, da godsejerparret overdrog slottet til prins Joachim.

Arealet, som sælges til fonden sammen med slottet, er på ca. 375 hektar, og foreløbig skal landbrugsdriften fortsætte, oplyser Per Have, adm. direktør for Bitten og Mads Clausens Fond.

Fonden er en af de tre fonde, der skyder 100 mio. kr. ind i Schackenborg-fonden. De to andre er Ecco Holding samt Ole Kirk's Fond, fonden efter Legos grundlægger, Ole Kirk Kristiansen.

Landbrugsdrift skal trimmes

En af de første opgaver for den nye fondsbestyrelse bliver at se på Schackenborgs landbrug, som er den væsentligste indtægtskilde på slottet.

"Vi går ind og redefinerer landbruget på Schackenborg; vi vil gøre det på nogle færre driftsenheder og optimerer i mere korn og jordstykker, hvor vi kan bortforpagte uden at tage en driftsrisiko. Overskuddet, der kommer ud af det, vil vi bruge til at renovere slottet," siger Per Have, der bliver formand for den nye fondsbestyrelse.

Indendørs renovering på vej

Han varsler også renoveringer inden døre på Schackenborg, fordi fonden har planer om at åbne slottet for offentligheden.

"Vi kommer til at arbejde med renoveringen over nogle år, men vi vil straks gå i gang, for når vi vil  åbne slottet for offentligheden, skal der være noget at se på for de besøgende," siger Per Have.

I 1995 flyttede prins Joachim og prinsesse Alexandra ind nyforelskede og nygifte på Schackenborg. Siden blev de skilt, og om kort tid bor de begge i København.

Han siger, at ønsket om at åbne slottet "for folket" er udsprunget af, at slottet har stor kulturhistorisk værdi for offentligheden. "Nord og syd har mødtes her i grænselandet, og der er noget blod i det her for mange mennesker," siger den kommende fondsbestyrelsesformand.

Fonde: Store kulturhistoriske værdier

Samme holdning er der i Lego-stifteren Ole Kirk’s Fond, som engagerer sig i "sociale, kulturelle og uddannelsesmæssige formål i Danmark."

"Det glæder os meget, at vi nu kan være med til både at bevare en af Sønderjyllands vigtigste historiske ejendomme og give offentligheden øget adgang til at nyde Schackenborg slot og park," siger Kathrine Kirk Muff, fondsadministrator for Ole Kirk’s Fond.

Prinsesse Marie og prins Joachim flytter fra Schackenborg i løbet af sommeren 2014. I København skal parret bo på Amalienborg, meddeler kongehuset.

Også den tredje fondsdeltager, Ecco Holding A/S, glæder sig over muligheden for at kunne åbne parken og slottet for sønderjyderne. Eccos afdøde grundlægger, Karl Toosbuy, stillede sig i 1995 i spidsen for indsamlingen af folkegaven til istandsættelse af slottet, og sko-koncernen er klar igen.

"Ecco ønsker med sit engagement i fonden at støtte op om Schackenborg som stedet, hvor sønderjyder kan mødes og glæde sig over den dejlige bygning samt parken," siger direktør i ECCO Holding A/S Gerd Rahbek-Clemmensen, der også får sæde i den nye fondsbestyrelse.

Joachim betaler folkegaven tilbage

Fondene har tilsammen ydet 100 mio. kr. til den nye Schackenborg-fond, mens prins Joachim har bidraget med 13 mio. kr.

Beløbet er nøjagtigt svarende til folkegaven i 1995, og det er helt bevidst, siger hofmarskal Ove Ullerup.

"Prins Joachim fik i 1995 13 mio. kr. i folkegave til omlægning af parken og restaurering af noget af slottet. Han har ikke ønsket at tage disse penge ud, men har lagt dem ind i den nye fond som kapital," siger hofmarskallen.

Så han betaler sådan set folkegaven tilbage?

"Ja."

"Han har ønsket at lægge disse penge"

Er det fordi, han havde forventet kritiske røster over flytningen?

"Jeg tror ikke, at det var bevæggrunden for at bidrage med de 13 mio. kr. Han syntes, at det var den rigtigste måde at gøre det på. Man kunne selvfølgelig have sagt, at det her (folkegaven, red.) hermed var afskrevet, men det har han ikke ønsket. Han har ønsket at lægge disse penge; også for at give fonden en god start."

Sidste år offentliggjorde Ekstra Bladet, at prins Joachim gennem årene havde optaget så mange lån i slottet, at gælden nu var nået et stykke over 40 mio. kr.

Forfatter: Stor gæld i slottet

Jens Høvsgaard, forfatteren og journalisten bag bogen "Det koster et kongerige", der kaster et kritisk lys på hele kongefamiliens økonomi, vurderer slottets aktuelle værdi til ca. 40 mio. kr., og han vurderer, at gælden nu overstiger ejendomsværdien.

"Som jeg ser det, er der to muligheder: Enten har prins Joachims kreditorer sagt, at nu går den ikke længere, eller også har han selv indset, at det ikke går længere," siger Jens Høvsgaard til Ritzau.

Hofmarskal Ove Ullrup afviser dog, at det hænger sådan sammen.

Hofmarskal: Belåning er normal

"Som de fleste landmand har prins Joachim optaget lån i ejendommen. Det er der ikke noget usædvanligt i, men belåningsgraden har ligget inden for det normale. Men det er svært at drive et fuldtids landbrug, når man har en række opgaver både her i landet og i udlandet, og det er den ligning, det har været svært at få til at gå op," siger Ove Ullerup.

Har det været svært at få et ordentlig økonomisk afkast i Schackenborg?

"Økonomien er jo et privat anliggende, men sidste år gav Schackenborg overskud."

Så prins Joachim skal ikke af med Schackenborg, fordi slottet giver underskud?

"Nej, det er de førnævnte problemer med at skulle påtage sig både den ene og den anden forpligtigelse, der har vejet tungest," forklarer hofmarskal Ove Ullerup.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.