Khader: Nu tror jeg lidt mere på Akkari

En undskyldning var ikke det vigtigste for Naser Khader efter mødet med Ahmed Akkari.

Artiklens øverste billede
"Det vil gøre enormt meget indtryk på mig, hvis han også vil sige det, han siger, i den arabiske offentlighed," siger Naser Khader.

Han fik en undskyldning, men det var ikke det vigtigste for Naser Khader, der i søndags mødte Ahmed Akkari i Deadline på DR.

Samfundsdebattøren fik et anderledes indtryk af en mand, der efter eget udsagn har set lyset og nu kritiserer sin omstridte rolle og sine synspunkter og holdninger under Muhammed-krisen.

Khader blev under Muhammed-krisen nævnt som et muligt bombeoffer af Ahmed Akkari, der blev fanget på skjult kamera af et fransk filmhold.

Bombe-trussel er tilgivet

Her sagde Akkari, at to fyre skulle sendes ud for at sprænge Naser Khaders ministerium i luften, hvis Naser Khader blev Danmarks integrationsminister. Akkari hævdede efterfølgende, at bemærkningen var fremsat som en spøg, men Naser Khader og andre politikere fandt ikke udtalelserne morsomme.

De var blandt andet medvirkende til, at Naser Khader gennem en årrække måtte leve under konstant beskyttelse  fra PET.

"Jeg fik en undskyldning, både før Deadline og under udsendelsen. Jeg er nu ikke så optaget af det, men det var fint, at han gjorde det, og han gjorde det på en fin måde," siger Naser Khader, som er seniorforsker ved den amerikanske tænketank Hudson Institute i Washington.

Khader var ikke var i Danmark, da Akkari offentliggjorde sin omvendelsesproces i Jyllands-Posten i begyndelsen af august, og det var de to debattørers første møde ansigt til ansigt i søndags. Og her var der flere ting, der gjorde indtryk på Khader - både før og under Deadline-udsendelsen.

"Han må handle"

"Han siger de rigtige ting, og han har tænkt sig at gøre de rigtige ting, så jeg er ikke så skeptisk, som jeg var tidligere. Men nu venter jeg på handling. Han må handle på de ting, han siger nu. Det vil gøre enormt meget indtryk på mig, hvis han også vil sige det, han siger, i den arabiske offentlighed," siger Naser Khader, som fik en kop kaffe med Akkari inden udsendelsen.

Her fortalte Akkari, at det var ikke ham selv, der havde valgt at gå til medierne med sine bekenedelser.

"Det har gjort indtryk på mig, at han fortalte, at der ikke er en masterplan for hans omvendelse. Det var ikke ham selv, der gik til medierne, men et medie der henvendte sig til ham," siger Naser Khader, som dog siger, at der er lang vej endnu, inden han føler sig overbevist om, at Akkari mener, hvad han siger i dag.

Omvendelse holder ikke altid

Han er nødt til at indvie os i den proces, han har været igennem. Hvem har han talt med, og hvad var det afgørende for ham? Det er jeg meget nysgerrig efter at høre.

Naser Khader

"I udgangspunktet  tror jeg ikke på islamister. De snyder, svindler og taler med flere tunger," siger Khader og fremhæver eksempler fra udlandet på tidligere islamister, som har præsteret omvendelser, der ikke holdt i længden.

Tror du så på Akkari - eller gør du ikke?

"Jeg hælder til, at jeg tror på det, han siger, men i mit udgangspunkt vil jeg gerne fastholde en reservation, der bygger på erfaringen og omgangen med andre reform-islamister, hvor det ofte ikke holder," siger Naser Khader til Jyllands-Posten.

Må ikke udelukke Akkari

Han advarer mod "bare at lægge sig ned og tro på alt, hvad han siger", for ifølge Khader har Akkari "simpelthen gjort så meget skade, at det tager tid at genskabe folks tillid."

"Han er nødt til at indvie os i den proces, han har været igennem. Hvem har han talt med, og hvad var det afgørende for ham? Det er jeg meget nysgerrig efter at høre, men han taler jo kun generelt om det," siger Naser Khader, som siger, at det danske samfund skal passe på ikke at udelukke Akkari fuldstændig fra samfundsdebatten.

"Det er en svær balance. Vi skal heller ikke være alt for skeptiske med henvisning til andre islamister i miljøet, som det kan være svært at få ud. Vi skal erfaringsvis være skeptiske, men også påskønne, at han gør det," siger Naser Khader, som har opfordret Akkari til at "afsløre det islamiske miljøs åndelige lederes hykleri og dobbeltmoral."

Kort karriere som lærer

Ahmed Akkari påbegyndte sit farvel til livet som imam efter Muhammed-krisen i 2006. I 2008 flyttede han til Vestgrønland og blev lærer i den lille by Narsaq, ifølge ham selv for at slippe væk fra "hykleriske imamer".

Her var han i to år, inden han i 2010 vendte tilbage til Danmark.

I januar 2012 blev den tidligere imam ansat som lærer på VUC i Viborg, men han fratrådte efter kort tid sin stilling, oplyser VUC Viborg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.