Efter landsretsdom i coronasag kan politikreds få færdiggjort ca. 360 lignende sigtelser
Vestre Landsret idømte torsdag fire personer bøde efter et gaderæs i Holsted i sommeren 2020. De dømte overtrådte det forsamlingsforbud, som gjaldt på daværende tidspunkt.
Fire personer blev torsdag idømt bøder af Vestre Landsret, efter de i sommeren 2020 overtrådte det daværende forsamlingsforbud ved at deltage i et gaderæs ved et slagteri i Holsted.
Politiet sigtede mere end 200 personer for at overtræde forsamlingsforbuddet, der var 50 på det tidspunkt. Heraf blev sagerne mod de tre mænd og en kvinde rejst ved retten som prøvesager.
»Sagerne mod de øvrige har afventet afgørelsen i landsretten. Nu har vi afgørelsen, og den er i udgangspunktet endelig, medmindre at forsvaret skulle søge om at få den i højesteret. Men i udgangspunktet er dommen endelig, så nu kan Syd- og Sønderjyllands Politi gå videre med sigtelserne mod de øvrige personer. Jeg går ud fra, at de nu går i gang med det arbejde og sender bødeforlæg ud i overensstemmelse med landsrettens afgørelse,« siger sagens anklager Anette Wolf Pedersen.
Hos Syd- og Sønderjyllands Politi bekræfter specialanklager Lars Viereck, at man nu også kan gå videre med de andre sager. Allerførst skal han dog selv modtage og læse dommen fra Vestre Landsret.
»Så snart vi har landsrettens dom, skal vi have færdiggjort alle de mange sigtelser, vi har liggende. Vi har ca. 220 sigtelser fra episoden ved slagteriet, og så har vi et andet streetrace-arrangement fra Padborg nogle måneder senere, hvor der også ligger ca. 140 sigtelser. Dem kan vi nu få gjort færdige, og det er vi glade for,« siger han.
Skærpet straf
I Retten i Esbjerg fik de tre mænd hver en bøde på 2500 kr. Kvinden blev også dømt skyldig i overtrædelse af forsamlingsforbuddet, men fordi hun ikke steg ud af sin bil under arrangementet, vurderede byretten, at hun kunne slippe for bøde. I Vestre Landsret blev udfaldet dog anderledes. Her blev også kvinden idømt en bøde på 2500 kr., mens den ene af de tre mænd fik en skærpet straf og en bøde på 5000 kr., idet han var med til at tage initiativ til arrangementet.
»Landsretten er enig med Anklagemyndigheden i, at det at være med til at tage initiativ til og arrangere arrangementet er så skærpende omstændigheder, at der er grundlag for at fordoble bøden. Det er jeg naturligvis tilfreds med,« siger anklager i sagen Anette Wolf Pedersen og tilføjer:
»Jeg er også tilfreds med, at landsretten er nået frem til, at der ikke er grundlag for et strafbortfald. Landsretten har udtalt, at ud fra ordlyden af og formålet med bestemmelsen, så gælder overtrædelsen af forsamlingsforbuddet, uanset om man sidder i sin bil, eller om man går ud undervejs,« siger hun.
Især spørgsmålet om strafbortfald har betydning for de øvrige sigtede. Grundlæggende er det et spørgsmål om, hvorvidt man skal bevise, at de sigtede steg ud af deres biler under arrangementerne, eller om man blot skal bevise, at de var til stede.
»Det var også derfor, at vi tog kvinden med som en af de fire i prøvesagerne, fordi denne problemstilling var relevant at afklare,« siger specialanklager i Syd- og Sønderjyllands Politi Lars Viereck, der nu ser frem til at nærlæse, hvad Vestre Landsret helt præcist skriver i dommen.