Unge får tredje stik mod anbefalingerne for at komme på ski

I et brev til regionerne indskærper Sundhedsstyrelsen, at det ikke er dens anbefaling at give revaccination til personer under 18 år.

Artiklens øverste billede
Illlustration: JP

For mange danskere er vintermånederne synonymt med bjerge, sne og skiløb, men også i 2022 giver coronaen udfordringer for skiglade danskere.

Siden december har det nemlig krævet både tredje stik og en negativ PCR-test, hvis danskere skal undgå 10 dages karantæne, når de rejser ind i Østrig. Det skyldes, at den udbredte smitte med omikrion-varianten herhjemme har fået Østrig til at kategorisere Danmark som højrisikoland.

Ifølge ambassaden i Wiens information om indrejse i Østrig gælder kravet om tredje stik alle over 15 år. Men i Danmark tilbydes tredje stik kun personer over 18 år, medmindre der er tale om unge i risikogruppen, og det har sat en del teenageforældre i lidt af et dilemma.

På Facebook debatteres mulighederne for at få tredje inden skiferien intenst, og flere brugere af det sociale medie beskriver, hvordan de er lykkedes med at få deres børn under 18 år vaccineret med tredje stik på danske vaccinationssteder. Andre deler information om, at det i nogle tyske delstater er muligt for unge over 15 år at få tredje stik.

Mod Sundhedsstyrelsens anbefaling

Men det er altså imod retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen, som derfor har indskærpet overfor landets regioner, at vaccinen ikke skal gives til personer under 18 år. Det skriver TV Syd.

»Det er meget simpelt. Vi anbefaler ikke at vaccinere børn og unge under 18 år med tredje stik. I Sundhedsstyrelsens vaccinations-styregruppe er man blevet opmærksom på, at det foregår nogen steder. Derfor har vi sendt et brev til regionerne om at bede deres ansatte om at minde dem om, at det ikke er Sundhedsstyrelsens anbefalinger,« lyder det i et skriftligt svar fra Sundhedsstyrelsen til TV Syd.

Ifølge et notat af Sundhedsstyrelsen fra december tilbydes revaccination ikke til børn under 18 år, fordi det ikke endnu er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

»Som udgangspunkt anbefales revaccination af børn og unge under 18 år med et normal immunforsvar ikke, da de ikke er en del af godkendelsespopulationen for revaccination,« skriver styrelsen.

I begyndelsen af januar godkendte de amerikanske lægemiddelmyndigheder (FDA) dog, at børn helt ned til 12 år kan få et tredje stik, når det er mere end fem måneder siden, at de har fået stik nummer to.

I notatet skriver Sundhedsstyrelsen, at den forventer, at vaccinerne også i Europa »på sigt godkendes til revaccination af også børn og unge«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen