Herlufsholms rektor er fyret

Formand for Herlufsholm beklager, hvad elever har været udsat for. På vegne af bestyrelsen undskylder han.

Artiklens øverste billede
Mikkel Kjellberg er lørdag på et ekstraordinært bestyrelsesmøde blevet fyret som rektor på Herlufsholm Skole. Foto: Tobias Kobborg

I en pressemeddelelse oplyser Herlufsholm Skole, at rektor Mikkel Kjellberg stopper.

»Bestyrelsen har besluttet at afslutte samarbejdet med rektor Mikkel Kjellberg,« hedder det.

Det er skolens bestyrelse, som efter et ekstraordinært møde lørdag har besluttet, at Mikkel Kjellberg skal stoppe som rektor.

»Jeg kan på vegne af en samlet bestyrelse sige, at vi er meget påvirkede af de udtalelser, vi har hørt i udsendelsen fra TV2, fra unge mennesker, som gennem årene har været udsat for meget voldsomme oplevelser her på skolen,« siger Torben Lowzow, som er formand for Herlufsholm Skole.

Kigge udad

Helle Rabøl Hansen, der forsker i mobning, er del af TV2s dokumentar ”Herlufsholms Hemmeligheder”, hvori hun blandt andet beretter, at hun selv har modtaget henvendelser fra elever på skolen gennem årene om en bekymrende mobbekultur. Hun anerkender Herlufsholms bestyrelses behov for at vise handling, men opfordrer desuden bestyrelsen til at ”kigge indad og udad”.

»Vi ved alle, at det har en stærk signalværdi, at fyre en i toppen, men det er ikke nok, hvis man ønsker at tage ordentlig fat om den kultur, der har sat sig fast, og man skal passe på med at lave symbolske ændringer. Man må se på ledelseslaget, og de skal tænke over, hvilken bestyrelse de ønsker. Det vil klæde dem at få endnu flere udefra ind i bestyrelsen. Det vil kunne bryde fødekæden ind i kulturen, hvor man selv har gået der, bliver sovestuevagt, så bliver man måske ledelsens repræsentant osv. Det er den fødekæde, der tager virussen med sig og giver blinde vinkler, og derfor er det vigtigt at ryste posen. I dette tilfælde er omverdenen etikkens vogter, som det også ville være, hvis det var en af de brune ghettoskoler, der havde et kulturproblem. Derfor bør bestyrelsen bestå af endnu flere udefra med de rette pædagogiske og faglige kompetencer. Jeg mener, at bestyrelsen bør kigge indad – og udad,« siger Helle Rabøl Hansen.

Bestyrelsen består af formanden Torben von Lowzow, der selv har gået på skolen, Philip S. Thorsen, der er herlovianer, Anne Sophie K. Vilsbøll, der er herlovianer, Sebastian Franck og Malou Skeel, der begge er forældrevalgte repræsentanter samt de to eksterne bestyrelsesmedlemmer Jens Ringmose, der er rektor på SDU og Noemi Katznelson, der er ungdomsforsker – samt to medarbejderrepræsentanter.

Tavshedens lov

Søren Jakobsen er tidligere Cavlingsprisvinder og forfatter til flere bøger, der har et undersøgende blik på magtdynamikkerne i både adlen og erhvervseliten i Danmark. Han mener, at bestyrelsen er under et kæmpe pres for at rydde op, og det pres skyldes i særklasse kronprinseparrets søn, der er elev på skolen.

»Får bestyrelsen ikke ryddet op på en overbevisende måde, så får kronprinseparret et stort problem, for så skal de ændre politik i Mary-fonden, der jo er kronprinsessens hjertesag. Bestyrelsen skal vise, at den endelig – efter al denne tid – har forstået budskabet. Som jeg ser det, så har bestyrelsesformand Torben von Lowsow ryggen mod muren, men det er bemærkelsesværdigt, at han i de seneste dage har valgt adelens og pengearistokratiets lov nummer 1 – Tavshedens lov. Det er forståeligt, at han tager sig en tænkepause, men at han ikke personligt, som den ansvarlige bestyrelsesformand stiller sig frem foran den rektor, der alene er ansat til at udføre bestyrelsens ønsker, er iøjnefaldende. Der bryder han jo med de gamle adelsprincipper om at stå foran de svage og tage kuglerne.«

Lørdag efter det ekstraordinære bestyrelsesmøde udtalte formanden Torben von Lowsow sig efter flere dages tavshed. Til Ritzau udtalte han, at bestyrelsen ønsker, at han skal blive siddende, lyder det fra Herlufsholms formand, men at han har overvejet sin stilling.

»Ja, og det har jeg også diskuteret med bestyrelsen. De har besluttet, at jeg skal blive siddende og nu fokusere på, at vi har en skole, vi skal drive og implementere de tiltag, vi har besluttet,« siger Torben von Lowzow til Ritzau.

Som jeg ser det, så har bestyrelsesformand Torben von Lowsow ryggen mod muren, men det er bemærkelsesværdigt, at han i de seneste dage har valgt adelens og pengearistokratiets lov nummer 1 – Tavshedens lov.

Søren Jakobsen, tidligere Cavlingsprisvinder og forfatter til flere bøger om magteliten

Blandt andet bliver præfekt-ordningen afskaffet, hvor udvalgte store elever har et ekstra ansvar for de yngre. Derudover skal alle elever fremover sove på eget værelse i stedet for på sovesale.

Elevfællesskabet

Mobbeforsker Helle Rabøl Hansen finder det lovende, at Herlufsholm vil nedlægge præfektsystemet som også kendes fra andre kostskoler.

»Ideen om, at man tager en del af eleverne ud og gør dem til en form for ro-og orden-personel på skolen, giver i sit udgangspunkt et udfordrende vilkår for elevfællesskabet. Lader man disciplinen håndhæves af en del af elevgruppen, så har man allerede givet elevgruppen en dårlig betingelse for at udvikle et fælles samlet og tolerant ’vi’. Præfekt-modellen handler om at opretholde Herlufsholms strukturer. Jeg har i mange år ment, at man skulle nedlægge den slags systemer,« siger Helle Rabøl Hansen.

Dokumentaren, som blev vist på TV 2 torsdag aften, har mødt voldsomme reaktioner de seneste dage.

I dokumentaren står en række elever frem og fortæller om blandt andet tæsk og seksuelle krænkelser. En tidligere elev beretter eksempelvis om et ugentligt ritual, hvor ældre elever banker de yngre.

Den har mødt voldsomme reaktioner de seneste dage.

Blandt andet kom Kronprinsparret torsdag med en officiel udtalelse, hvori parret kalder beretningerne hjerteskærende.

Prins Christian går stadig på skolen, og hans søster Isabella skal efter planen begynde efter sommerferien.

Også statsministeren har blandet sig. I et Facebook-opslag skriver Mette Frederiksen, at det er ”utilgiveligt”, hvad der er foregået på skolen.

Vicerektor Martin Arvedlund vil stå for den daglige ledelse indtil videre fra mandag den 9. maj.

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få fat i Herlufsholms formand Torben von Lowsow.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.