Kamp om grinderne

Der er lagt op til konfrontation mellem søværnet og den militante miljøorganisation Sea Shepherd, der fredag begynder en aktion mod grindefangsten på Færøerne.

Fredag ankommer miljøorganisationen Sea Shepherds flagskib "Ocean Warrior" til Tórshavn på Færøerne for at indlede en kampagne med militante aktioner mod den årlige grindehvalfangst.

På foranledning af dansk politi har søværnet sendt inspektionsskibet "Hvidbjørnen" til Færøerne for at imødegå aktionerne.

»Vi lægger os ud for Tórshavn og hejser det gule flag som tegn på, at toldmyndighederne er velkomne ombord. Får vi lov, vil vi gerne lægge til havn, men ikke længe, for vi er kommet for at holde grindehvalerne væk fra fangstpladserne,« siger Sea Shepherds talsmand, Frank Trinkle.

Hvalerne skræmmes

Det vil Sea Shepherd gøre ved at skræmme hvalerne bort ved hjælp af lydbølger, gummibåde og "Ocean Warrior", men Trinkle udelukker ikke sammenstød med fiskere eller myndigheder.

»Jeg er ikke forbavset over, at man sender flåden mod os. Det er vi vant til. Vores mål er at stoppe grindebarbariet, og det vil vi gøre med alle midler,« siger han.

"Ocean Warrior" forlod torsdag ved middagstid Shetlandsøerne med 51 pressefolk og aktivister ombord og ventes til Tórshavn i løbet af fredag.

Politimesteren på Færøerne, Mogens Nepper-Christensen, har bedt om assistance for at forhindre konfrontationer. Og assistancen kommer i form af inspektionsskibet "Hvidbjørnen", som er på vej. "Hvidbjørnen" er udstyret med kanoner, en helikopter, vandkanoner og er dobbelt så langt som "Ocean Warrior".

»Jeg har bedt Rigspolitiet om bistand, og derfra er beskeden gået til Søværnet. Ellers vil jeg ikke kommentere sagen,« siger Mogens Nepper-Christensen.

Hverken Søværnets Operative Kommando eller Forsvarsministeriet vil kommentere den danske indsats eller "Hvidbjørnens" position.

Ret til grindefangst

På Færøerne vil man gøre alt for at undgå konfrontation med Sea Shepherd, som er kendt for at tage militante midler i brug bl.a. sænkning af hvalbåde. Grindeformændene, som overvåger og leder grindefangsten har opfordret til at undgå konfrontationer. Men Landsstyret bakker samtidig fuldt op om grindefangsten.

»Vi har ret til at dræbe grindehvaler, og det vil være latterligt at diskutere med disse ekstremister. De overdriver og lyver. Deres udgangspunkt er, at det er forkert at dræbe hvaler. Hvor mange og hvordan er de ligeglade med. Hvis de søger konfrontation, er det er politisag,«siger talsmand for færøske landsstyre, Kate Sanderson.

Bestanden af grindehvaler i Nordatlanten er på 780.000. På Færøerne dræbes 1000-2000 ved grindefangsterne i juli og august.

Opgør i 1986

Da Sea Shepherd sidst var på Færøerne i august 1986 kom det til voldsomme konfrontationer med fiskerne og færøsk politi, som affyrede tåregas mod aktivisternes skib, der til gengæld var omviklet med pigtråd for at forhindre politiet i at komme ombord. Dengang hældte aktivisterne benzin ud på havet og affyrede nødraketter for at antænde den.

Hvornår situationen kan spidse til, afhænger dog ikke af Sea Shepherd, men af hvalerne, som kommer, når de selv vil i sommermånederne. "Ocean Warrior" har tænkt sig at blive, indtil grindesæsonen er slut.

jesper.stein@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen