Køge Kommune vil bygge storhavn
Store trafikplaner i Køge Kommune. Planlagt havnebyggeri vil rage en halv kilometer ud i Køge Bugt, og byrådet vil have genoptaget undersøgelser af en ny jernbane fra København til Ringsted.
Om et par år rykker Køge en halv kilometer nærmere Sverige. Det sker, når byens havn udbygges med en halv million kvadratmeter, og en ny ydermole placeres 500 meter ude i Køge Bugt.
»Vi er allerede ved at slå streger. Hvis vi har tilladelser og planer på plads i løbet af 2003, kan vi bygge i 2004,« siger Køges borgmester, Torben Hansen (S).
Ifølge Torben Hansen har Hovedstadens Udviklingsråd indvilget i at medtage havneplanerne i regionplanen frem til 2005.
»Ellers skulle vi vente til 2005, og så ville det blive et 10-års-projekt,« siger Torben Hansen.
Hensigten er, at Køge skal blive Danmarks vigtigste havn for godstrafik i Østersøen, dog ikke for store containerskibe. Den nye havn bliver nemlig ikke gravet dybere end otte meter.
»Vi ville være nødt til at grave helt til Sverige, hvis vi skulle modtage containerskibe. Men vi kommer i superligaen blandt de danske havne. Vi regner med, at vores godsomsætning stiger fra 900.000 ton i år til 1,6 millioner ton i 2004,« forklarer direktøren for Køge Havn, Thomas Elm Kampmann.
130 mio. kr.
Økonomiudvalget i Køge byråd besluttede i sidste uge at nedsætte et udvalg af teknikere, som skal udarbejde skitser til havnebyggeriet. Ifølge kommunens beregninger vil havnebyggeriet koste 130 mio. kr.
»Vi har sat kroner bag planerne, og det er tæt på, at byggeriet kan selvfinansieres. Vi mangler erhvervsjord nede på havnen, og nu får vi hele det inddæmmede areal at sælge,« siger Torben Hansen.
For tre år siden begyndte Køge Havn at sælge ud af sine arealer for at skaffe kapital til opbygningen af havnen og moderselskabet Skandinavisk Transport Center (STC), som er ved at etablere et lager- og servicekompleks på 1,3 mio. kvadratmeter ved frakørsel 32 på Køge Bugt Motorvejen.
»Vi kan ikke komme videre hernede på havnen. Vi har totalt udsolgt. Og i de kommende år får vi hårdt brug for havnefaciliteter til nye ruter på Baltikum, Polen og Rusland,« siger Thomas Elm Kampmann, som også er direktør for STC.
Køges ambitioner standser ikke ved havneudvidelsen.
»Vi besluttede for en del år siden, at vi ikke vil nøjes med at være en søvnig provinsby. Vi vil være en by med liv i,« siger Torben Hansen.
Det er nemlig ikke kun gods, der fremover skal gøre Køge til et knudepunkt.
I oktober vedtog et flertal i Folketinget, at færgepassagerer fra Rønne fra nytår skal sejle med Bornholmstrafikkens godsrute til Køge - frem for at lægge til ved Kvæsthusbroen i det indre København.
Samtidig arbejder Torben Hansen og hans byrådskolleger ihærdigt for at gøre Køge til stor jernbane-by. Køgenserne vil genåbne hele debatten om en ny jernbane, der skal afhjælpe flaskehalsen mellem Ringsted og København.
Den foreslåede linjeføring over Roskilde skal underkastes nye miljøundersøgelser, og så forlanger Køge også at få det sydøstsjællandske bud med i puljen.
»Vi fastholder vores bud. Som jeg hører det, er der ved at være enighed i Folketinget om, at en ny jernbane fra København over Køge er den samfundsøkonomisk bedste løsning. Det er jo endnu mere relevant, når bornholmerne nu også kan sejle til Køge. Så bliver de koblet direkte på det landsdækkende og internationale tognet,« siger Torben Hansen.
Som led i Køges trafikplaner vil Torben Hansen i de kommende uger holde møder med sine borgmesterkolleger i to trafikkorridorer, som Køge kan blive tandhjul for - dels kommuner tværs over Sjælland til Storebæltsforbindelsen, dels kommunerne ned over Sydsjælland, Falster og Lolland til Rødby.
»Vi er overbeviste om, at det inden for få år besluttes at bygge en Fehmern-forbindelse til Tyskland fra Rødby. Vi vil have, at toget skal køre over Køge,« siger Torben Hansen.
jpk@jp.dkAlle veje fører til Køge