Herlufsholm-forældre i opråb: Mette Frederiksen hælder benzin på bålet

Forældre til nuværende elever på Herlufsholm mener, at mobning og vold på skolen er enkeltstående tilfælde og ikke et udtryk for en usund kultur.

Artiklens øverste billede
Illustration: Julie Barsøe/Stine Bidstrup

En »bred kreds af forældre til nuværende elever« på Herlufsholm Kostskole kritiserer statsminister Mette Frederiksen for at »hælde benzin på bålet«.

Det sker på bagkant af en TV 2-dokumentar om kulturen på kostskolen, hvor flere tidligere elever fortæller om oplevelser med mobning og overfald. Mette Frederiksen kaldte afsløringerne for »utilgivelige,« og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil havde »aldrig har set noget, der er lige så alvorligt«.

Forældrene har søndag udsendt en pressemeddelelse, hvor de ønsker at »rette en appel til medier og politikere omkring deres reaktioner«. Samtidig afviser forældrene, at der hersker en usund kultur på Herlufsholm, men at der er tale om enkeltstående tilfælde.

Men vi må insistere på, at dette er enkeltstående tilfælde og ikke resultat af en kultur.

Herlufsholm-forældre i en pressemeddelelse

Mangler værktøjer

Forældrene skriver, at de har medfølelse med »enhver elev, der måtte have oplevet grænseoverskridende adfærd« på Herlufsholm såvel som andre skoler. Men modsat de eksperter, som TV2 har talt med, ser forældrene ingen usund kultur på Herlufsholm, som de »aldrig har tvivlet på« er en tryg skole og institution for både eleverne i skolealderen såvel som i gymnasiet.

»Vi ser ingen usund kultur på Herlufsholm. Vi fornægter ikke, at der har fundet mobning, krænkelser og vold sted på skolen. Men vi må insistere på, at dette er enkeltstående tilfælde og ikke resultat af en kultur. I hvert fald ikke en kultur på Herlufsholm.«

Forældregruppen uddyber, at der på Herlufsholm ligesom på andre skoler er børn og unge, »som mangler værktøjer til at håndtere deres aggressioner eller mindreværd«. Forældrene kritiserer Mette Frederiksen og Pernille Rosenkrantz-Theil for at »fordømme vores børns skole«.

»Begge ministre udsendte deres ultimative budskaber allerede morgenen efter, TV2 havde bragt udsendelsen. Statsministeren har selv sine kampe med pressen, men i denne sag må vi forstå, at hun stoler 100% på TV2’s version af sandheden og ikke har brug for yderligere information eller eftertanke.«

»Vi kunne have ønsket, at de to ministre havde haft mindre travlt med at fordømme vores børns skole. Men de skød uden tøven med de skarpeste våben, en politiker har: fordømmelse. Med alle de ubehagelige konsekvenser, det nu får for skolen og dens elever og vores børn,« lyder det fra forældregruppen, der hævder, at den politiske fordømmelse direkte har resulteret i, at børnene har fået forbud mod at gå i skoleuniform udenfor skolens matrikel for »deres egen sikkerheds skyld«.

Uvist antal

Jyllands-Posten har rettet henvendelse til kontaktpersonen for pressemeddelelsen, Tenna Pedersen, som oplyser, at »en bred kreds« konkret skal forstås som ca. 80 forældre.

I konkluderer, at der ikke er en usund kultur på Herlufsholm. Hvorfor skulle jeres opfattelse være retvisende?

»Vi konkluderer intet, men som vi skriver, ser vi ingen usund kultur på Herlufsholm,« siger hun i et skriftligt svar.

Er det ikke en mulighed, at flere synes, at der hersker en usund kultur?

»Statsministeren og andre giver udtryk for at synes, at der er en usund kultur, så jo, det er muligt. «

Det fremgår i tv-programmet, at folk er blevet mobbet, overfaldet gentagne gange m.m. Hvorfor er det ikke et udtryk for en usund kultur på Herlufsholm?

»Dit spørgsmål forudsætter, at TV2’s udsendelse giver et retvisende billede af virkeligheden.«

Er det ikke vigtigt, at der kastes lys over episoderne, eller skal man hellere holde det i skjul for ikke at sætte fokus på skolen?

»Det er vigtigt, at der kastes lys på ordentlighed mellem børn og unge, og voksne for den sags skyld. Herlufsholm er den mest filmede skole i Danmark, hvilket gør det svært at opretholde en forestilling om, at skolen haft et ønske om at skjule noget.«

Fjernet dokumentar

Forældrene skriver desuden i pressemeddelelsen, at »ingen skole i Danmark har næppe været mere åben over for pressen end Herlufsholm« med henvisning til TV2’s dokumentar, ”Herlufsholm for livet«, som blev bragt i 2019. TV2 bekræftede søndag over for Ekstra Bladet, at dokumentaren er fjernet fra TV2 Play.

Det er sket, »fordi vi ikke har ønsket, at de medvirkende i det gamle program identificeres eller kædes sammen med de nye sager, som vi omtaler i ’Herlufsholms hemmeligheder’«, oplyser Lasse Bjerre, der er redaktør på ’Herlufsholm for livet’, i en mail til Ekstra Bladet.

Kostskolens bestyrelse tog lørdag afsked med rektor Mikkel Kjellberg på baggrund af dokumentaren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.