(Glasvej-sagen del III) PET på sporet

PET brugte hemmelige ransagninger og aflytninger, da man holdt øje med den formodede terrorcelle fra Glasvej i København.

Artiklens øverste billede

I opgangen på Glasvej 8 i København lå de fleste beboere og sov, da politiets aktionsstyrke hamrede døren ind på 1. salen. De to brødre JK og HK blev hevet ud af deres senge og ført ud af lejligheden. Sigtet for forsøg på terrorisme.

I forvejen vidste politifolkene præcis, hvor de skulle gå hen. Politiets Efterretningstjeneste, PET, havde nemlig længe haft installeret videoovervågning af den lille lejlighed, så der var et præcist kendskab til værelser og møbler, og hvem der sov hvor. Kl. var to om natten.

Samtidig stormede politiet 10 adresser andre steder i Storkøbenhavn for at anholde syv personer. Deriblandt AT, der lå og sov i sine forældres lejlighed i Avedøre Stationsby vest for København.

AT og HK var ifølge politiet tæt på at færdiggøre planerne om at udføre et terrorangreb, og derfor turde efterforskerne ikke vente længere.

Siden HK ankom til Danmark fra sin flere uger lange rejse i Pakistan i slutningen af maj 2007, havde PET pustet ham i nakken. Der var installeret både lytte- og videoudstyr i HK's lejlighed, og i flere omgange havde PET-agenterne foretaget hemmelige ransagninger, når HK og hans bror ikke var hjemme.

Det var artige ting, som PET-folkene kunne se:

Bl.a., da HK og AT få dage før anholdelsen sad ved det lidt slidte sofabord i lejligheden, der bar præg af at være beboet af ungkarle. Ved bordet blandede HK forskellige kemikalier, kom dem ned i en tuschpen, og så forsvandt de ud i opgangen. Sekunder efter lød et højt brag, og de to kom væltende ind ad døren. AT råbte, »av mine ører«.

Fandt mobiltefonen
Efter anholdelserne og de følgende ransagninger fandt politiet den mobiltelefon, hvorpå AT havde filmet sprængningen i opgangen. De to havde dermed vist, at var i stand til at fremstille sprængstoffet TATP, der også er kendt som Satans Mor, og som blev brugt ved terrorangrebet i London i 2005.

Men fremstillingen af TATP var ikke det eneste, som AT og HK havde brugt tiden på, siden HK kom hjem fra Pakistan den 30. maj.

Der var indkøbt acetone og brintoverilte, og de havde knoklet Nørrebro rundt for at finde en bestemt type tre-voltspære. Den skulle bruges i den særlige elektroniske anordning, som HK havde taget med hjem fra Pakistan, og som ifølge anklagemyndigheden kunne bruges som detonator til en bombe. I lejligheden lå også en lille håndskrevet seddel med en beregning af, hvordan man opgraderer en lille mængde sprængstof til en stor. Ifølge anklagemyndigheden passede beregningerne til, at HK og AT kunne fremstille tre kilo TNT, og dermed ville de have en dødelig bombe.

At der blev fundet en tegning, der kan ligne interiøret i en bus eller en togkupé med beregninger af, hvilke ødelæggelser en sådan bombe ville skabe, mener politiet er et vægtigt bevis. HK har forklaret, at tegningen forestiller en bro over en kløft uden for Islamabad i Pakistan.

Prøvesprængte HT-bus
Politiet har som forsøg prøvesprængt en gammel HT-bus indeholdende en bombe, der svarer til den, som de tiltalte formentlig ville fremstille. Bussen blev sprængt i stumper og stykker, alle inden for få meters radius ville være blevet dræbt, mens folk ville blive alvorligt såret, hvis de f.eks. stod ved et busstoppested, hvor bussen holdt.

Selv om de havde opskriften på en martyrvest, diskuterede AT og HK også, om man kunne anbringe en bombe på en fjernstyret bil.

»Så behøver man ikke selv at blive dræbt,« som AT har formuleret det.

HK og AT var overbevist om, at de var aflyttet eller blev overvåget, når de befandt sig uden for lejligheden, og talte derfor ofte i koder. Bl.a. brugte de vendingen »firmaet« om hellige krigere, »manager«, når de talte om de hellige krigeres leder og »investeringer«, når de talte om unge, der ville i hellig krig. Til gengæld mente de - fejlagtigt - at adressen på Glasvej var sikker.

Hvor meget HK's bror, JK, der også boede i lejligheden, vidste om broderens planer, er uvist. Han er ikke tiltalt i sagen, men et par uger før anholdelserne optog PET en video, hvor man kan se broderen bryde grædende sammen, da han på computeren ser filmen ”Martyrens vilje”, der handler om to selvmordsbombemænd. Filmen var downloadet af HK. Broderen har hidtil ikke ønsket at svare på spørgsmål i sagen.

Andre ting i hovedet
HK havde også tid til at diskutere ægteskab med en 23-årig kvinde. Hun har forklaret, at HK virkede som om, at han havde andre ting i hovedet, og HK virkede ikke som en, der brugte meget tid på at få drømmekvinden på gaflen. Han fortalte hende i sommeren 2007, at han havde »vigtige planer«, som han ikke kunne afvige fra, selv ikke pga. et ægteskab.

»Jeg har ingen planer for fremtiden. Mit hoved er helt tomt. Jeg har selv tømt det, for det er kun fyldt med én ting. Det, jeg laver, er jeg 100 pct. sikker på. Jeg er ikke i tvivl. Det er den rigtige vej, jeg er på,« sagde HK til kvinden fire uger før anholdelsen.

Ved sine samtaler med kontaktpersoner i Pakistan sluttede HK af med: »Hvis jeg lever, så holder vi kontakten, ikke.«

Selv har han forklaret, at det er en normal pakistansk vending. Til gengæld har HK og AT haft sværere ved at forklare, hvorfor de brugte såkaldte drafts, når de kommunikerede på internettet. Drafts er kladder, som man ved hjælp af en e-mailadresse kan logge sig ind på. Mailen bliver aldrig sendt, og derfor troede de, at myndighederne ikke kunne følge med i, hvad der foregik på draften.

Da HK og AT valgte at foretage forsøgssprængningen i opgangen, og da PET ved hemmelige ransagninger samtidig havde opdaget, at der stod kemikalier i kælderen under Glasvej 8, turde tjenesten ikke vente længere med at gribe ind.

Uventet drejning
To måneder senere fik sagen en ny uventet drejning, da en af vennerne, SÜ, blev anholdt. Han havde via kontakter i Tyrkiet opfordret til kidnapning af danske statsborgere i udlandet for at få løsladt HK og AT. At PET forinden havde forsøgt at overtale ham til at blive PET-meddeler, havde SÜ ikke bidt på.

Sagen mod SÜ kører selvstændigt senere på måneden.

Nu venter HK og AT på, at nævningetinget ved retten på Frederiksberg bliver færdig med at votere.

Der ventes en afgørelse den 21. oktober.

Glasvej kapitel 3
To 22-årige mænd sidder på anklagebænken i Glostrup tiltalt for at planlægge terror. De har produceret sprængstof, men benægter, at det skulle bruges til terror.

De blev begge anholdt i september 2007, da PET gennemførte en storstilet anholdelsesaktion i Københavnsområdet. I alt blev otte anholdt, men anklagemyndigheden rejste kun tiltale mod to af dem, HK og AT, der risikerer livsvarig fængsel, når dommen falder den 20. oktober i år.

Morgenavisen Jyllands-Posten fortæller i tre kapitler historien om terrorsagen og de to personer, der menes at stå bag: Idémanden og indpiskeren, der har været i en militant træningslejr mellem Afghanistan og Pakistan, samt hjælperen, der i de senere år har gennemgået en radikaliseringsproces i Københavns moskeer.

Sagen kort
HK er kommet hjem fra Pakistan. Sammen med AT, går han i gang med at fremstille TATP - kendt som Satans Mor.

De overvåges af PET, der kan følge, hvor langt de er i forberedelserne til, hvad der menes skulle være en terrorhandling.

De anholdes den 4. september 2007. Den 21. oktober afgøres retssagen imod dem.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.