Jens Elo Rytter forklarer dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol: Der mangler proportionalitet

Der er ikke proportionalitet mellem forbrydelsen og indgrebet i den personlige frihed. Det slår Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fast i en dom, der underkender en dansk udvisning af en somalisk mand.

Artiklens øverste billede
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har underkendt en dansk udvisningsdom. Domstolen mener, udvisningen er et brud på Artikel 8 i Den Europæsike Menneskerettighedskonvention. Arkivfoto: Christian Lutz/AP/POLFOTO

Det er en »overraskende« dom, der er kommet fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i dag. Det mener Jens Elo Rytter, professor i menneskerettigheder ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har nemlig erklæret det for et brud på Menneskerettighedskonventionernes Artikel 8, da Danmark i 2018 udviste en somalisk mand, efter at han blev idømt to år og seks måneders fængsel for ulovlig våbenbesiddelse.

Den somaliske mand kom til Danmark sammen med sin mor, da han var fire år gammel. Han er opvokset i Danmark, og i dag er resten af familien ligeledes kommet til Danmark. Den somaliske mand har således ikke nogen familiære forbindelser tilbage i Somalia – et land, han ikke har sat sine ben i, siden han var fire år.

Da den somaliske mand blev udvist af Danmark for bestandigt, var det således et brud på Menneskerettighedskonventionens Artikel 8. Den beskytter individets ret til familieliv, og med en permanent udvisningsdom ville det være umuligt for manden at besøge sin familie.

Et brud på Artikel 8 kan dog retfærdiggøres, hvis det »er nødvendigt i et demokratisk samfund af hensyn til den nationale sikkerhed, den offentlige tryghed eller for at forebygge uro eller forbrydelse«.

Den somaliske mand har flere domme bag sig. Som mindreårig er han både blevet dømt for indbrudstyveri og røveri, og efter at han fyldte 18 år, er han gentagne gange blevet dømt for at bryde loven om euforiserende stoffer samt for at køre bil, mens han var påvirket af euforiserende stoffer.

Når man kobler det sammen med den nyeste dom, hvor manden blev dømt for besiddelse af et ladt ni millimeters skydevåben, mente Vestre Landsret, at det var nok til at udvise ham for bestandigt.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol var imidlertid ikke enig i, at de forhold var proportionale med den valgte straf, og derfor erklærer en enig menneskerettighedsdomstol udvisningsdommen for et illegitimt brud på Artikel 8.

»Der har været en udvikling indenfor de seneste fem år, der nok har været hjulpet på vej af et politisk pres. Her har man lagt mest muligt pres på Menneskerettighedsdomstolen i forhold til udvisningsdomme, hvor man har ønsket, at Domstolen skulle være mere tilbageholdende med at underkende de nationale afgørelser,« siger Jens Elo Rytter.

Han forklarer, at der har måske har været et indtryk af, at der var mere eller mindre frit slag i forhold til at udvise kriminelle udlændinge, og at dommen kan være et tegn på, at der altså stadigvæk er nogle grænser, selvom man nationalt har gjort sig grundige overvejelser om proportionalitetsspørgsmålet.

Konkret vurdering gør det svært at spå om fremtidige domme

Normalt vil en dom i en given sag skabe præcedens for fremtidige domme. Det betyder, at domme i lignende sager vil skulle nå frem til et nogenlunde ens resultat som i denne dom - med forbehold for at sagerne naturligvis ikke er 1:1 identiske.

Det kan dog være svært at se præcis, hvad resultatet af denne dom vil blive.

»Det er en super konkret vurdering. Vi kan heller ikke se, om vi for eksempel kunne have udvist ham for en periode fremfor for bestandigt,« udtaler Jens Elo Rytter, der dog kommer ind på to ting:

Dels lægger Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol vægt på, at den somaliske mand ikke er blevet advaret om, at hans kriminelle løbebane vil kunne føre til en udvisning. Dels mener Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ikke, at manden har en nævneværdig tilknytning til Somalia. Da den somaliske mands sag blev behandlet i Vester Landsret plæderede Anklagemyndigheden for, at der var en tilknytning til Somalia, da manden kunne gloser på somalisk og formentlig havde kendskab til somalisk kultur gennem sine forældre. Det mener Menneskerettighedsdomstolen dog ikke er tæt nok tilknytning til, at manden kan udvises.

»Når der ikke er tale om meget alvorlig og gentagen kriminalitet, så kan man ikke udvise en person, der stort set ikke har nogen tilknytning til sit oprindelsesland,« siger Jens Elo Rytter om, hvad man kan udlede af denne dom.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye oplyser, at man vil studere dagens dom, hvor en udvisning er blevet underkendt af den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, nærmere.

Det skriver han i en kommentar efter, at domstolen har underkendt udvisningen af somaliske Mohamed Hassan Abdi. Udvisningen var ellers godkendt af Højesteret.

»Det er et område, som regeringen har et stærkt fokus på og følger nøje.«

»Kriminelle udlændinge er på ingen måde velkomne i Danmark, og derfor er det vigtigt for den danske regering, at de skal kunne udvises i videst muligt omfang,« skriver Mattias Tesfaye i en kommentar.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.