Fraskilt mor kæmper for sin bortførte søn

Også i juledagene må justitsminister Frank Jensen hjemme i Nørresundby lægge øre til Kirsten Chesnut, der hver aften i protest synger børnesange foran hans bopæl. Den 43-årige tidligere advokatsekretær føler sig svigtet af de danske myndigheder i en sag om bortførelse af hendes søn, Christian. Derfor har hun grebet til den utraditionelle form for aktion.

Christian er fortsat hos sin far i USA, og intet tyder på, at hun foreløbig får lov at se den 10-årige dreng, der er gidsel i dramaet.

Et nyt kapitel er blevet skrevet i den bizarre sag, idet to breve på mystisk vis er forsvundet hos fogedretten i Aalborg, der 7. juli 1998 fastslog, at Kirsten Chesnut skulle udlevere Christian til sin tidligere ægtefælle, da hun angiveligt havde bortført sønnen til Danmark.

Mystik om breve

Kirsten Chesnuts advokat, jur. dr. Jytte Thorbek, København, har på det seneste flittigt korresponderet med retsassessor Dorete Bager fra fogedretten for at få svar på, hvad der er blevet af brevene, men indtil videre er deres skæbne en gåde.

»Får jeg ikke et fyldestgørende svar inden 28. december, vil jeg kræve, at en række personer i denne sag på ny bliver afhørt i retten,« siger Jytte Thorbek. »I forvejen er behandlingen af Kirsten Chesnut uanstændig. Og når så vigtige sagsakter uden videre forsvinder ... «

Brevene stammer fra de hektiske dage omkring fogedrettens behandling af den påståede bortførelsessag. Jytte Thorbek har især anket over, at en ung og uerfaren dommerfuldmægtig i fogedretten og Civilretsdirektoratet kun varetog den amerikanske statsborger Ronald Chesnuts interesser. Kirsten Chesnut fik ganske vist beskikket en advokat, men denne blev pålagt at tie over for sin klient, som retten frygtede ville gå under jorden med Christian.

»Fundamentale retsprincipper blev tilsidesat af fogedretten og Civilretsdirektoratet, som blandede den dømmende og den udøvende magt sammen,« siger Jytte Thorbek, der i halvandet år har arbejdet gratis for sin klient, fordi hun finder, at Kirsten Chesnut ikke fik en fair behandling.

Forældremyndigheden

Den danske kvinde planlagde i sommeren 1998 at tage på ferie i Danmark sammen med Christian. På det tidspunkt havde parterne ifølge en amerikansk dom fælles forældremyndighed, og moderen havde lov til at rejse ud af landet med sønnen. I god tid adviserede hun Ron Chesnut om sine ferieplaner, hvilket hun har dokumenteret over for Jyllands-Posten med kopier af de pågældende skrivelser.

Alligevel indledte hendes mand omgående en sag om bortførelse, hvorefter det danske retsapparat gik i gang. Den unge dommerfuldmægtig korresponderede i dagene op til retssagen flittigt med Ron Chesnuts amerikanske advokat, mens Kirsten Chesnut blev holdt i uvidenhed om, hvad der skete. Hun fik siden aktindsigt og kunne her se, at den amerikanske advokat blandt andet havde sendt de nu forsvundne breve til fogedretten.

Under jorden

»Jeg tror ganske enkelt ikke på, at retten har makuleret to så vigtige dokumenter,« siger Jytte Thorbek. »Hvorfor fogedretten hævder, at de ikke eksisterer, kan jeg kun gætte på, men formentlig afslører de, at dommerfuldmægtigen har handlet ureglementeret.«

Da afgørelsen om udlevering var faldet og kort efter blev stadfæstet af Vestre Landsret, så Kirsten Chesnut ingen anden udvej end at gå under jorden med sin søn.

Men 20. februar 1999 tog sagen en dramatisk vending. Den dag var Christian ude at lege med en kammerat, da en mand i en tysk indregistreret bil pludselig rullede op på siden af dem. Christian blev tvunget ind i vognen. Senere viste det sig, at Ron Chesnut havde hyret en privatdetektiv, som kørte drengen til Prag, hvor faderen ventede. Sammen rejste de to hjem til Louisiana.

Og siden har Kirsten Chesnut ikke set Christian.

Seks måneders fængsel

Hendes sag blev ikke bedre af, at en domstol i Louisiana idømte hende seks måneders fængsel for bortførelse, og at den tidligere ægtefælle har fået overført alle hendes værdier til sin egen konto.

Kirsten Chesnut har haft møder med justitsminister Frank Jensen og direktør Dorrit Sylvest Nielsen fra Civilretsdirektoratet. Deres undskyldning har hele tiden været, at de ikke kan blande sig i en domstolsafgørelse.

Begge parter lovede imidlertid, at de ville bede den amerikanske ambassadør i København hjælpe med at finde en løsning, men nu har konsul Dennis W. Merz fra ambassaden fastslået, at den ikke kan gå ind i en sag mellem en dansk statsborger og den danske regering.

»Ligesom vi ikke kan hjælpe en ikke-amerikaner i en sag mod en amerikansk statsborger,« fastslår han.

Retten til samvær

Der er tale om en såkaldt Haagerkonventionssag om samværsretten - der nu fuldt er overgået til Ron Chesnut. Civilretsdirektoratet fremsendte for nylig til Kirsten Chesnut et forslag om, hvordan hun igen kan få adgang til at se sin søn.

Forslaget blev afvist.

»De danske myndigheder forlanger, at jeg for det første skal erkende mig skyldig i bortførelse,« siger Kirsten Chesnut. »Og det kan jeg under ingen omstændigheder. For det andet kræver de amerikanske myndigheder, at jeg skal indbetale en kaution på 50.000 dollars, hvilket er umuligt, da sagen har ruineret mig. Og for det tredje skal jeg lade mig mentalundersøge.«

De danske myndigheder sagde sidste sommer, at de måske via ambassaden kunne få fjernet fængselsdommen, så Kirsten Chesnut havde mulighed for at rejse til USA.

»Men hvad hjælper det,« spørger hun, »når jeg ikke har en krone at klare mig for.«

Jyllands-Posten har stillet retsassessor Dorete Bager en række spørgsmål om sagen, blandt andet om Kirsten Chesnut har fået en fair behandling, om den unge dommerfuldmægtig var kvalificeret til et behandle en sag om bortførelse - og hvad der er sket med de to breve.

Ingen svar til JP

Dorete Bager har svaret, at spørgsmålene enten er af retspolitisk karakter eller henviser til den konkret foretagne sagsbehandling.

»Da jeg ikke har deltaget i denne, og da det ikke tilkommer mig at besvare retspolitiske spørgsmål, kan jeg desværre ikke være behjælpelig,« skriver hun.

Dorete Bager har dog i korrespondancer med Jytte Thorbek oplyst, at brevene ikke findes.

»Og der findes heller ikke en oversigt over, hvilke dokumenter der er makuleret,« oplyser hun.

Justitsministeren har én gang for alle fastslået, at han ikke kan blande sig i domstolsafgørelser, og han ønsker ikke at kommentere sagen yderligere. knud.wilhelmsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.