Aggressive måger et voldsomt problem i byerne

Byer plages af store mågekolonier, som slår sig ned i midtbyerne. Læs, hvad du selv kan gøre.

Artiklens øverste billede
Pizzarester er ren lokkemad til måger.

Filmgyseren "Fuglene" er ikke bare fri fantasi fra Alfred Hitchcocks hånd. Rundt i de danske havnebyer er mågeplagen så voldsom, at der er adskillige eksempler på aggressive angreb og kæmpestore flokke.

Sammenligningen trækkes frem af skytte og naturvejleder Klaus Godiksen, Aalborg, som til Jyllands-Posten siger:

"På et enkelt fladt tag var der 250 mågereder, og når først en rede er etableret, er det forbudt at fjerne den," fortæller han.

Klaus Godiksen er personligt blevet hakket oven i hovedet af en aggressiv sølvmåge. Og han har fået mange beretninger fra lokale borgere om noget tilsvarende.

Børn blev holdt inde

En børnehave i Aalborg hidkaldte ham, fordi der var 300 måger omkring institutionen. Det viste sig, at en nabo lagde betydelige mængder gammelt brød ud til fugle.

Også en anden børnehave måtte holde børnene indendøre, fordi to mågeunger var faldet ud af en rede og landet på legepladsen.

De trækker ind i midtbyen, og de måger, som fødes der, vender tilbage.

Klaus Godiksen, skytte og naturvejleder, Aalborg.

"Når sådan noget sker, bliver mågeungernes forældre meget aggressive og går til angreb på mennesker. Det betød f.eks. for en lokal virksomhed, at man måtte hente gæster ind fra en parkeringsplads med en paraply over hovedet, fordi mågerne gik til angreb," fortæller naturvejlederen.

900 skudt i vinter

I vintersæsonen 2012-13 blev den voksende mågebestand i Aalborg nedbragt med 898 eksemplarer. Det kunne lade sig gøre, fordi kommunen fik dispensation til reguleringen.

Det samme har man fået i stadig flere andre kommuner, især kommuner med havne.

Mågeplagen kendes og bekæmpes på forskellig vis i bl.a. København, Aalborg, Aarhus, Odense, Holstebro, Struer, Fredericia, Holbæk og Nykøbing Mors.

Ens metode

Imidlertid er det kun i ekstraordinære tilfælde med særligt gode argumenter muligt at få dispensation til jagt på måger i byområder i efterårs- og vinterperioden.

Det oplyser vildtkonsulent Sandor Hestbæk Markus, Naturstyrelsen, til Jyllands-Posten. Han ønsker en nærmere afvejning i Naturstyrelsen, før man evt. giver dispensation til efterårs- og vinterregulering, hvor nedskydningen af måger er forbudt efter Vildtskadebekendtgørelsen.

De gode argumenter kan være særlige gener med støj, tilstopning af nedløbsrør, generende redebyggeri på tage eller tagrender og lignende.

Yngleperioden

"Det er om foråret og sommeren, der er gener med mågerne, mens de er i yngleperioden. Det er i disse måneder, man udelukkende bør regulere mågerne, " siger Sandor Hestbæk, der i øvrigt anerkender byernes tiltagende plage fra mågerne.

"De vil i stigende omfang søge mod midtbyer, fordi havneområder ændrer karakter til bolig- og erhvervsområder i disse år, og fordi mennesker ikke er nogen naturlig fjende for mågerne . Tværtimod efterlader vi madrester til dem."

I Aalborg var man klar til en ny mågejagt her fra september, men det er aflyst. Nu håber Klaus Godiksen, at Naturstyrelsens plan for vinterregulering hurtigt er færdiglavet, for mågerne er en stor og reel plage.

Frygten ved en voksende problemstilling er, at folk i stigende omfang vil gribe til selvtægt, og det er forbudt.

Et anlæg i byen, hvor der fodres ænder og fugle med brødrester lokker også mange måger frem.

"På havneområdet hører mågerne hjemme, men de trækker ind i midtbyen, og de måger, som fødes der, vender tilbage. De har jo ingen naturlige fjender inde i byen," siger han.

Studerende forstyrres

"Uddannelsesinstitutionerne klager over mågeskrig, som forhindrer de studerende i at koncentrere sig om indlæringen, og folk melder ind om andre, massive problemer."

Han vil nu i gang med et oplysningsarbejde, som kan virke forebyggende på mågeplagen. For løsningen er ikke at skyde flere og flere måger. Det løser ikke problemet.

Mennesket - ven og fjende

Mågerne har som nævnt ingen naturlige fjender inde i byen, men de har åbenbart mange venner blandt mennesker, som uden omtanke smider pizza- og brødaffald ud,

"F.eks. skal folk lære, at de ikke må læsse poser med brød ud inde i byen til ænder og fugle. På under 10 sekunder er der langt over 50 måger på stedet," siger Aalborgs skytte og naturvejleder.

Fuglefodrings-sæsonen står for døren, og her lyder hans råd, at villaejere bør sætte et hønsenet omkring, så kun de små fugle kan komme igennem ind til foderbrættet.

Alternativt kan man købe fintmasket volierenet i et byggemarked og klippe et antal huller på fire gange fire centimeter. Det giver fin plads til mindre fugle - men holder solsorte, måger og krager væk.

Hvad kan man ellers gøre?

Der er flere gode råd, man kan følge, hvis man vil undgå at komme op at toppes med måger, skriver vildtkonsulent Hans Henrik Erhardi på Naturstyrelsens hjemmeside:

  • Almindelige borgere kan sørge for ikke at smide madaffald uden for lukkede skraldespande.
  • Restauratører kan rydde madrester af forladte borde hurtigst muligt og pakke madaffald godt af vejen.
  • Kommuner kan skifte åbne skraldespande ud med lukkede, som mågerne ikke kan komme i.
  • Grundejere kan dække taget med pigge, sætte silhuetter af rovfugle op eller finde andre metoder at skræmme mågerne væk på.
  • Hvis det ikke hjælper, kan man kontakte en vildtkonsulent for at få en reguleringstilladelse. En sådan tilladelse kræver jagttegn.

Har du erfaring med problemet "by-måger"?

Eller har du en mening om det?

Så tag del i debatten herunder.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.