Coronaeksperter hæfter sig ved faldende antal indlæggelser
Trods antallet af coronasmittede har toppet 4000 det seneste døgn, er det en anden og mere positiv udvikling, som optager overlæge Lars Østergaard og virologiprofessor Allan Randrup Thomsen.
Med det seneste døgns 4.013 nye smittetilfælde rammer vi det højeste antal smittede med coronavirus på én dag i 2021.
Udviklingen kommer ikke bag på overlæge og professor Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital, der på trods af det høje smittetal hæfter sig ved en anden udvikling. Nemlig det seneste døgns antal indlæggelser, det er faldet med syv til 369.
»Smittetallet er ikke overraskende - på det seneste har vi set en ugentlig fordobling i antal smittede. Men man kan stille spørgsmålet, om det gør så meget med smitte i samfundet, hvis ikke det smitter af på antallet af indlagte, og derfor koncentrerer jeg mig lige nu mere om, hvor meget indlæggelserne presser sundhedsvæsenets samlede kapacitet. På mit eget hospital har vi travlt, men vi er ikke lagt ned.« siger han med henvisning til Aarhus Universitetshospital.
De positive test er fundet blandt 174.423 PCR-test, hvilket giver en positivprocent på 2,3. Lars Østergaard understreger, at presset på sundhedsvæsenet fordeler sig skævt mellem regionerne og henviser til Region Hovedstaden som det område, hvor sundhedsvæsenet er hårdest ramt.
Selvom smittetallet ikke i sig selv er problematisk, er der er en forsinket effekt mellem antal smittede og antal indlagte, som man bør »være opmærksomme på«
»Selvom vi ikke skal fokusere på det eksakte smittetal, så er der en sammenhæng mellem smittede og indlagte på hospitaler, og det er noget, som vi lige nu må følge meget nøje. Men sammenhængen er anderledes end sidste år, fordi vi nu har vaccinerne og de nye medicinske behandlinger. Det havde vi ikke sidste år. «
Også virologiprofessor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet, hæfter sig ved det seneste døgns »positive fald i antallet af indlæggelser«. Derudover henviser han til det nyindførte coronapas, hvis effekt han først forventer slår rigtigt igennem i smittetallene om en uges tid.
Trods det seneste døgns lille fald i indlæggelser kan den kommende julemåned dog udgøre en væsentlig trussel for udviklingen af epidemien forklarer han.
»Jeg forestiller mig, at de forestående julefrokoster kan blive et problem. Det er jo forskelligt, hvor man holder dem, og hvis det er i ”offentlig regi” så at sige - på restaurant eller lignende - så er der jo regler med coronapas, men hvis man holder dem på arbejdspladsen eller andre private steder, så kan det meget hurtigt blive superspredervents,« siger han.