Sonja-sagen: 45-årig havde kartotek over piger

Retssag mod skorstensfejer, som er tiltalt for at have dræbt den 10-årige Sonja Emborg den 31. juli sidste år, begyndte mandag ved et nævningeting.

Et stille sus gik gennem lokalet. På en storskærm midt i Vestre Landsrets retssal i Aalborg fremlagde anklageren syv-otte systematiske beskrivelser af småpiger fra det nordjyske område.

Sedlerne var skrevet af en 45-årig skorstensfejer, som er tiltalt for at have dræbt den 10-årige Sonja Emborg den 31. juli sidste år i hendes hjem i Mjels syd for Aalborg. Sedlerne mindede om et kartotek over mulige ofre.

Retssagen mod skorstensfejeren begyndte mandag ved et nævningeting, og der var trængsel om de få tilhørerpladser i det smukke gamle lokale. Skorstensfejeren har siddet fængslet i Aalborg Arrest siden anholdelsen dagen efter Sonjas død, og der har siden verseret mange rygter om hans tilstand.

Da han kom ind i retten, var han rolig og velsoigneret. Han var iført sorte bukser, en let blazer og blå skjorte uden på en mørk t-shirt. Under anklagerens gennemgang af sagen kiggede han konstant ned i gulvet. Kun da der blev vist et billede fra stuen i Sonja Emborgs hjem, slog han et kort blik op på storskærmen.

Sedlerne med beskrivelse af pigerne blev fundet af politiet i en container ved hans arbejdsplads. I retten erkendte han, at han havde revet sedlerne i stykker kort efter Sonjas død og opbevaret dem sammen med et kondom i en kuvert.

Detaljeret beskrivelse

På sedlerne havde den 45-årige lavet detaljerede beskrivelser af piger fra syv til 12 år om deres udseende, højde, vægt, udstråling m.m. Skorstensfejeren havde både navn og adresser på de små piger. Mange af dem havde han fundet, når han var rundt i hjemmene og arbejde. I alt havde han navne på 25-30 piger, og sedlerne blev løbende ajourført. Så sent som en times tid før Sonjas død, kørte han rundt og samlede oplysninger om endnu en pige.

Politiet havde stykket sedlerne sammen, og i anonymiseret form blev nogle dem frem vist frem for nævningene. Fremlæggelsen skulle dokumentere hans lyst til småpiger.

Skorstensfejeren nægter at have dræbt Sonja Emborg. Han vil kun erkende, at han har forvoldt hendes død.

»Det klikkede for mig, og jeg husker kun tre små flash fra hændelserne. Men pludselig havde jeg hænderne om hendes hals, og kort efter lå hun på gulvet,« sagde den tiltalte.

Han kunne også huske, at han havde siddet med armen om hende og lagt en engangskedeldragt om hendes hals.

Sonja blev fundet død den 1. august kl. 18.25 ved en spejderhytte lidt væk fra hjemmet. Dagen før havde hun været ene hjemme om formiddagen og lukket den 45-årige skorstensfejer ind. Han skulle bl.a. rense fyret i kælderen, men kunne ikke selv finde derned, og det fik han så Sonja til.

Han sagde, at der gik panik i ham, da Sonja faldt om.

»Jeg kunne se, at der var noget galt. Der var ingen puls, og jeg fik tårer i øjnene.«

Alligevel tilkaldte han ikke hjælp. I stedet fik han travlt med at slæbe Sonja væk.

Billeder på storskærm

Han slæbte hende først op i stuen. Derefter løftede han hende ud i bilen og kørte hende til spejderhytten. Anklageren, vicestatsadvokat Kirsten Dyrman, valgte at vise billeder på storskærmen af Sonja i den tilstand, som hun blev fundet.

Et af billederne var et nærbillede af Sonjas ansigt. Det var stærke sager, og fremkaldte hurtig en reaktion fra retsformanden, landsdommer Bjerg Hansen.

»Behøver vi at lade det stå,« sagde dommeren.

Anklageren fandt det nødvendigt at vise billederne for at understrege alvoren i sagen. Hun ønskede ikke senere at udtale sig yderligere om billederne, og det var heller ikke muligt at få en kommentar fra skorstensfejerens advokat, Henrik Christensen, og landsdommer Bjerg Hansen ønskede heller ikke at sige mere om dem.

Skorstensfejeren sagde i et skarpt krydsforhør, at han kun havde indsamlet oplysningerne til en bekendt, som han havde lært at kende over internettet. Ifølge den 45-årige havde vennen truet med at hænge ham ud, hvis han ikke skaffede oplysningerne.

Vennen skal afhøres som vidne i dag.

Nævningesagen fortsætter i dag med vidneafhøring. Onsdag er der procedure, og dommen ventes at falde på torsdag.

torben.jakobsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen