Velfærdsstatens udfordringer motiverer ham

60 år tirsdag: Hans økonomiske ekspertise klæder politikere på til at håndtere velfærdsstatens udfordringer. Det driver værket for Jan Rose Skaksen, der nu fylder 60 år.

Artiklens øverste billede
Jan Rose Skaksen har aldrig været bange for at blande sig i samfundsdebatten. Arkivfoto: Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Han forstår at sætte fingeren lige der, hvor det gør ondt, når det handler om, hvordan velfærdsstaten skal hænge sammen i fremtiden.

Forskningschef ved Rockwool Fonden og tidligere vismand Jan Rose Skaksen, der fylder 60 år den 1. marts, er drevet af at finde løsninger på velfærdsstatens udfordringer.

»Jeg kan virkelig godt lide at beskæftige mig med de store problemer, vi har, i forhold til hvordan velfærdsstaten hænger sammen, og hvordan vi kan gøre den bedre. Det er i høj grad det, der driver mig.«

»Lysten til at få øje på, hvor problemerne er, og komme med noget vigtigt input til, hvordan man kan løse dem,« siger Jan Rose Skaksen.

Og netop det har han haft rig mulighed for igennem sin karriere, hvor han har forsket inden for arbejdsmarked, uddannelse, indvandring og integration.

Jan Rose Skaksen har været professor i økonomi i en lang årrække, ligesom han har været økonomisk vismand og medlem af ekspertpanelerne Vækstforum og Produktivitetskommissionen.

Han har ikke været bange for at blande sig i samfundsdebatten og komme med kontroversielle forslag – for eksempel om at SU’en bør differentieres, så studerende på uddannelser med høj jobsikkerhed får flere penge.

Lidt mere tilbagetrukket

I dag har han en mere tilbagetrukken rolle som forskningschef i fonden, der har til formål at kvalificere den offentlige debat og give politikerne det bedste grundlag at træffe beslutninger på.

Noget af det, der især optager ham i øjeblikket, er de udfordringer, der er forbundet med den demografiske udvikling.

»Der bliver flere ældre, fordi vi lever længere, og det er kun godt. Men det er også klart, at det giver nogle omstillingsudfordringer, for eksempel i forhold til sundhedssektoren, hvor flere skal behandles, og hvor lang tid vi rent faktisk kan arbejde,« siger Jan Rose Skaksen.

Han er opvokset i Thy og blev uddannet cand.oecon. fra Aarhus Universitet i 1987, hvor han fortsatte som ph.d. og lektor ved Institut for Økonomi frem til 1991.

Siden har han bl.a. været gæsteforsker ved UC Berkeley i USA og professor ved Økonomisk Institut ved Syddansk Universitet i et par år, før han blev professor ved CBS fra 2003 til 2012.

Sideløbende var han medlem af formandskabet for Det Økonomiske Råd – også kaldet vismand – fra 2003 til 2008.

I 2012-2014 var han direktør for det daværende Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning. Men han savnede at forske og skiftede til sin nuværende stilling som forskningschef.

Jan Rose Skaksen er gift og far til to børn, som går i henholdsvis 8. klasse og 3.g.


/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.